Šikana na pracovišti
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Pokud nemáš podepsanou hmotnou zodpovědnost, tak si může dělat kolik chce inventur…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemám ji podepsanou, ale říkala jsem to i bratrovi, pracuje jako účetní a ten mi to potvrdil, že mi může opravdu strhnout 3 platy.tak nevím ![]()
- Citovat
- Upravit
Záleží, co máš ve smlouvě uvedeno dál. Asi by se na to měl podívat právník, pokud chceš jít do sporu.
Na tvé chyby tě musí třikrát upozornit (písemně, mailem) a pak tě může bez milosti propustit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele, na tvém místě bych jednal následovně: za prvé najít práci, kde toto všechno nebude. Na pohovoru působit sebevědomě (já vím, mně se to mluví…) a říct umím to a to, jsem loajální zaměstnanec, pokud je ze strany zaměstnavatele dobrá ochota k domluvě, jsem ochotná dělat i cosi navíc, pokud budou součástí mzdy i nadávky a ponižování, tak firmě zamávám, jako se teď chystám zamávat svému zaměstnavateli. Ještě při současné práci podepsat dopředu smlouvu v nové práci a vyjasnit úplně všechny detaily nového zaměstnání.
Když máš pracovní smlouvu v kapse, postavit šéfa před hotovou věc: buď se rozejdeme slušně s tím, že hned zítra tady končím - nebo vám z Oblastní inspekce práce budu posílat jednu kontrolu za druhou a vy se na pokutách nedoplatíte. (U hulvátů a sebestředných lidí asi opravdu můžeš na odstupné zapomenout. Ale zachováš si zdravé nervy.) N o a protože pan šéf asi bude dělat ramena, tak za sebou klidně prásknout dveřmi a nechat ho uprostřed neudělané práce. V novém zaměstnání připravit nadřízeného na to, že s největší pravděpodobnosti přineseš „pošpiněný“ zápočtový list (obvyklá praxe, jak se pomstít zaměstnancům na odchodu, ale některé firmy to při nástupu berou rozumně a nedělají problémy.) A nechat hloupého hulváta, ať se v tom plácá sám. Nějakému zaučování nástupkyně se vysmát.
Holt pracovněprávní vztah je dneska boj. A někde je to boj na život a na smrt. Nevím, jestli ti to došlo, ale svým způsobem držíš šéfa v hrsti (pokud je to tak, jak jsi popsala).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nazdar, úplně tě chápu, něčím podobným jsem si prošla sama a dokonce několikrát. Bohužel, teoreticky se dá dělat hodně věcí, prakticky už to není žádná sláva. Byla jsem se poradit na pracáku, mají tam zdarma právní poradnu, taky jsem psala na inspektorát práce.
Na smlouvě 150,–/hodinu, na výplatu 60,– a to mi ještě některý dny nezaplatili vůbec, nesměla jsem na záchod, šichta začínající v 9 ráno bez nároku na přestávku!!!mi dělala průměr 10 hodin denně (musíte přijet i o víkendu, Maruška má průměr 12 hodin) a to jsem jezdila vyřizovat věci 20 kiláků za účetní a každý den nosit balíky na poštu. Samozřejmě se to nezapočítávalo jako přesčas, o jízdném nemluvě. Právnička zjistila, že pracovní smlouva je dokonce neplatná, protože si do ní nahodili paragrafy, který ani neexistujou. Z inspektorátu mi přišel dopis. Místo mě přijali 2 jiný slečny (důvodem bylo zjištění přetížení zaměstnance) a nedodržování toho a onoho, ale v závěru psali, že sice zaměstnavatel neplnil svoje povinnosti, ale v případě, že bych šla k soudu, to jejich lejstro co mi poslali je mi k ničemu, myslím právně.
Přesto bych ti radila k právníkovi zajít, nejlíp napsat rovnou mejla na ten inspektorát a všechno jim popsat. Jako prodavačka dělat věci navíc nemusíš, jen to, co máš ve smlouvě v popisu práce a přesčasových hodin by měl být taky jen omezený počet, kolik přesně, už nevím. Jestli ti může něco strhnout, to by taky mělo být ve smlouvě jako hmotná zodpovědnost.
Ono to těžký teprve bude, až se tě teprve bude chtít zbavit ale věř mi, radši bych sháněla jinou práci, v tomhle případě bych odstupný ani neřešila, hlavně že budeš v klidu. Ruku na srdce - těch 60 kaček na hodinu ti dneska dají všude. Přeju ti hodně štěstí
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moc tomu také nerozumím, vycházím ze svých zkušeností a ze zkušeností mého okolí.
Kdysi jsme vytvářeli popis pracovní pozice. Jestli si to vybavuji, tak spíš pro to, abychom my jako zaměstnanci věděli, co máme dělat a mohli případné práce, které nesouvisely s pracovní pozicí odmítnout. Nicméně jsme tam měli takovou větičku, že budeme vykonávat vše, co bude právě potřeba a souviset s činností daného úseku.
