Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte zkušenost s Portál Mluvme s dětmi o sexu?
Přidejte zkušenost s Portál Mluvme s d...Tak u nás zatím taky nic, vidím, že máme ještě tak rok čas. Zatím mi to přijde, že pokud nezačne souložit Blesk McQueen, Pú nebo Kačeři, tak jsme v klidu ![]()
Jediné, co teda jsem mu říkala, když jsem byla těhotná, že je tam miminko a že se narodí stejně, jak v Krtečkovi. Nezdálo se, že by to s ním nějak pohnulo
Pak jsem ještě řekla, že to miminko, co máme doma, je to, co bylo v bříšku, že už se nám narodilo. Žádné dotazy nebyly
![]()
Lesi, moc se mi líbí, jak to říkáš, to nevím, jestli budu schopná vymyslet
Ale tak nějak si to představuju ![]()
Lesinu tvoje děcko je neskutečně vtipné a hodně zřejmě o tom přemýšlí, protože tojsou docela zajímavé dotazy.A je dobře, že se zeptá tebe. Jsi fakt dobrá.:))
Ahoj,
Lesino obdivuju, jak to dokazes vysvetlit.
Nedavno jsme si objednali na slevomatu balicek s kondomama. Prislo nam to domu a manzel to nechal na posteli. Ditko s tim prislo a zacal si s tim hrat a k cemu to pry je. Tak sem se koukla na manzela a ten naprosto srabacky vzal kramle. Tak sem se Vitecka zeptala kolik mame deti. Rekl, ze dve. Zeptala sem se, jestli to uz staci. Ze mamince a tatinkovi uz ano. Vitecek ze teda si staci, ze on by sice rad jeste toho Matyska, ale vi, ze maminka ma nemocne srdicko, takze 2 deti staci. Tak sem mu rekla, ze kdyz tatinek a maminka uz zadne dalsi miminko mit nechteji, tak pouzivaji tohle, aby meli jenom tolik deti kolik si prejou. Prozatim to stacilo.
Jinak vi, ze kluci maji pindika a holky pipinku, vi se ze miminka rodi pipinkou i kdyz Nelci byla cisarskym rezem, tak sem mu musela vysvetlit proc. Ale jinak se zatim nepta.
Lesi
tohle je opravdu nejlepší diskuze,kterou jsem tu celou pročetla.Jsem zvědavá pak v budoucnu na moji malou. ![]()
Vzpomínám si, jak se prostřední děsně rozčilovala a vyčítala nám, že je prostřední a ne nejstarší (tuším, že už moc moc chtěla do školy). Tak jsem vysvětlovala - že ne maminka a tatínek, ale miminko si vybírá jestli se mamince a tatínkovi narodí. Že maminka a tatínek si mohou říct, že už chtějí miminko a že na něj mohou čekat a že se mohou tulit a pusinkovat - ale že miminko si vybere jestli k nim přijde…
Když mi to odsouhlasila, tak jsem jí řekla - ale tak vidíš, mělas k nám přijít první ty, a nenechat se předběhnout… Byla bys nejstarší a ségra by si musela počkat… My za to fakt nemůžeme, tak nám to nevyčítej. A byl klid ![]()
Ještě jsem dodala že být mladší je fakt lepší, protože má starší ségru, že to je vlastně lepší, protože to nejstarší žádné starší sourozence nemá, heč. Načež se ty dvě hádaly o to, jaké kdo má sourozence ![]()
Tak u nás takové debaty probíhají už pár let …starší dceři bude 12,takže je to vcelku normální,že se vyptává..Vysvětluju ji všechno narovinu,samozřejmě tak nějak přiměřeně
…s tím jsem neměla nikdy problém .A možná i díky tomu se mi nebojí,nebo nestydí,s čímkoliv svěřit. Zrovna předevčírem se mě ptala, jestli jako "opravdu chlapovi stvrdne pinďour při sexu a jak se to stane?
"..no,tak jsem vysvětlovala
![]()
radusa píše:
Tak u nás takové debaty probíhají už pár let …starší dceři bude 12,takže je to vcelku normální,že se vyptává..Vysvětluju ji všechno narovinu,samozřejmě tak nějak přiměřeně…s tím jsem neměla nikdy problém .A možná i díky tomu se mi nebojí,nebo nestydí,s čímkoliv svěřit. Zrovna předevčírem se mě ptala, jestli jako "opravdu chlapovi stvrdne pinďour při sexu a jak se to stane?
![]()
No ty vado, to mi vysvětli, cos jí řekla ![]()
Včera ta menší říkala místo KULIČKY ( smažené do polévky) KULE a starší s manželem se tak přiblbe pochichtávali, že tedy fakt by potřebovali přednášku oba. ![]()
Moje neteř říkala,že tatínek má v pytlíku malinký breberky a ty když vlezou do maminky,tak je z toho mimino ![]()
pomeranca píše:Lesina píše:Zkušenost nemám, tak zareaguji jen na toto… jsem věřící a nepovažuji tyto informace za zbytečné
Jste věřící a považujete tyto informace za zbytečné? Nebo naopak nemáte žádná tabu?
