Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Hanka1 píše:
Takze 500,– jako kapesne na mesic pro holku na stredni mi taky prijde relativne malo…
tak zakladatelce je patnáct, čili je na základce, na střední teprve nastoupí (asi už po prázdninách). pokud tedy nenastoupila do školy předčasně. no a moje holka má za sebou prvák a na kapesné si nestěžuje. ale fakt je ten, že ona brigádniční, i když tedy jenom nárazově. potřeby do školy jí tedy platím (no, on začátek roku s nákupem učebnic a dalších nutností vyšel na několik tisíc, i když učebnice kupovala od starších spolužáků, pokud to šlo) a legitku jí platím celou, cesta do školy není její rozmařilost.
@Hanka1 píše:
Moje starsi dite pujde ted do devitky a dostava po celou osmicku 150,–/tyden na ucet. Ma detske konto, platebni kartu k nemu. Plati si z toho pomucky do skoly prubezne behem skolniho roku, kdyz chce jit se spoluzaky do kina nebo si kupuje i potreby na konicka, sport a i male kousky odevu treba…Ja platim obedy ve skole a priplacim legitku PID. Prubezne ucet kontroluju a jeste si z toho prisetrilo a pridalo na mobil k narozeninam. Navic to nauci financni gramotnosti a zachazeni s uctem a bezpecne pouzivani platebni karty.
Takze 500,– jako kapesne na mesic pro holku na stredni mi taky prijde relativne malo…
Protože strašně záleží na tom, co si z toho to dítě platí. Jestli si z toho platí kino, pomůcky do školy, oblečení, sportovní vybavení, svačiny… tak je 500 měsíčně málo. Jestli jí rodiče všechno kolem zaplatí (já jsem to tak např. měla, když jsem ukázala účtenku, byla mi většinou proplacena, kapesné jsem měla vyloženě „na blbosti“), tak je to dost.
@sagina píše:
tak zakladatelce je patnáct, čili je na základce, na střední teprve nastoupí (asi už po prázdninách). pokud tedy nenastoupila do školy předčasně. no a moje holka má za sebou prvák a na kapesné si nestěžuje. ale fakt je ten, že ona brigádniční, i když tedy jenom nárazově. potřeby do školy jí tedy platím (no, on začátek roku s nákupem učebnic a dalších nutností vyšel na několik tisíc, i když učebnice kupovala od starších spolužáků, pokud to šlo) a legitku jí platím celou, cesta do školy není její rozmařilost.
V Pze je doprava do 15 l zdarma, ja priplacim za primestskou integrovanou dopravu, ta zdarma neni. Jinak zacatkem roku samozrejme a pomucky a vybaveni platim, takove ty planovane i neplanovane narazove nakupy bot a oboeceni, kdyz zjistim ze je vsechno knop. Ale ted jak jsou slevy, tak si obcas triko za pade nebo sortky za sede domu pritahne. Na listek do kina nebo obcerstveni dam treba kilco dve, zbytek si doplati. Ted je zdarma jakoby na neplacene „stazi“ na tabore, pomaha s malyma detma. Pristi rok v 15 uz bude brigadnicit za penize a ted se hrozne zajima o brigadu v Mekaci, pry jim vychazeji vstric se skolou…na sportovnim soustredeni starsi deti pry chodi a chvali si to…
Nedělej si stím velkou hlavu. 15 už ti bylo a stejnak pokud budeš chtít mít sex tak si tu cestu vždy najdeš. Maminka má o tebe jen starost ale neboj se mamka to časem pochopí a uvidíš budete kamarádky ![]()
Sex můžeš mít od 15cti, jestli jste to opravdu oba dva chtěli a byli jste připraveni, chránili jste se, tak v tom nevidím problém, je to tvé rozhodnutí a né tvé mámy:)
Chápu maminku (sama si to nedovedu představit až s tím přijde moje malá holčička
, ale chápu i tebe. Nevidím důvod proč bys nemohla, holky do toho vlítnou kolikrát i dřív… ![]()
@eviku-miluna Dobrý večer, já mám prosím dotaz, který na toto téma navazuje…
Od kamárádů jsem dostal, kdysi, informaci, že nemůžu mít sex s dospělým pokud ještě sám nejsem dospělý.
To znamená - je mi patnáct, tudíž nemohu mít sex s více, jak 18 letou holkou.
Když jsem ale googlil, nenašel jsem žádná takováto omezení.
Je prosím toto tvrzení pravdivé, nebo platí, že smím mít sex s kýmkoli, komu bylo 15 let, když mě bylo také?
Děkuji, Kryštof ![]()
@Kluk _1 pokud je ti 15, můžeš souložit s kým chceš
Akorát by neměl/a být pod 15 let.
@dedunka ahoj četl jsem si tvůj článek a dočetl jsem se že jsi moc krásná holka chtěl bych s tebou mít dítě prosím ![]()
@Filip478 píše: Více
Diskuze je z roku 2017, a zakladatelka tu byla naposledy v roce 2019. ![]()
Moje starsi dite pujde ted do devitky a dostava po celou osmicku 150,–/tyden na ucet. Ma detske konto, platebni kartu k nemu. Plati si z toho pomucky do skoly prubezne behem skolniho roku, kdyz chce jit se spoluzaky do kina nebo si kupuje i potreby na konicka, sport a i male kousky odevu treba…
Ja platim obedy ve skole a priplacim legitku PID. Prubezne ucet kontroluju a jeste si z toho prisetrilo a pridalo na mobil k narozeninam. Navic to nauci financni gramotnosti a zachazeni s uctem a bezpecne pouzivani platebni karty.