Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj všem, které podstupují nebo již podstoupily IVF! Teď mě čeká mé první, mám za dva dny odběr vajíček, ale moc se bojím, jestli už ty největší folíky nepopraskaly
Mám totiž od včera silný ovulační hlen - měla jste to některá a přesto vám nic neprasklo? Mám z toho opravdu vítr =o( Díky za odp
@EvaEve ahoj, a pícháš si něco proti ovulaci? Mně se to stalo pár dní před OPU. Když mi posunuli píchnutí právě té injekce, tak se mi jeden den spustilo mega hlenu…ale dva dny po té na ultrazvuku ještě byly všechny. I když při OPU jich odebrali cca o 5 méně, než bylo vidět na ultrazvuku. ![]()
@boruvkay : stříkám si do nosa synarel a vždy půl hodiny na to píchám puregon 75jednotek (mám pco, takže proto nízké dávky)..Teď jsem píchla poslední puregon a v 18:30 mám píchnout pregnyl a ve čtvrtek v 6:30 odběr…no já myslím, že ty největší mi beztak prasknou =o(( než dojde k odběru, nevím proč to tak oddálili…chápu, že je dobré, že dozrají ty menší, ale přece ten největší je podle mě dle přírodního výběru ten dominant ne? nevím ![]()
@boruvkay - ostatní folíky mám cca v přibližné velikosti - o 1 až 2 mm menší, takže to není tak, že bych měla třeba jeden 20 a ostatní jen 14…včera byly 17, 18, 19…ale v jiných diskuzích psaly holky, že taky měly ten hlen a folíky nepraskly, ale moc jich nebylo (a taky byly třeba 5dní před opu, což je rozdíl od dvou), tady ty diskuze nějak váznou ![]()
@EvaEve a nic jiného jsi si nepíchala? Orgalutran nebo Centrotide?
@EvaEve no já právě byla na 1.IVF v listopadu, krátký protokol od 2.DC jsem píchala Menopur, a 7.DC jsem k tomu píchla i orgalutran, který by měl zabránit předčasné ovulaci. Měla jsem ho píchnout i 8.DC, ale dr. mi to změnila a píchala jsem ho zase až myslím 10DC a právě ten 9DC se mi najednou objevilo hafo ovulačního hlenu. Ale 11DC jsem byla znovu na ultrazvuku a údajně tam bylo vše ok. Dostala jsem další injekci orgalutranu a 12DC jsem píchla pregnyl (ovitralle) a 14DC bylo OPU.
@EvaEve ahojky, ja sem mela taky pred OPU ovulacni hlen a myslim si, ze je to zpusobene temi hormony, prot. Mi odebrali 19 vajicek, ted stimuluju na KET a ovulacni hlen se u me objevil snad hned po ms, takze si rikam, ze je to snad dobre znameni, ze ty leky zabiraji.
@boruvkay - nene nic jiného než jsem psala nemám…ale mám podle všeho ten dlouhý protokol, od 1DC jsem stříkala syneral do 9.DC, 10tý den začla píchat puregon a tn píchám od 30.4., takže dnes už 13tý den, ale naštěstí ta ranní dávka byla poslední.
@Zuzule2014 - tak to je fajn, tyhle informace mě utěšují =D že to může být i před, já právě vůbec žádný neměla, a ještě jsem měla i pár dní mykozu - že by z těch hormon. změn? nevím…a najednou od včera ze mě teče ten ovu hlen, chvílemi jak z vodovodu ![]()
Máš první ket? proč se nevydařilo ivf? Když jsem byla posledně v Polance - zrovna tam byl těhotný pár, z ketu =o)
@EvaEve aha, no já bych na tvém místě věřila doktorům a nenervovala se…stejně s tím nic neuděláš, a oni by měli vědět co dělají. Já se tehdy právě taky nervovala a k ničemu to nebylo. Držím palce, aby to dopadlo dobře.
![]()
@EvaEve to nevim proč nevyšel
, všechno probíhalo v pohodě, až jsem se divila, dávali mi jedno embryjko krásné kvality-hatchovanou blastocystu a dr. Říkal, že za 14 dní mě tu má s pozitivním testem a ono nic. Nevím v čem se stala chyba, vzala sem si neschopenku, odpočívala a občas šla na procházku. Necítila jsem nic, bylo mi fajn, akorát tak od druhého dne od ET mě občas pěkně pichalo až dloubalo v pochvě a do teď nevím z čeho to bylo. No a pak sem začala 10 den po ET špinit a bylo to… Byla jsem z toho úplně na dně, moc sem si přála, aby to vyšlo. Máme 6 mrazačků, v dubnu sem měla jit na KET v nativu, ale neměla sem po té hormonální smršti ovulaci. Takže teď mám KET stimulovaný, tak doufám, že sliznice hezky roste a bude vše ok a konečně se zadaří. Kolik si budeš dávat drobečků?
@EvaEve u nás to dopadlo špatně. Z celé stimulace, která byla dost vysokými dávkami, jsme měli nakonec jen 3 zralá vajíčka (ono totiž v každém folikulu být vajíčko nemusí, některé můžou být i prázdné), z nich se oplodnila jen 2, a pouze 1 embryo přežilo kultivaci 48 hodin. Nakonec nedělali ani PK, a třetí den bylo ET. Otěhotněla jsem, ale po potvrzení těhotenství z krve jsem začala špinit, a i přes velké dávky utrogestanu a další inejkce pregnylu, jsem potratila. Byl to můj druhý samovolný potrat. Byla jsem pak na genetice, imunologii, ale nikde nenašli příčinu, toho, proč jsem 2× potratila. Tak že teď jsme zkoušeli 2× IUI a v červnu jdeme na 2.IVF. Rozpis už mám doma, tentokrát mi doktor změnil trochu protokol, a doufá, že to nabudí vaječníky k většímu výkonu. A taky si tentokrát vezmu od OPU neschopenku, u 1.IVF jsem chodila do práce a kdo ví, jestli to na to nemělo vliv. ![]()
@Zezule2014 - jej, tak to je fakt škoda =o( člověk má naději, když jde vše podle plánu co…já to beru tak napůl, na jednu stranu se snažím trochu věřit, na druhou radši ani nedoufám…A ke ketu potřebuješ ovulaci? Tu já nemám nikdy, takže mě budou taky muset zase stimulovat =P tedy, pokud první pokus nevyjde.
@boruvkay : tu neschopenku schvaluji, myslím, že vliv to nemělo, ale já si nedovedu představit pracovat ani u stimulace - sice je člověk rozptýlený a pořád na to nemyslí - tak jako já, ale zase tělo je odpočaté a když chceš spát tak spíš atak…což si myslím, že je dobře…Podruhé to určitě už vyjde, někde jsem četla, že se ty šance takhle zvyšují na další pokusy, kor když se to málem skoro chytlo…
Holky oběma držím moc moc palce, vlastně nám všem, už se to musí podařit =o) v tom by byl čert kdyby ne ![]()
@Zuzule2014 - jejda udělala jsem chybu ve jméně, tak se omlouvám ![]()
@EvaEve no při stimulaci mi chodit do práce nevadí, já ani neměla žádné problémy během stimulace. Necítila jsem žádné bolesti ani únavu, a to jsem dostávala dost vysoké dávky, protože na tyhle léky málo reaguju. Na OPU a asi
4 dny po, jsem si vzala dovolenou. Pak jsem šla do práce. Nemám těžkou práci, ale zrovna to bylo docela stresové období a taky to mám do práce dost daleko.