Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
@fotze Koukala jsem i na ceny dost daleko od centra a levnější mi to tedy nepřišlo. Na centrum jsem vůbec nekoukala.
Tak bez za Prahu, kdyz si to nemuzes dovolit. I za Prahou jsou k prodeji byty, ci pronájmy a ceny jsou nizsi. A diky PID jsou tyto malomesta/vesnice dobre dostupne.
@Anonymní píše:
Anonymně, osobní údaje.Bydlíme v nájemním bytě v centru Prahy. Časem se budeme stěhovat do vlastní nemovitosti na okraji Prahy, ale zatím se nám z centra nechce. Platíme těch 20 tisíc se vším všudy (na tuhle lokalitu, velikost a stav bytu naprosto skvělá cena). Samozřejmě slýchávám úvahy o hypotéce (že se vyplatí víc než nájem), ale kdybychom chtěli jít do srovnatelného bytu, dáme tu za něj minimálně kolem deseti miliónů, a to se nám úplně nechce, tím spíš, že nevíme, kdy nás to tu přestane bavit. Navíc ta splátka hypotéky by byla o dost vyšší než naše stávající nájemné. Takže ten nájem bereme jako poplatek za to, že všude včetně práce dojdeme pěšky (takže nemusíme mít lítačku a netrávíme desítky minut cestováním), máme všechno blízko - nemusíme se spoléhat na jednu nebo dvě nejbližší školy, zdravotnická zařízení apod., soukromé i pracovní schůzky si můžeme smlouvat kousek od domova a tak dále. Navíc se mi pořád ještě neokoukalo historické centrum
Platíme to (stejně jako další výdaje) z příjmů, které máme z práce
Mám to podobně. Jsme tři ve 2+1 předělaném na 3+0, necelých 60 metrů, platíme 12 tisíc se vším - a když jsme teď koukali po hypotéce, tak v naší lokalitě (i při současných nízkých sazbách) bychom za třípokoják před rekonstrukcí platili s poplatky tak dvacet měsíčně…a to bychom ještě po rekonstrukci byli bez rezerv, nemáme po rodičovské zrovna velké úspory. Takže zůstáváme - dojíždět z nějaké okrajové čtvrti se mi po letech v širším centru už fakt nechce.
@zuzu224 Zatím si to dovolit můžu, zajímalo mě, jak si můžou dovolit takhle žít běžné rodiny a ve větších bytech než ve kterém jsem já.
@Anonymní píše:
@zuzu224 Zatím si to dovolit můžu, zajímalo mě, jak si můžou dovolit takhle žít běžné rodiny a ve větších bytech než ve kterém jsem já.
Nejsou učitelky? ![]()
Bydlíme ve 2+1, v nájmu - předělali jsme na 3 + kk na Praze 6. Klasický starý činžák. Platíme +- 16000 Kč se vším. Máme 2 malé děti. Kdybychom chtěli bydlet takto ve svém na hypotéku, dali bychom za bydlení ještě tak o 10 tis. měsíčně víc…To si fakt nemůžeme dovolit.
Okruh mých známých bydlí ve svém jen díky tomu, že buď dostali byt po babičce nebo rodičích a ten následně privatizovali za směšnou sumu, nebo si brali normální hypotéku na panelákový byt někde na okraji na sídlišti atd. Neznám nikoho, kdo si bral hypotéku třeba na 4 miliony…Mám okolo sebe průměrně vydělávající osoby ( nebo lehce podprůměr)…A nemyslím si, že jsem socka ![]()
My jsme chtěli bydlet tak, abychom se cítili dobře, máme poblíž Ladronku, oboru Hvězda, Letnou, Stromovku, Pražský hrad 20 minut pěšky. Na sídlišti v paneláku jsem žila cca 14 let a nikdy sem se tam necítila,,doma,,. Tam bychom tu hypo utáhli, ale platit třeba 25 let hypotéku na byt, kde se necítíme doma se nám nechce a je mi jedno, že by jsme peníze dali do,, svého,,. Mám pocit, že za těch 25 let to žádnou,, hodnotu,, mít nebude. Tak holt platíme nájem…
@Anonymní píše:
Ne kazdy ma tabulkovy plat ucitelky. Prumerny plat v Praze je 33tis.
Tady se pořád operuje průměrným platem, ale každý ví, že na průměrný plat dosáhne menšina…Prodavačky, učitelky, zdravotní sestry, servírky atd. prostě desetitisíce neberou ani v Praze. Ani řadoví pracovníci banky, úředníci, pošťáci…Proč asi tolik lidí pobírá příspěvky na bydlení???