Pokud nemáš popis pracovní pozice, lze si pod daným pojmem představit cokoli. A pokud bys popis pracovní pozice měla, měla si zároveň šanci danou činnost odmítnou vykonávat. Což chápu, že by znamenalo opustit dané pracovní místo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aby jsi mohla dělat všechny úkony, tak ti musí rozšířit smlouvu toto s,,prodavačkou,, nemá nic společného…myslím že to je první věc plus zvýšení platu a přesčasy…obrátila bych se hned se stížností na jeho nadřízeného a vše sepsala a předala…chápu snížení míst a platů, ale musí tam být kompenzace a hlavně smlouva ve které je co děláš a za co odpovídáš, takto může lizat smetanu on a z tebe si debil dělat onuci
,jinak jsi jak jeho loutka
…a jistě, odstupné ti dát nemusí
…musíš mít jasně stanovenou pozici s povinnostmi co vykonáváš, přes to vlak nejede ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Hezký večer přeji. V tuto chvíli by se mi hodila rada. Můj zaměstnavatel měl na jedné své pobočce /kde jsem i já/ asi 7 zaměstnanců-z toho 3 zaměstnance na dobu neurčitou. Protože si nemohl již dovolit zaměstance platit /finanční těžkosti/ -/tak si na každého z nich něco našel /to je na dlouho/ a propustil bez nároku na odstupné. Já jediná jsem zůstala. V pracovní smlouvě mám mám napsáno „prodavačka“, ale nejenom že pracuju za 3 prodavačky, ale starám se o faktury-vedu účetnictví, objednávám zboží, vedu e-shop, reklamace, jezdím pro zboží-tahám těžké věci, některé balíky mají přes 20kg, uklízím hodinu denně po práci-začínám v 7 ráno a končím kolem 8-9 večer..zkrátka pracuju za 5 lidí. minulý měsíc jsem měla odpracovaných 240h. To vše by mi tak nevadilo, jak to, že neustále slyším nadávky šéfa, že všechno dělám špatně, strhává mi peníze za malichernosti, každý měsíc si najde něco nového, přičemž mi platí 60,– na hodinu. Ted mi sdělil, že pokud nepodepíšu v únoru výpověd bez nároku na odstupné, tak udělá inventuru a já budu platit kompenzaci za případně chybějící zboží -prý je to do výše mých tří platůprý je to ze zákona, pro něj nebude problém odvézt pár věcí ze skladu. Nevím, zda to tak je, nebo jen vyhrožuje, přemýšlím, že zajdu za právníkem - nevím, co mám dělat. Dělám /snažím se/ svou práci poctivě, ale bohužel nedá se všechno stíhat a dělám chyby /pokaždé provázené nadávkami/ zajímalo by mě, zda když mám ve smlouvě PRODAVAČKA, tak musím dělat i tyto ostatní věci-nestíhám to
navíc vubec nemám čas na syna, je mu 6 let, přicházím domů vystresovaná a ubrečená a hlavně utahaná jak pes. Např. paragraf nepřipadá v úvahu:( Odešla bych ráda, ale nechci mu darovat to odstupné-pracuji ve firmě už 15 let. Poradte mi někdo, prosím, kdo má s tímto jednak nejakou zkušenost, nebo se v těchto věcech trochu vyzná..prosím
Hod se marod a on te vyhodi sam a ještě rád
ale musíš na dlouho ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak tak, inspektorát práce: http://www.propusten.cz/…t_prace.html
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Hezký večer přeji. V tuto chvíli by se mi hodila rada. Můj zaměstnavatel měl na jedné své pobočce /kde jsem i já/ asi 7 zaměstnanců-z toho 3 zaměstnance na dobu neurčitou. Protože si nemohl již dovolit zaměstance platit /finanční těžkosti/ -/tak si na každého z nich něco našel /to je na dlouho/ a propustil bez nároku na odstupné. Já jediná jsem zůstala. V pracovní smlouvě mám mám napsáno „prodavačka“, ale nejenom že pracuju za 3 prodavačky, ale starám se o faktury-vedu účetnictví, objednávám zboží, vedu e-shop, reklamace, jezdím pro zboží-tahám těžké věci, některé balíky mají přes 20kg, uklízím hodinu denně po práci-začínám v 7 ráno a končím kolem 8-9 večer..zkrátka pracuju za 5 lidí. minulý měsíc jsem měla odpracovaných 240h. To vše by mi tak nevadilo, jak to, že neustále slyším nadávky šéfa, že všechno dělám špatně, strhává mi peníze za malichernosti, každý měsíc si najde něco nového, přičemž mi platí 60,– na hodinu. Ted mi sdělil, že pokud nepodepíšu v únoru výpověd bez nároku na odstupné, tak udělá inventuru a já budu platit kompenzaci za případně chybějící zboží -prý je to do výše mých tří platůprý je to ze zákona, pro něj nebude problém odvézt pár věcí ze skladu. Nevím, zda to tak je, nebo jen vyhrožuje, přemýšlím, že zajdu za právníkem - nevím, co mám dělat. Dělám /snažím se/ svou práci poctivě, ale bohužel nedá se všechno stíhat a dělám chyby /pokaždé provázené nadávkami/ zajímalo by mě, zda když mám ve smlouvě PRODAVAČKA, tak musím dělat i tyto ostatní věci-nestíhám to
navíc vubec nemám čas na syna, je mu 6 let, přicházím domů vystresovaná a ubrečená a hlavně utahaná jak pes. Např. paragraf nepřipadá v úvahu:( Odešla bych ráda, ale nechci mu darovat to odstupné-pracuji ve firmě už 15 let. Poradte mi někdo, prosím, kdo má s tímto jednak nejakou zkušenost, nebo se v těchto věcech trochu vyzná..prosím
Bohužel asi nejlepší řešení by bylo podat výpověď, popřípadně na něho opravdu poslat inspektorát práce. Takový buran by vůbec ani neměl podnikat.
