Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych tipla, ze kamarádka asi nechce používat hodnotící slova, která se vztahují na dite samotné - “ty jsi…. (šikovný, hodny, zlobivy, nemotora,…)”
Chce pravděpodobně hodnotit vždy jen konkrétní věc.
Zakázaná věta
Kritici výchovy založené na pochvalách tvrdí: „Děti, které si zvykly očekávat pochvalu, mohou být zdrcené, když ji nedostanou. To otupuje jejich vytrvalost. Existuje mnoho důkazů, že v dlouhodobé perspektivě jsou systémy založené na odměně neefektivní. V rozporu s obecně rozšířenými mýty ukazuje mnoho studií, že když děti očekávají nebo předvídají odměnu, podávají horší výkony. Jedna studie zjistila, že peníze nabídnuté jako odměna za lepší známky podkopaly výkonnost studentů. Řada amerických a izraelských studií ukazuje, že systémy odměn potlačují tvořivost studentů a obecně snižují kvalitu jejich práce. Odměny dokážou tvořivost zničit, protože odrazují od riskování. Když jsou děti závislé na získání odměny, většinou se vyhýbají výzvám a hrají na jistotu. Udělají raději jen nezbytné minimum, které je nutné k získání dané ceny.“ Jinými slovy: po čase je těžké nebo skoro nemožné je pro něco nadchnout, nic je nebaví, nezajímají je žádné činnosti, pokud za ně nedostanou odměnu, a časem už je nemotivuje ani ta.
Náhodně vyplivnuto googlem, asi přežvýkaný článek odjinud.
Ani pokud bych tohle přijala, tak nechápu, o co je „supeeer“ lepší než „šikovnej“. ![]()
Příspěvek upraven 02.12.22 v 17:27
Protože by se děti neměly nálepkovat. Ani pozitivními ani negativními přívlastky.
@Ledová káva píše:
Já šikulkuji pořád, nemůžu si pomoct
Já taky
a mne samotné to škatulkování nevadí, ale jen v případě, že se jedna o vyjádření bezmezneho obdivu k mě osobě - například rada slyším, ze jsem krásná, pracovitá, schopna, chytrá… ![]()
@Semtex no ale pak mu řekne “dobře si to udělal”, “správně si to udělal”
fakt nedokážu rozklíčovat jaký je v tom rozdíl a proč je v tom (pro ni) az demonicky rozdíl ![]()
@MrsNorris no prave! To “supeeer” mi rvalo uši a přijde mi to mnohem větší zlo než Šikula ![]()
@Anonymní píše:
@Semtex no ale pak mu řekne “dobře si to udělal”, “správně si to udělal”fakt nedokážu rozklíčovat jaký je v tom rozdíl a proč je v tom (pro ni) az demonicky rozdíl
správně si to udělal je taky špatně dítě se prostě nemá chválit ![]()
@Anonymní píše:
@MrsNorris no prave! To “supeeer” mi rvalo uši a přijde mi to mnohem větší zlo než Šikula
protože si přečetli že se nesmí šikulkovat ale může se vyjádřít radost jakože jupíííí že se neco povedlo když má samo dítě radost. Takže to umělé to je supér je lvastně to jakože vyhádření radosti ale v podstatě je to naprosto stejné jako ty jsi šikovný
![]()
Taky jsem se snazila nenalepkovat (“ty jsi sle sikulka”), ale spis hodnotit akce: “tohle se ti moc povedlo.” Takze kamaradku chapu.
Nicmene taky jsem to nezvladla 100%… jsme jen lidi… 🤷♀️Ale rozdil v tom citim.
Asi jakože „TY JSI šikulka“ je jakoby přímo na jeho osobu, kdežto „skvělé“ nebo „super“ se týká jen konkrétní činnosti, ale nehodnotí se tím dítě jako takové.. ![]()
@Ledová káva píše:
Asi jakože „TY JSI šikulka“ je jakoby přímo na jeho osobu, kdežto „skvělé“ nebo „super“ se týká jen konkrétní činnosti, ale nehodnotí se tím dítě jako takové..
Tak kdybych chtěla mikroanalyzovat, tak bych řekla, že říct o něčem co udělal „super“, je jakoby ta super věc/výkon spadly z nebe a on na ní neměl žádný podíl.
@Jahru píše:
Protože by se děti neměly nálepkovat. Ani pozitivními ani negativními přívlastky.
Když ho přeci pak pochválí, ze to udělal správně, tak je to to samé ![]()
Ahoj vespolek, mám dotaz
Podala to tónem, jako by to bylo sprostý slovo
Tak jsem se ji zeptala jaké tedy používají výrazy a bylo mi objasněno, ze třeba “správně”, “supeeeer” atd.
Nebylo mi ovšem vysvětleno proč a popravdě jsem se neměla moc chuť ptát, patrně jede nějaký ultra moderní styl výchovy, kterému bych nerozuměla, byť má mé nejmladší dítě těsně po první pětiletce
Proč je titul “šikovný/á, šikulka” aktuálně v zatracení některých matek??? Podotýkám, že opravdu to není u ní proto, že by ji to slovo samotné nějak iritovalo
S dovolením se sem hodím anonymně, mám takové tušení, že sem chodí. Děkuji za pochopení i vysvětlení 
Před pár dny jsem potkala kamarádku s jejím synkem, jsou mu tři roky a pár měsíců. Byli jsme na hřišti, klučík si hrál, my jsme si povídaly a já mu mezi řečí řekla, že je moc šikovný. V tom momentu mně kamarádka se zlověstným pohledem zarazila, ať tohle slovo nepoužívám, že oni doma “nešikulkují”