Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Hele, jsou „100 let za opicema“ a radí věci, které možná byly praktické v jejich době a v jejich situaci. Já prostě nechápu, že někteří lidi mají pořád tendenci organizovat život druhejm…
Add široké balení - ano, dřív se dělalo a doporučovalo třeba i preventivně. ALE dneska jdeš s dítětem během jeho 1 roku života 3× na povinné vyšetření kyčlí sonem. Doktor při vyšetření vidí kyčle na monitoru a vidí, jak tam ty klouby jsou. Nám pokaždé řekl: obě kyčle v pořádku, není potřeba široké balení. Kdyby bylo, tak by řekl a sestra asi naučila jak balit. (Btw, v porodnici jsme měli papírovky.)
Add plíny - dnes jde o tvůj osobní „světonázor“. Když to hodně zjedoduším, tak volíš mezi pohodlím/jednoduchostí (papírovky) a mezi „ekologií či přírodním stylem“ (látkovky). Kyčle se dnes hlídají jinak (viz výše), takže s nimi to až tak nesouvisí. Btw, já „jedu“ v Pamperskách. ![]()
Add kočár - absolutně si neumím představit vozit 18měsíční(!!) dítě v hlubokém kočáru. Syn chodí od 10měsíců sám volně prostorem. Sporťák jsem samozřejmě používala i dál, ale cca v tom roce a půl už ho z kočárkárny/auta ani nevytahuju. Občas zauvažuju nad golfkama (páč mě nebaví na něj čekat až si prohlídne všechny kamínky a jde dál), ale nakonec vždycky šlape sám.
Add dítě v bílém - nechápu. Možná, aby to vypadalo čistě. Ale nějaký skutečný důvod mě nenapadá. Obleč ho do toho, co se ti bude líbit (a dítěti bude pohodlné), případně co pro tebe bude finančně dostupné.
Add nevědět pohlaví - nechápu důvod proč. Jediné co se snad říká je, že nemáš oslovovat dítě (mluvit o něm a na ně (v bříšku)) jako na holčičku, když nevíš, jestli je to opravdu holčička (kvůli psychice dítěte) a naopak. Pokud to tedy nevíš (nebo i víš, ale ono to nakonec může být stejně jinak), tak snad máš o dítěti mluvit ve středním rodu (ono). Jako aby kluka „nepoškodilo“, kdybys o něm omylem mluvila jako o holčičce a holčičku, pokud bys o ní mluvila jako o klukovi. Ale jestli to má skutečné „vědecké“ opodstatnění…?
Kacenka1987 píše: … to my máme každý svoje auto, já teda orezlou Felicii a jezdím do práce, večer jedu k tchýňce nebo našim, jezdíme na nákupy, do města, na letňáky, koupaliště …
Jestli jezdíš hodně autem a budeš chtít jezdit i s dítětem tak doporučuji volit kočár podle těchto kritérií:
První tři podmínky jsou s ohledem na tebe, co se týče námahy s manipulací kočárem. Ta čtvrtá je výhodou i pro dítě. Když pojedeš autem nakoupit, tak dáš dítě do autosedačky (skořepiny) a připoutáš do auta. Pak jen vytáhneš podvozek kočáru a nacvakneš tu autosedačku na něj. Nebudeš vůbec muset manipulovat s dítětem (přendávat z autosedačky do hlubokého kočáru), což je velká výhoda, když ti např. usne… Btw, čerstvě narozené děti mají rády spíše stísněný prostor, protože jim to připomíná „pobyt v bříšku“.
Další kritéria jsou samozřejmě velikost korby (až povyroste, aby se tam na délku vešlo) a plno dalších, ale VŽDY záleží na tom, kde budeš a jak kočár používat (vesnice, město, MHD x auto, turistické výlety x kavárničky apod.). Takže se řiď podle sebe a své situace. Kočár který vyhovuje jedné, může být pro tebe zcela nevhodný…
Ta rodinka mi silně připomíná jedny mé hodně vzádlené příbuzné. Resektive kam se vdala jedna moje hodně vzdálneá příbuzná. Dominantní dědek až to bolí, rodina se nesmí uprdnout, když to on nedovolí. Jeho děti jsou tak vycepovaný, že by je ani nenapadlo se odstěhovat a žít jinak, než chce OTEC. (Se divím, že mu nevykají, fakt!) Jejich partneři, kteří si je vzali, se s tímto životem museli smířit. Do té míry, že zvláště u žen to hraničí s domácím týráním - nejdřív práce u zvířat, podojit, pokydat (opravdu), pak teprve vlastní domácnost (musí být naklizeno, i kdyby rodily!!!), a když zbyde nějaký čas ( a že nezbyde), pak teprve nějaké mazlení s dětma! Spíš nechápu ty holky, které jsou ochotny takhle sebou nechat zametat než ty vlastní děti - ty jsou v tom vychované. Takže i výchova dětí (vnoučat) se řídí podle dědka, ne podle názoru matek! V této domácnosti nové věci prostě nejsou - miminka se vozí ve zděděných kočárkách cca 15 - 20 let starých, perou s eplíny, které taky pamatují krále klacka, atd. proč utráet, když je doma něco, co ještě furt slouží. Utrácet se smí akorát tak za novou dojačku pro krávu. To jste fakt - s prominutím - nežraly!
Takže ne že by ti vaši známí takhle žili, ale prostě mně to napadlo. že někdy ty holky - mámy mají slabou vůli se postavit svým rodičům, kteří - pochopitelně - tlačí své názory, a potomci je přejímají za své. A právě ti rodiče, kteří už vnutili své představy mladším, mají problémy pochopit a pobrat, že ne všichni mladší je budou respektovat a plnit do puntíku.
Emílie, tak to je hustý! Tohle nepochopím. I kdybych chlapa milovala až za hrob, tak sebe mám raději.
Tohle bych si nikdy líbit nenechala…
rozumbrada píše:
Co se týká širokého balení, v šestinedělí jsem na noc dala papírovku a mezi nožky šupla ještě obdélník látky. Bylo mi to doporučeno dětskou doktorkou.
přesně tak já to dělala i přes den a v mém okolí hodně maminek, tu látkovku vlastně přichytí bodýčko.
A souhlasím nenech si radit od okolí, ale já si koupila kočárek krásnej, moderní a ještě jsem pak potřebovala dva. Malej je v srpnu tak se mi na zimu nevešel do kočárku s fusakem, tak jsem si pořídila velkej už použitej, v létě byl opět v krásném a teď v zimě zase potřeboval klasickej sporťák, abych tam mohla dát fusak a malej se tam pěkně vešel. Příště budu chytřejší. Jen tak mimochodem ten můj kočárek je cosatto cabi.
jooo a taky přeju pěkné nervy.
si právě nedokážu předstvait , že bych měla kupovat kočárek navzdory okolí, bydlíme sice na vesnici, ale krásné, nové silnice, zámkovka před domem atd. jsem zvyklá jezdit hodně autem hlavě s manželem na výlety a a také obchoďáky, třeba Ikea a těším se až si najdu nějakou kamarádku tady odsud se kterou budu podnikat výlety nebo budem u nás na pískovišti atd.
Kočárek se mi hrozně líbí Quinny, korbička není sice nejvetší, ale jak tu píšou ostatní a jiné diskuze i moje švagrová, malá už ji v 6ti měsících sedá v korbě, takže prý co nevidět dá sporťáček a to její korbička není o nic větší, pak mám v plánu autosedačku maxi cosi, aby šla dát na podvozek no uvidím, zatím jen tak plánuji, ale jelikož jsem prvorodička a mám nějaké zkušenosti posbírané z netu od maminek, přátel a okolí někdy mě prostě názor a rada jiných znejistí ![]()
Oni mě připadne žijou takovej ten život jsem doma, vychovávat děti, nic jiného nedělají, rodiče mají ty zvířata, ta dcera zeleninovou zahrádka, peče na zakázku cukroví atd. Všechno podnikají pouze s rodiči a příbuznými, na Vánoce se sejdou jako velká rodina, jsou nábožensky založení fakt tohle není můj styl, neříkám, že já taky dělám marmelády, přesnídávky, zavařuji, peču na Vánoce cukroví, ale prostě takto jsme žili my když jsme byly malé se sestrou a nebylo moc peněz ![]()
Jinak jsou moc hodní atd. Ale třeba víc se přátelit a jezdit s nimi na dovolenou by asi nešlo ![]()
Nataša píše:
jednorázové plenky (nebo nový typ látkovek) dneska používají všichni. nový typ látkovek zmiňuju schválně, jsou to kvalitou uplně jiné plenky.. klasické čtvercovky se nepoužívají.. spíš mám pocit, že tvoji známí jsou jediní v republice
Natašo, to není až zas tak pravda, maminky, které dnes používají látkovky používají někdy i klasické čtvercové pleny (a navíc je nejvíc sháňka po těch 20 let starých, protože ty dnešní už nestojí za nic
), protože jsou nejlepší pro novorozence, štíhlé, levné, rychleschnoucí ![]()
AnastazieB píše:Nataša píše:Natašo, to není až zas tak pravda, maminky, které dnes používají látkovky používají někdy i klasické čtvercové pleny (a navíc je nejvíc sháňka po těch 20 let starých, protože ty dnešní už nestojí za nic
jednorázové plenky (nebo nový typ látkovek) dneska používají všichni. nový typ látkovek zmiňuju schválně, jsou to kvalitou uplně jiné plenky.. klasické čtvercovky se nepoužívají.. spíš mám pocit, že tvoji známí jsou jediní v republice), protože jsou nejlepší pro novorozence, štíhlé, levné, rychleschnoucí
Amen ![]()
Není nad čtvercovky ![]()
Mám samozřejmě i spoustu těch moderních látkovek, ale k srdci mi nejvíce přirostly čtverce ![]()
Je fakt, že ty 20 let staré jsou úžasné, nezničitelné.
Na druhou stranu ty modernější čtverce jsou i barevné, s obrázky, bambusové..
Zbožňuji, když oprané čtvercovky vlají na sušáku, čím víc, tím líp
![]()
AnastazieB píše:Nataša píše:Natašo, to není až zas tak pravda, maminky, které dnes používají látkovky používají někdy i klasické čtvercové pleny (a navíc je nejvíc sháňka po těch 20 let starých, protože ty dnešní už nestojí za nic
jednorázové plenky (nebo nový typ látkovek) dneska používají všichni. nový typ látkovek zmiňuju schválně, jsou to kvalitou uplně jiné plenky.. klasické čtvercovky se nepoužívají.. spíš mám pocit, že tvoji známí jsou jediní v republice), protože jsou nejlepší pro novorozence, štíhlé, levné, rychleschnoucí
Jojo, klasické čtverce jsou jediné skutečně one-size pleny, variabilní co se skladů týče, rychle schnou, nejsou drahé - s kvalitními prodyšnými kalhotkami super systém (hlavně pro v kuse kakající pidimimino).
Kačenko - jak si to uděláš, takové to budeš mít - zohledni svoje možnosti (finance, které do toho chceš dát, chuť prát pleny nebo běhat s košem / pokud máte svoji popelnici, jednorázovky jsou objemné,prostor k sušení plen, uskladnění kočáru, velikost kufru v autě), místo kde bydlíte (doprava, stav cest, …), jestli chceš miminko spíš nosit nebo vozit (v šátcích a nosítkách jsou praktické různé overaly, měkké pružné věci, v kočárku je to jedno a můžeš mít klidně novorozence v džínách, pokud se ti to líbí), … a pak si vyber, co se ti líbí, o miminko se budeš starat ty a u většiny věcí není jen jedna správná varianta.
Podepisuji!
U prvního dítka jsem nakoupila „moderní látkovky“ z obavy, že čtverce nezvládnu, ale teď u druhého jsem objevila kouzlo čtverců - preferuji je před moderníma kalhotkovýma látkovkama, i když těch moderních mám plný šuplík u komody ![]()
A rozhodně bych nedávala proti sobě jen „pohodlí“ x „praní plínek“. Když nemusím prát v rukách (už několikrát na dovolených, kde nebyla pračka), tak rozhodně nemám pocit nepohodlí ![]()
Pro zakladatelku diskuse: rozhodnout by ses v každém případě měla sama, názory (i těch příbuzných) můžeš vyslechnout, můžeš se nad nimi zamyslet, ale pokud se s nimi vnitřně neztotožníš, pak se jimi rozhodně řídit nemusíš - jsi svobodný člověk ![]()