@Anonymní píše:
Tady se pořád operuje průměrným platem, ale každý ví, že na průměrný plat dosáhne menšina…Prodavačky, učitelky, zdravotní sestry, servírky atd. prostě desetitisíce neberou ani v Praze. Ani řadoví pracovníci banky, úředníci, pošťáci…Proč asi tolik lidí pobírá příspěvky na bydlení???
Jenze taky tyto lide treba maji kde bydlet a neresi podnajem za 15tis apod. Pokud jsou to Prazaci, tak treba dostali neco od rodicu, zdedili atd. Zde se resi kde na to berou. Pokud budu uklizecka z vesnice, tak se nepozenu uklizet do Prahy za ty stejny penize.
@Anonymní píše:
n se pořád operuje průměrným platem, ale každý ví, že na průměrný plat dosáhne menšina…Prodavačky, učitelky, zdravotní sestry, servírky atd. prostě desetitisíce neberou ani v Praze. Ani řadoví pracovníci banky, úředníci, pošťáci…Proč asi tolik lidí pobírá příspěvky na bydlení???
No, ale tahle sorta lidi asi nema velky byt v centru, v Praze je dost typu bydleni. Co je na tom nepochopitelneho?
Takova je realita, kolem Phy a v ni je ekonomika nejvys oproti ostatnim mestum v cr.. Podle toho ty ceny. Hlavne sem jdou vsichni za praci, sama si se sem nastehovala, vsichni na tom chteji vydelat. Ja bydlim na P4, nove byty a 14tis se vsim i garaz. 2+1 70m2 Nasli jsme i hnusny byt za 11tis ale tam jsme nechteli. Jako jde o to, jestli byt je novy/zarizeny/v jake likalite/ kolik m2…
@pikola píše:
No, ale tahle sorta lidi asi nema velky byt v centru, v Praze je dost typu bydleni. Co je na tom nepochopitelneho?
No tak zřejmě ne, nic takového jsem také snad netvrdila, ani mě nepřipadá, že bych snad něco nechápala
Jen jsem tím chtěla říct, že i nájmy na okrajích Prahy + poplatky jsou i pro rodinu s lehce podprůměrnými příjmy dost vysoké ![]()
@Anonymní píše:
No tak zřejmě ne, nic takového jsem také snad netvrdila, ani mě nepřipadá, že bych snad něco nechápalaJen jsem tím chtěla říct, že i nájmy na okrajích Prahy + poplatky jsou i pro rodinu s lehce podprůměrnými příjmy dost vysoké
Pokud maji svuj byt, tak ne. Pokud musi do najmu, prip nemaji na hypo, pak nemusi bydlet v Praze. Spousta lidi dojizdi PID treba z Brandysa apod.
@Anonymní píše:
No tak zřejmě ne, nic takového jsem také snad netvrdila, ani mě nepřipadá, že bych snad něco nechápalaJen jsem tím chtěla říct, že i nájmy na okrajích Prahy + poplatky jsou i pro rodinu s lehce podprůměrnými příjmy dost vysoké
A co jsou podle tebe lehce podprůměrné příjmy? V Praze naprosto není problém mít rodinný příjem 40 - 50 tisíc čistého, pokud pracují oba a mají nějaké běžné zaměstnání (tím myslím ani top manažeři, ani uklízečky). Jako jo, kdybych byla učitelka a manžel taky, tak si asi najdeme práci v jiném městě (což by nemělo být složité). Ale být učitelka a manžel třeba ten úředník v bance, neviděla bych v tom zas takový problém.
@Anonymní píše:
Právě. Pak je samozřejmě pravda, že se nájemní bydlení nevyplatí (ony se ty byty na sídlištích nepronajímají zas o tolik levněji než byty v centru). Ale tam nebudeme mít čtyřmetrové stropy, až zbytečně prostorné pokoje a tak
Ja znam i lidi, co maji nemovizost nekde ve stredoceskem kraji a v centru bydli cilene v najmu. Proste si uzivaji a pocitaji, ze na duchod pujdou zpatky na kladno do kolina atd.
Jak uz někdo zmínil, v podnájmu bydlí většinou jen studenti nebo čerstvá naplava
Zbytek pracujících si koupi svoje na hypotéku. Ja jsem v Praze 10 let, v podnájmu jsem bydlela do 24 let a pak si sama pořídila 2kk. Neumím si představit, ze bych jeste ted bydlela v podnájmu. Penize jsem platila stejne za podnájem jako ted platím za sve…