Šílený pražský nájmy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
67820
3.12.15 19:10
@Anonymní píše:
@fotze Koukala jsem i na ceny dost daleko od centra a levnější mi to tedy nepřišlo. Na centrum jsem vůbec nekoukala.

Tak bez za Prahu, kdyz si to nemuzes dovolit. I za Prahou jsou k prodeji byty, ci pronájmy a ceny jsou nizsi. A diky PID jsou tyto malomesta/vesnice dobre dostupne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.15 19:14
@Anonymní píše:
Anonymně, osobní údaje.Bydlíme v nájemním bytě v centru Prahy. Časem se budeme stěhovat do vlastní nemovitosti na okraji Prahy, ale zatím se nám z centra nechce. Platíme těch 20 tisíc se vším všudy (na tuhle lokalitu, velikost a stav bytu naprosto skvělá cena). Samozřejmě slýchávám úvahy o hypotéce (že se vyplatí víc než nájem), ale kdybychom chtěli jít do srovnatelného bytu, dáme tu za něj minimálně kolem deseti miliónů, a to se nám úplně nechce, tím spíš, že nevíme, kdy nás to tu přestane bavit. Navíc ta splátka hypotéky by byla o dost vyšší než naše stávající nájemné. Takže ten nájem bereme jako poplatek za to, že všude včetně práce dojdeme pěšky (takže nemusíme mít lítačku a netrávíme desítky minut cestováním), máme všechno blízko - nemusíme se spoléhat na jednu nebo dvě nejbližší školy, zdravotnická zařízení apod., soukromé i pracovní schůzky si můžeme smlouvat kousek od domova a tak dále. Navíc se mi pořád ještě neokoukalo historické centrum :-)
Platíme to (stejně jako další výdaje) z příjmů, které máme z práce :D

Mám to podobně. Jsme tři ve 2+1 předělaném na 3+0, necelých 60 metrů, platíme 12 tisíc se vším - a když jsme teď koukali po hypotéce, tak v naší lokalitě (i při současných nízkých sazbách) bychom za třípokoják před rekonstrukcí platili s poplatky tak dvacet měsíčně…a to bychom ještě po rekonstrukci byli bez rezerv, nemáme po rodičovské zrovna velké úspory. Takže zůstáváme - dojíždět z nějaké okrajové čtvrti se mi po letech v širším centru už fakt nechce.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.12.15 19:17

@zuzu224 Zatím si to dovolit můžu, zajímalo mě, jak si můžou dovolit takhle žít běžné rodiny a ve větších bytech než ve kterém jsem já.

• Citovat
  • Upravit
35944
3.12.15 19:21
@Anonymní píše:
@zuzu224 Zatím si to dovolit můžu, zajímalo mě, jak si můžou dovolit takhle žít běžné rodiny a ve větších bytech než ve kterém jsem já.

Nejsou učitelky? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.15 19:31

Bydlíme ve 2+1, v nájmu - předělali jsme na 3 + kk na Praze 6. Klasický starý činžák. Platíme +- 16000 Kč se vším. Máme 2 malé děti. Kdybychom chtěli bydlet takto ve svém na hypotéku, dali bychom za bydlení ještě tak o 10 tis. měsíčně víc…To si fakt nemůžeme dovolit.
Okruh mých známých bydlí ve svém jen díky tomu, že buď dostali byt po babičce nebo rodičích a ten následně privatizovali za směšnou sumu, nebo si brali normální hypotéku na panelákový byt někde na okraji na sídlišti atd. Neznám nikoho, kdo si bral hypotéku třeba na 4 miliony…Mám okolo sebe průměrně vydělávající osoby ( nebo lehce podprůměr)…A nemyslím si, že jsem socka :roll:

My jsme chtěli bydlet tak, abychom se cítili dobře, máme poblíž Ladronku, oboru Hvězda, Letnou, Stromovku, Pražský hrad 20 minut pěšky. Na sídlišti v paneláku jsem žila cca 14 let a nikdy sem se tam necítila,,doma,,. Tam bychom tu hypo utáhli, ale platit třeba 25 let hypotéku na byt, kde se necítíme doma se nám nechce a je mi jedno, že by jsme peníze dali do,, svého,,. Mám pocit, že za těch 25 let to žádnou,, hodnotu,, mít nebude. Tak holt platíme nájem…

• Citovat
  • Upravit
67820
3.12.15 19:33
@Anonymní píše:
@zuzu224 Zatím si to dovolit můžu, zajímalo mě, jak si můžou dovolit takhle žít běžné rodiny a ve větších bytech než ve kterém jsem já.

Ne kazdy ma tabulkovy plat ucitelky. Prumerny plat v Praze je 33tis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.15 19:44

Tady se pořád operuje průměrným platem, ale každý ví, že na průměrný plat dosáhne menšina…Prodavačky, učitelky, zdravotní sestry, servírky atd. prostě desetitisíce neberou ani v Praze. Ani řadoví pracovníci banky, úředníci, pošťáci…Proč asi tolik lidí pobírá příspěvky na bydlení???