Můj chlap je věřící a byl vychovávanej ve věřící rodině,kde bylo téma na sex a vše kolem toho - děti to prý všechno pochytí ve škole od ostatních
Mýmu příteli rodiče řekli,že ho přines čáp ![]()
Zrovna nedávno jsme se spolu bavili o tom,jak by jsme spolu jednou vychovávali naše děti.Já nemám problém jim říct,že miminko má maminka v bříšku apod.ale přítel by jim plet hlavu čápem a vránou
Já jsem proti,stejně by s touhle pohádkou u pětiletýho dítěte neuspěl a kdyby jo,myslím že ostatní poučený děti by se mu ve školce smáli.On je v tomhle strašně staromodní a ze starý školy,ale asi mu to nepřijde divný,když v tom vyrůstal.Naopak se divil,že jsem se třeba ve 3-4 letech koupala s mámou ve vaně.On by se se svým dítětem koupal prej jen v plavkách
Kvůli tomuhle u nás bude asi jednou ještě hodně dusno ![]()
mahdalka píše:pomeranca píše:Můj chlap je věřící a byl vychovávanej ve věřící rodině,kde bylo téma na sex a vše kolem toho - děti to prý všechno pochytí ve škole od ostatníchLesina píše:Zkušenost nemám, tak zareaguji jen na toto… jsem věřící a nepovažuji tyto informace za zbytečné
Jste věřící a považujete tyto informace za zbytečné? Nebo naopak nemáte žádná tabu?Mýmu příteli rodiče řekli,že ho přines čáp
Zrovna nedávno jsme se spolu bavili o tom,jak by jsme spolu jednou vychovávali naše děti.Já nemám problém jim říct,že miminko má maminka v bříšku apod.ale přítel by jim plet hlavu čápem a vránouJá jsem proti,stejně by s touhle pohádkou u pětiletýho dítěte neuspěl a kdyby jo,myslím že ostatní poučený děti by se mu ve školce smáli.On je v tomhle strašně staromodní a ze starý školy,ale asi mu to nepřijde divný,když v tom vyrůstal.Naopak se divil,že jsem se třeba ve 3-4 letech koupala s mámou ve vaně.On by se se svým dítětem koupal prej jen v plavkách
Kvůli tomuhle u nás bude asi jednou ještě hodně dusno
Tak já si nepamatuju, že bych se s mámou koupala a ani teĎ s malou, neb se nevlezeme do vany,to by po mně pořád skákala ![]()
Je fakt, že mi přijde, že se kdysi historky s čápem a vránou používaly asi častěji.TeĎ jak v Princezně ze mlejna říkají, že přiletěla vrána, tak si školkové děti ťukají na čelo ![]()
Tak já bych chlapovi do vany necpala třeba pětiletou dceru,to ne,ale nevidim nic špatnýho ani sexuálního na tom,kdyby se koupal s dvouletym prckem-je jedno jestli holkou nebo klukem.Pro mě je nahota přirozená,ale on jí bere jako nějaký erotično.Já nemám problém převlíknout se otočená zády před pětiletym synovcem,jemu to přijde jako něco nemorálního.A je jasný,že před 15 letym synem už bych se nepřevlíkala,ale mám pocit,že u nich doma se nesmělo projít kolem ani ve spodnim prádle ![]()
To je hodně o výchově.Moje máma před náma lítala nahatá pořád, protože si vždycky zapomněla něco vzít do koupelny nebo ze skříně
Řešilajsem to jak tady máme kluky od manžela z prvního manželství, bylo mi to blbé, ale po tom co mi chodili sdělovat do vany zvrat v pohádce a tak jsem to přestala řešit ![]()
Před dcerou (18.měs)to zatím neřešíme a spíme nazí.S pozdějším věkem možná nakoupíme pyžama ![]()
Dcera se v létě, když jí byly tři ptala, jak se rodí děti. Tak jsem jí řekla, že tatínek strčí pindíka mamince do pulinky a nechá tam semínko, z toho pak postupně vyroste mimnko, chtěla i předvádět tlačení u porodu. Řekla na to: „Hm, super.“ A další týden se ptala těhotné kamarádky jestli jí tam strejda nechal pindíkem semínko, když bude mít mimino. Kamarádka jenom polkla a vytřeštila oči. že prý jestli se nebojím, že si na mě budou rodiče dětí ve školce stěžovat, až jim to bude dcera vyprávět. Ne nebojím, je to pravda, tak co. Odmítám dceru oblbovat pohádkami o čápech a vránách. ![]()
Lizbeth píše:…no stručně …že se do penisu prostě nahrne krev do takových tělísek a ten pak ztvrdne,aby se mohl do ženy dostatradusa píše:No ty vado, to mi vysvětli, cos jí řekla
Tak u nás takové debaty probíhají už pár let …starší dceři bude 12,takže je to vcelku normální,že se vyptává..Vysvětluju ji všechno narovinu,samozřejmě tak nějak přiměřeně…s tím jsem neměla nikdy problém .A možná i díky tomu se mi nebojí,nebo nestydí,s čímkoliv svěřit. Zrovna předevčírem se mě ptala, jestli jako "opravdu chlapovi stvrdne pinďour při sexu a jak se to stane?
![]()
radusa píše:Lizbeth píše:…no stručně …že se do penisu prostě nahrne krev do takových tělísek a ten pak ztvrdne,aby se mohl do ženy dostatradusa píše:No ty vado, to mi vysvětli, cos jí řekla
![]()
…si myslím,že podstatu styku už v 11 letech naše ratolesti znají,spíš ji šlo o to, jak a proč se to stane
…tak pronesla takový pohrdavý :„…hmm,divný…“ a šla si po svém
Taky pořád řeší,jak se může tak malým otvorem narodit dítě
Na to říkám jen…no,prostě musí!
![]()