Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj,
chtela bych vas pozadat o radu, zkusenost. Muj syn ma 6,5mes. Chtela jsem se zeptat, jak je to se sezenim? Zatim sam nesedi, tedy vlastne je takovej nas pohodar(lenusek).
Na jidlo ho davam sedet. Je dobre uz v tomto obdobi, aby sedel? Mate s tim nekdo zkusenost.
Nekde pisou, ze uz se muze podkladat na sezeni a jinde, at to jeste nezkousime, ze si na to musi prijit sam. …
diky za radu
Nase Kristynka zacala sedet asi zacatkem 7 mesice sama. Ale i predtim sedavala v zidlicce na krmeni, nebo na kline. Sedela hrozne rada. Tak podle me zalezi hlavne na tom jestli to tvojemu malemu vyhovuje ze sedi. Kdyby se vztekal, tak ho neposazuj. To je muj nazor
Ahoj SLU! jednoznačně nepodkládat, má ještě spoustu času a určitě na to příjde sám
Dokud není stabilní sám= jeho svaly ještě neumí zpevnit páteř ve vzpřímené poloze sedu, tak mu podkládáním zaděláváte na skoliózu!!
moje dr je celkem pohodarka takze nezakazje a nekontroluje jako nektere prilis akcni pediatricky ale konkretne u sezeni rekla-NEPOSAZOVAT dokud to nebude umet sama-jasne ze se to mimcum libi ale to bychom jim taky mohly davat cokoladu jen proto ze by jim chutnala ze.. opravdu neni kam spechat-kazde mimco ma svuj rytmus a rozhodne ho neosisidis tim ze bys neposazovala-on na to casem prijde sam a zada budou v lepsim savu nez kdybys podkladala. ![]()
Dokud dite samo nesedi, tak urcite neposazovat i kdyby se mu to libilo. Krmeni - jelikoz nase holky byly na UM a prikrmovat jsem zacala v peti mesicich, tak jsme poridili polohovaci zidlicku na krmeni. Poloha jako v autosedacce. Kdo nechce investovat do zidlicky, tak staci krmit v autosedacce, pres kterou hodis nejakou latku, aby se nezapatlala…
Terik
ahoj,
moje dcera byla taky tak trochu lenoch, sedět začala až v 8 měsících, chodit jsme začali ve 14 měsích.
Nikdy jsem jí do ničeho nenutila, opravdu je lepší poškat.
Šárka
Ahoj.
Myslím, že když ho po:,–(íš a bude držet ( nepřepadávat ) tak v tom problém není, ale zá:,–(ně bych nekrmila v leže!!!
Nevím jaké máte kdo Mudry, ale naše vždy nad vším pokrčila rameny, jak chcete…
Taky si myslím, že se dneska ze všeho dělá moc věda.
Na dítě přece není třeba vysoká
- nebo jo? ![]()
jasne ze na dite neni treba vysoka ale tim ze se bude posazovat kdyz jeste nema poradne vyvinute a posilene zadove ale i brisni svaly tak se bude hroutit a ma zadelano na skoliozu-myslim ez kdyz se podivas okolo sebe tak nase generace je tim postizena dost.a nikdo nerika krmit v leze ale spis v pololeze-tedy v lehatkach napriklad nebo v zidlickach na to uzpusobenych. ale jasne-kazdeho vec-my jsme se taky vsichni opalovali protoze je to prece hezke-snede deti-ale taky se podivejte kolik z nas si ted nechava vyrezavat nebezpecne pihy a kolik je slunecnich alergii.
proste bychom se mohli ponaucit z drivejsich chyb -ale znovu opakuji-kazdeho vec
Ahoj.
Hanka začala sedět poměrně pozdě, nicméně jsme ji neposazovali. Krmena byla v autosedačce (ach ten binec okolo i přes maxipodložku). Vlastně to měla trošku zpřeházené, protože dřív stála u nábytku než se sama po:,–(ila… nějak se jí ta poloha zdála zbytečná.
Beruška ![]()
Ahoj,
jak tak koukám, tak jsme rekordmani, Anetka se po:,–(ila až v roce ( začla chodit v 17 měsících ).Neposazovala jsem ani v kočárku, krmila v polohovací židličce. Anetka měla neurologické problémy a doktorka i neuroložka mi mj.pokaždé říkaly hlavně neposazovat a nedávat do chodítek.
Andrea.
Pokud se dítě po:,–(í aniž to samo umí, určitě se mu to líbí, jelikož má najednou úplně jinou perspektivu. Problém je v tom, že ho potom nic nenutí naučit se to samo a kromě již několikrát zmíněných problémů s páteří to může zpomalit vývoj.
Ahoj Slu, jednoznacne souhlasim s Vivinou, neposazovat dite do vzprimene polohy, pokud se v ni samo jeste neudrzi. Diteti se to vetsinou libi,ale dost rychle se zborti ke strane a je riziko skoliozy. Moje Andulka (8.5mesice) sama jeste nesedi ale zacina se napr. stavet v postylce. takze zadna panika, to prijde samo
maruska
Ahojda holky, tak ja nevim, cemu rikate neposazovat a nepolohovat. Chcete mi rict, ze kdyz mate dite na kline, nebo v autosedacce a ono se vam zveda do sedu ho mate privazat?
V POLOHOVACICH zidlickach je dite prece NAPOLOHOVANE
Krmit v leze lzickou asi taky dost dobre nejde,coz? Takze se asi bez nejakeho polosedu neobejdeme a pokud dite sedi, myslim, ze kazda z nas celkem na prvni pohled vidi, jestli dite sedi, dobre, jiste, s rovnymi zadicky a nikam se nehrouti.
Jestlize si dite stoupa, rekla bych celkem logicky, ze sedet taky muze, ackoli si samo nesedne. Je to nejen v tom, jak ma posilene svalstvo(i kdyz to je podminkou), ale take v tom, zda na neco uz prislo svym mozeckem. Myslim, ze je treba zapojit sve vlastni uvazovani a nejen se striktne drzet poucek.
Nase doktorka napr. to, ze se mala zveda do sedu povazuje za dulezity vyvojovy ukazatel. Samozrejme ji nebudu obkladat polstarema, aby sedela a nepadala ![]()
Ahoj holky, oživuji toto téma a mám dotaz:malý má 6,5měsíce a ještě sám nesedí jen třeba chvili na klíně ale když mi sedí na tom klíně tak se prohýbá hodně dopředu-dělali vám to taky vaše děti? Ještě se sám v sedě neudrží ještě neleze ani neplazí. Dcera sama seděla kolem 6 měsíce ale vynechala plazení i lezení a začla ve 14měsících chodit
tak se chci zeptat jestli to nevadí že se takhle naklání dopředu? A ještě podotknu má sleželou hlavičku na pravé straně. Jo a krmím v lehátku. Samozřejmě ho neposazuju jen třeba na pár minutek protože když ho mám na břiše v pololehu tak se zvedá ![]()