Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@verunka84 ahoj, tak za mě teda určitě neposazovat. Je to ještě dost brzo, našemu je třeba 10 měsíců a taky ještě sám nesedí. Dokud si nesednou sami, neměli by se posazovat ani k jídlu, ani k hraní. Já ho občas posadím na klíně když si hrajeme, udrží se, to jo, ale prostě sám si ještě nesedl, takže ho dávám na hraní na bříško. I moje doktorka, fyzioterapeutka i neuroložka, instruktorka cvičení pro mimi a batolata, se všema čtyřma jsem se o tom bavila a všechny nezávisle na sobě mi řekly to samé, neposazovat dokud si nesedne sám. Taky už bych ho nejradši dala do krmící židličky, když už mu táhne na 11 měsíců nebo ho posadila ve sporťáku, ale kvůli jeho zádům čekám až si na to přijde sám
Takže myslím, že v půl roce na to máte ještě fakt hodně času ![]()
@slunicko83 Jj,máš pravdu asi tím jak se naklání v sedě dopředu tak ještě asi nemá zpevněny ty svaly
@verunka84 to určitě nemá, určitě by mimi přepadlo, kdybys ho nechytla. Mě takhle malej přepadává do stran ještě teď a to říkám je mu 10 měsíců. Ty zádové svaly na to ještě prostě nejsou připravené
Holt to neuspíšíme za ně no…Já jsem ráda, že se mi začal pořádně plazit a vytahuje se na kolínka a do stoje o nábytek, ale prostě nesedí a nesedí
A jeho vrstevníci třeba sedí, ale zase nelezou nebo se blbě plazí…to si nevybereš ![]()
Náš Tobišák dřív chodil kolem nábytku než seděl. Sedl si sám v podstatě až z toho stání spadl na zadeček. A to měl tak 10 měsíců
. Tchýně do mě prudila proč ho neposazuju na nočníček, no proč, proč… protože sám nesedí ![]()
Ještě má určitě čas
@chickinquira přesně, ty jo, nedovedu si představit, že posadím našeho Honzíka na nočník, ten by fakt nevěděl, co si s tím má počít
![]()
@chickinquira Jojo, mě tchýně taky pořád prudí, že skoro v 10m nesedí. Já jí nejsem schopná vysvětlit, že každé dítě je jiné, a že to co bylo před 40 lety je už dávno pasé. Ale moje máma taky perlí. Když jsem jí dávala číst článek o pasivním posazování od odborníka (jako, že se to nemá), tak jenom řekla „No, já ti nevim, podle mě to není pravda. Tebe jsem taky posazovala a křivá nejsi.“ Co na to říct, starší generace má zažité své principy a není schopna přijmout nová fakta.
Připojuji se k diskuzi, jelikož stále hledám, jak to s tím sezením vlastně je, protože malýmu je 8,5 měsíce a ještě také nesedí. Ikdyž minulý týden se sám posadil v postýlce, ale od té doby zase nic. Jen někdy, když si spolu hrajeme a mám ho položeného na sobě, tak ze mě sjede dosedu, tak ho chvilku nechám, ale pak ho zase položím buď na bříško nebo zádička. Asi 14 už používáme jídelní židličku, je poholovatelná, ale malej se stále posazuje, takže mu budu muset dát šráky. V kočárku jsem ho přizvedla až tento týden do polosedu a připásala, ale jinak ležíme. Já prostě nevím, zda to dělám správně nebo ne, nechci mu ublížit, tak jsem ráda, že tu nalézám tyto příspěvky. Mudr nám toho také moc neřekne a moje rodiče, to je klasika, stará škola, těžko jim něco vysvětlovat.
No já si šila mantinel do postýlky a mamka se mě ptala k čemu to je, že je potřeba až budu malého od půl roku posazovat v rohu postýlky.. Řekla jsem, že nebudu, že si sedne sám až na to bude připravený a hrozně se divila, že oni posazovali.. Chodítka třeba už ona nedávala, že to není zdravé (mě je 21) ale posazovali.. Noo skoliozu mám jako svině (bratr taky a mám pocit, že většina generace..)
Vyčítat ji to skutečně nebudu - vážně nevěděla a říkala, že se teď bude učit znovu se mnou ![]()
@Zejra moji kluci si sami sedli na paty v 10,5měs. a normálně s nohama přečd sebou v necelém roce. Jsou oba úplně OK, jen jsme jim nijak nepomáhali do toho co sami nezvládali. Podle mě to děláš dobře. Někdy už je potřeba trochu přizvednout, ale po většinu času by mělo být mimi tak jak samo umí, v takové pozici, do které se umí samo dostat.
Naše Dr vždycky malého posadila, starší měl v 10m už pevný posed a rovná záda (přestože jsme ho aktivně neposazovali, zpevnil si to jiným pohybem, který uměl), ale třeba v kočárku jsem ho posadila až o měsíc později. dokud vydržel v leže, byl v leže. Mladšího v 10m posadila a měl vyloženě kulatá záda, takže posazovat ne. Zpevnil se zas až za měsíc a kousek. Ani chodítko jsme nikdy neměli, není to k ničemu.
Většina dětí se posadí buď na paty nebo v překážkovém sedu, nebo i s nohama před sebou kolem 9měsíce. Takže jste úplně v pohodě.
Po 8 měsíci už jsou zádíčka pevnější, mě třeba doporučuje neurolog, ať s malou cvičím, za ručičky přitahuju do sedu, chvíli tam vydrží a pak chce stejně zase lézt, máme lehce přes 8 měsíců. Když si z polosedu sedne sama, tak jí nechám ať si hačá jak chce. Já bych to tak neřešila, nech ho hačat když bude chtít a když ne, tak ať leží…
@slu
Ahoj,
nejlepší je se poradit s pediatrem, případně fyzioterapeutem, ale jak tu zmínily ostatní mámy, pokud není dítě na sezení připraveno (nesedí vzpřímeně s oporou, ale bortí se), tak ho neposazuj. Generace mojí maminky bohužel pomalu závodila, které dítě bude dříve sedět (ač na vývoj dítěte sed není nijak důležitý, hlavní pro vzpřímení a správnou chůzi je lezení po čtyřech) a výsledkem je moje a bratrova skolioza, problémy s plochými nohami…celé dětství jsem pak nosila vložky do bot. Mimčo si samo řekne, kdy se posadí - náš syn seděl s opěrou někdy před osmým měsícem, v osmi bez opěry a teď, v devátém si sedne sám z kleku a naopak ze sedu jde do kleku. Dřív jsem také tápala, hlavně už ve čtvrtém měsíci jeho života do mě tchýně rýpala, že nesedí, ať ho dávám okamžitě sedět
, ale naštěstí jsem se nenechala vyvést z míry, řídila se radami pediatrů a věřím, že dělám správně. Nejsem oprávněná radit, ale jednu radu bych měla - neporovnávat děti, každý jsme jiný.