Sirotčí důchod zpětně

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
71
20.2.15 09:52

Sirotčí důchod zpětně

Najde se tu někdo, kdo se vyzná v sirotčím důchodu? Je možné o sirotční důchod žádat zpětně?
Ještě Vám přiblížím situaci. Otec zemřel v roce 2008 ve 44 letech, zůstal po něm v té době 7letý syn. Nárok na sirotčí důchod v té době nebyl, nesplňoval potřebnou dobu pojištění. Nyní jsem, ale četla, že od té doby byly nějaké změny a k přiznání důchodu stačí polovina potřebné doby pojištění – tedy 5 let za posledních 20 let, což by splňoval. Myslíte, že má cenu zkusit zažádat znovu? Synovi je nyní 14 let. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mag
12862
20.2.15 10:09

Ale tam žádná změna není, tehdy to také bylo pět let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
20.2.15 11:43

Někde jsem slyšela, že se to dalo za toho zemřelého doplatit a nárok vznikl. Já bych se tam šla určitě zeptat.

• Citovat
  • Upravit
578
20.2.15 12:53
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.6.18 07:29

Dobrý den už si nevím rady může my prosím někdo poradit moje zesnulá bývalá manželka měla z prvního vztahu tři děti a kluka se mnou a jde oto že  nikdy nepracovala a bylo mi řečeno že sirotči vypočitaj z přídavku na děti a vůbec se vtom nevyznám ani kolik činí přídavek na jedno dítě a co mám vůbec od toho čekat děkuju.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.1.20 23:07

Sirotčí důchod zpětně

Zdravím, v případě že nezaopatřenému dítěti zemřel tatínek v prosinci a budeme žádat o sirotčí důchod nyní, při čemž na jeho uznání mohou mít úřady až 3 měsíce. V případě, že jim to bude ty tři měsíce trvat, pošlou se dítěti za uplynulé 3 měsíce peníze zpětně nebo má nárok pobírat důchod až od měsíce, kdy byl schválen, nehledě na to, že by bylo nezaopatřené už od prosince. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
2550
8.1.20 23:47

Mělo by se to doplatit zpětně od okamžiku kdy vznikl nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
433
9.1.20 00:13

Určitě zpětně doplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3392
9.1.20 00:26

Doplati zpetne od data umrti rodice.