- Citovat
- Upravit
Strašně moc děkuju za podporu i rady, zvažuju, že pujdu opravdu na nemocenskou /mám dlouhodobé zdravotní problémy se zády/. Já se rozepíši, až budu z práce doma. Děkuji ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Nemám ji podepsanou, ale říkala jsem to i bratrovi, pracuje jako účetní a ten mi to potvrdil, že mi může opravdu strhnout 3 platy.tak nevím
zaměstnavatel tě může žalovat za škodu, kterou mu způsobíš, je to max. 4,5 násobek platu, který dostáváš, pokud nemáš hmotnou odpovědnost, radila bych ti jít na neschopenku, nebo odejít, já toto teď zažila v práci, radši jsem dala výpověď, než dostat 55, to je pak o tom, že se musíš soudit a zaměstnavatel si vždycky něco najde.
- Citovat
- Upravit
@smoulinka71 píše:
zaměstnavatel tě může žalovat za škodu, kterou mu způsobíš, je to max. 4,5 násobek platu, který dostáváš, pokud nemáš hmotnou odpovědnost, radila bych ti jít na neschopenku, nebo odejít, já toto teď zažila v práci, radši jsem dala výpověď, než dostat 55, to je pak o tom, že se musíš soudit a zaměstnavatel si vždycky něco najde.
Jojo, ale bez hmotné zodpovědnosti je na něm aby to dokázal, že ta škoda byla způsobená zaměstnancem.
Jinak u soudu by to pravděpodobně prohrál, ono u těchto sporů je zaměstnanec ve výhodě, ale je otázkou, zda to má smysl vůči soukromníkovi, jestli si na něm pak člověk něco vezme, pokud vyhraje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hezký večer přeji. V tuto chvíli by se mi hodila rada. Můj zaměstnavatel měl na jedné své pobočce /kde jsem i já/ asi 7 zaměstnanců-z toho 3 zaměstnance na dobu neurčitou. Protože si nemohl již dovolit zaměstance platit /finanční těžkosti/ -/tak si na každého z nich něco našel /to je na dlouho/ a propustil bez nároku na odstupné. Já jediná jsem zůstala. V pracovní smlouvě mám mám napsáno „prodavačka“, ale nejenom že pracuju za 3 prodavačky, ale starám se o faktury-vedu účetnictví, objednávám zboží, vedu e-shop, reklamace, jezdím pro zboží-tahám těžké věci, některé balíky mají přes 20kg, uklízím hodinu denně po práci-začínám v 7 ráno a končím kolem 8-9 večer..zkrátka pracuju za 5 lidí. minulý měsíc jsem měla odpracovaných 240h. To vše by mi tak nevadilo, jak to, že neustále slyším nadávky šéfa, že všechno dělám špatně, strhává mi peníze za malichernosti, každý měsíc si najde něco nového, přičemž mi platí 60,– na hodinu. Ted mi sdělil, že pokud nepodepíšu v únoru výpověd bez nároku na odstupné, tak udělá inventuru a já budu platit kompenzaci za případně chybějící zboží -prý je to do výše mých tří platů
prý je to ze zákona, pro něj nebude problém odvézt pár věcí ze skladu. Nevím, zda to tak je, nebo jen vyhrožuje, přemýšlím, že zajdu za právníkem - nevím, co mám dělat. Dělám /snažím se/ svou práci poctivě, ale bohužel nedá se všechno stíhat a dělám chyby /pokaždé provázené nadávkami/ zajímalo by mě, zda když mám ve smlouvě PRODAVAČKA, tak musím dělat i tyto ostatní věci-nestíhám to