• Citovat
  • Upravit
67820
3.12.15 19:50
@Anonymní píše:
Tady se pořád operuje průměrným platem, ale každý ví, že na průměrný plat dosáhne menšina…Prodavačky, učitelky, zdravotní sestry, servírky atd. prostě desetitisíce neberou ani v Praze. Ani řadoví pracovníci banky, úředníci, pošťáci…Proč asi tolik lidí pobírá příspěvky na bydlení???

Jenze taky tyto lide treba maji kde bydlet a neresi podnajem za 15tis apod. Pokud jsou to Prazaci, tak treba dostali neco od rodicu, zdedili atd. Zde se resi kde na to berou. Pokud budu uklizecka z vesnice, tak se nepozenu uklizet do Prahy za ty stejny penize.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35944
3.12.15 19:52
@Anonymní píše:
n se pořád operuje průměrným platem, ale každý ví, že na průměrný plat dosáhne menšina…Prodavačky, učitelky, zdravotní sestry, servírky atd. prostě desetitisíce neberou ani v Praze. Ani řadoví pracovníci banky, úředníci, pošťáci…Proč asi tolik lidí pobírá příspěvky na bydlení???

No, ale tahle sorta lidi asi nema velky byt v centru, v Praze je dost typu bydleni. Co je na tom nepochopitelneho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
996
3.12.15 19:53

Takova je realita, kolem Phy a v ni je ekonomika nejvys oproti ostatnim mestum v cr.. Podle toho ty ceny. Hlavne sem jdou vsichni za praci, sama si se sem nastehovala, vsichni na tom chteji vydelat. Ja bydlim na P4, nove byty a 14tis se vsim i garaz. 2+1 70m2 Nasli jsme i hnusny byt za 11tis ale tam jsme nechteli. Jako jde o to, jestli byt je novy/zarizeny/v jake likalite/ kolik m2…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.15 19:59
@pikola píše:
No, ale tahle sorta lidi asi nema velky byt v centru, v Praze je dost typu bydleni. Co je na tom nepochopitelneho?

No tak zřejmě ne, nic takového jsem také snad netvrdila, ani mě nepřipadá, že bych snad něco nechápala :jazyk: Jen jsem tím chtěla říct, že i nájmy na okrajích Prahy + poplatky jsou i pro rodinu s lehce podprůměrnými příjmy dost vysoké ;)

• Citovat
  • Upravit
67820
3.12.15 20:24
@Anonymní píše:
No tak zřejmě ne, nic takového jsem také snad netvrdila, ani mě nepřipadá, že bych snad něco nechápala :jazyk: Jen jsem tím chtěla říct, že i nájmy na okrajích Prahy + poplatky jsou i pro rodinu s lehce podprůměrnými příjmy dost vysoké ;)

Pokud maji svuj byt, tak ne. Pokud musi do najmu, prip nemaji na hypo, pak nemusi bydlet v Praze. Spousta lidi dojizdi PID treba z Brandysa apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
3.12.15 20:33
@Anonymní píše:
No tak zřejmě ne, nic takového jsem také snad netvrdila, ani mě nepřipadá, že bych snad něco nechápala :jazyk: Jen jsem tím chtěla říct, že i nájmy na okrajích Prahy + poplatky jsou i pro rodinu s lehce podprůměrnými příjmy dost vysoké ;)

A co jsou podle tebe lehce podprůměrné příjmy? V Praze naprosto není problém mít rodinný příjem 40 - 50 tisíc čistého, pokud pracují oba a mají nějaké běžné zaměstnání (tím myslím ani top manažeři, ani uklízečky). Jako jo, kdybych byla učitelka a manžel taky, tak si asi najdeme práci v jiném městě (což by nemělo být složité). Ale být učitelka a manžel třeba ten úředník v bance, neviděla bych v tom zas takový problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
3.12.15 20:44
@Anonymní píše:
Právě. Pak je samozřejmě pravda, že se nájemní bydlení nevyplatí (ony se ty byty na sídlištích nepronajímají zas o tolik levněji než byty v centru). Ale tam nebudeme mít čtyřmetrové stropy, až zbytečně prostorné pokoje a tak :-)

Ja znam i lidi, co maji nemovizost nekde ve stredoceskem kraji a v centru bydli cilene v najmu. Proste si uzivaji a pocitaji, ze na duchod pujdou zpatky na kladno do kolina atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
488
3.12.15 20:53

Jak uz někdo zmínil, v podnájmu bydlí většinou jen studenti nebo čerstvá naplava :lol: Zbytek pracujících si koupi svoje na hypotéku. Ja jsem v Praze 10 let, v podnájmu jsem bydlela do 24 let a pak si sama pořídila 2kk. Neumím si představit, ze bych jeste ted bydlela v podnájmu. Penize jsem platila stejne za podnájem jako ted platím za sve…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí