Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj čekáme první mimi,CHlapečka. Po dlouhým studování látkových plen jsem se rozhodla ,že budu používat na den látkovky ( na noc uvidím podle miminka co mu bude vyhovovat) PO tetě jsem podědila klasický čtvercovky,obdélníky, na internetu jsem si koupila separačky a svrchňáky ( ty lepší,myslím,že jsou z PUR) jo a ještě tu sponu na plínky ( nepamatuju se jak se jmenuje
)
No a chtěla bych si ještě pro malýho ( novorozence) koupit látkovky který vypadají jako jednorázovky. Jen nevím který jsou lepší jestli ty plenky který potřebujou ještě svrchňáčky nebo ty 2v1 ![]()
Připadají mi lepší ty 2v1 kde stačí jenom jedna plínka a nemusím mít plenu a svrchňáky.Ovšem nemám zkušenost s plenama tak prosím o radu
TOTO TÉMA NEMÁ SLOUŽIT K TOMU ABY STE SE TU ZAS POŠTĚKALY JESTLI JSOU LEPŠÍ JEDNORÁZOVKY NEBO LÁTKOVKY.TO JE KAŽDÝHO VĚC CO POUŽÍVÁ.CHTĚLA BYCH HLAVNĚ PORADIT …DĚKUJI
Já sice látkovky nepoužívám, ale koukala jsem po nich… No, už jenom proto, že údržba vnitřní plínky a vnějších kalhotek je jiná, hlasovala bych pro „oddělené“. Tím častým praním si myslím, že ta vrchní vrstva by odsloužila mnohem dřív, než ta vnitřní plínka.
Ale pokud třeba doma budeš mít ty obyč čtverce a ty AIO někam na cesty, návštěvy… proč ne.
Nebo kup od každého trochu a pak po porodu uvidíš a dokoupíš, co ti bude víc vyhovovat…
Ahoj Mabit,
já myslím, že můžeš mít nějakou 2v1 třeba k doktorce apod., jinak bych volila variantu zvlášť.
A speciálně na novorozence bych raději používala ty normální čtvercovky poskládané do novorozeneckého skladu. Oni ti prckové většinou dost kakají, tak aby ti nebylo líto těch krásných kalhotkových plíneček. Ale určitě jsou dobré třeba někam na návštěvu, k doktorce a tak.
No já právě chci ty kalhotkový plínky k doktorce a na cesty a tak,protože mi přijdou skladnější a lepší na přebalování. Popřípadě když bude hlídat muž tak aby to pro něj bylo co nejjednoduší ![]()
Mabit, jaké máš nožnosti, co se schnutí prádla týče?
Ony jsou totiž ty 2v1 a AIO super, ale většinou je k pleně přišité i to savé jádro a zbytečně dlouho potom schne ![]()
Na parádu bych ti spíše doporučila pleny kapsové.
Je to vlastně PUL vrstva, uvnitř fleec, můžeš si ji dovycpat čím chceš, klidně i poskládanou čtvercovkou.
Po použití vyndáš vnitřek, opereš.
Tím, že ta plena je jakoby vykuchaná, je suchá za chviličku ![]()
Doporučím i konkrétní značku - FuzziBunz ![]()
Na doma je opravdu lepší mít pleny a svrchňáky zvlášť a až se v tom látkování trochu otrkáš, určitě zkus i vlňáčky ![]()
Mabit, gratuluji k rozhodnutí látkovat.
Právě na cesty, k doktorce apd mám ráda kapsové pleny. Z těch jdou u nás koupit mám ráda fuzzi bunz a swaddlebees. A pak taky ještě Itti bitti . Ty se prodávají ve dvou varintách - all in one nebo snap in one.
časem pak uvidíš, jak a co ti bude vyhovat. Já taky ze začátku použivala čč a PUL svrchňáky. Ted mám raději vlńáky. Do některých mám raději kalhotové plenky a do některých dávám čč narovno. Výbavičku mám různorodou - přebaluji dle nálady:-)
pliny 2v1 nebo se jim taky rika all-in-one, vse v jednom, pomerne dost dlouho schnou. Mnohem snaz schnou kalhotkovky a svrchnaky zvlast.
Treba pro me to bylo stezejni, protoze i tak mi doma pradlo schne straslive dlouho, takze bych se asi nedockala.
Pokud mas susicku, tak pulky ji nesnaseji moc dobre, tudiz pul plina vse v jednom ti hodne rychle odejde (jako me thirsties, uplne popraskal ten zater na vnitrni strane)
Radeji prebaluji plina a kalhotky extra.
I my jsme se obešli bez AIO plen, měli jsme všeho všudy jednu (a to ještě mi to tehdy poslali omylem místo objednaných svrchňáčků). Ono kalhotkovky samy o sobě jsou nenáročné na instalaci, kalhotky už na to dáš raz dva.
Takže za mě když tak jenom v malém množství jako plínku na machrování
.
Jinak tatínci se často dělají hloupí, ale nemusíš se bát, chce to trochu cviku, a přebalí i do zavazovačky. To samé babičky. Sice se někdy stane, že dítě dostane jenom plenku bez svrchňáčků (zvlášť u barevných plínek nastává zmatek, co je to vlastně zač, některé se tváří tak fajnově, že to vypadá, jako by na to už nebylo nic třeba), anebo mu na PULky natáhnou ještě navíc vlňáčky, protože v tom mají prostě trochu hokej
, ale to jsou malé věci.
Holky děkuji za rady,ale mám v tom chaoz ![]()
Ty kapsový pleny se používají jako svrchnáčky nebo jsou to jako ty pleny 2v1 kde můžu ještě přidat čtvercovky ![]()
Nebo ještě jinak jestli jsem to pochopila dobře…do těchto kapsových plenek můžu (musím) dát klasický čtvercovky nebo jiný pleny a ty čtvercovky tam vážu u novorozence na ten novorozenecký sklad
takže slouží jako scvrchňáky ![]()
kapsovka je je kapsa, na jedne strane je pul zater, na druhe strane je vetsinou fleece pr pocit sucha. Vepredu nebo vzadu je otvor, do ktereho se nacpava cokoli, co je schopne sat. Vyhoda je, ze do toho muzes nacpat i ctverce, nemusis kupovat specialni vkladaci plenky. Protoe je vse nacpane v te kapse, navenek plenka pusobi jako vse v jednom, rozdil je v tom, ze save jadro zase vyndas a pul zater i fleece schne velmi rychle.
mabit, tak vitej mezi latkarkami ![]()
Ja mam k doktorovi plenky Itti Bitti snap in one, vlozky do nich se zapinaji na patentky, takze pak i lepe schnou. Staci ti par kalhotek a ty vnitrni vlozky si muzes pak dokoupit podle toho, kolik budes potrebovat. Ale ja nejsem moc opravnena radit, zatim tech plenek neznam a nemam tak moc druhu ![]()
Kvetinko, co treba kakani v itti? Ja si to nejak nedokazu predstavit, vzdyt to je jak pliny na rovno, to toho musi byt plny gate, ne? Se ptam, protoze latkujeme cca od 4m na doma, odcca 6m na ven a to uz byl mesic na prikrmech, ktere mu zpocatku delali kakani hodne tuhe. Ted jsme zpatky u polotekuteho kakose a nebyt vazacek, tak asi peru svrchnaky po kazdem kakosi
A hlavne, venku uz hodne dlouho nekadi, nevim, jestli to drzi, ale zkratka i kdyz jdem ven v dobe kadeni, tak nic neni a az doma
No zatim se v Itti pokadil asi 3×. Jednou to byla poradna naloz, ale jelikoz mel plinku zaplou natesno, tak vubec nic nevyteklo, takze v pohode.
V Itti kakani ani jednou nevyteklo, ale jak pisu, zatim se tam moc nepokadil. Stolici ma totiz jednou za dva-tri dny.