Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Jak jednovelikostni, tak vicevelikostni maji neco do sebe. Pokud planujes dalsi deti, je fajn poridit vicevelikostni, hlavne pokud chce mensi vekovy rozdil a byla by sance, ze bys mela v plinach deti dve.
Dala bych si ale pozor na tzv. sady od narozeni po nocnik, je lepsi si od kazde plinky koupit jeden kousek, ozkouset a pak dokoupit.
Jednovelikostni kalhotkove pliny maji tu nevyhodu, ze jsou i pres zmenseni na novorozenci obrovske, pak nejakou dobu sedi, ale pokud je dite vetsi, nebo mu odplinkovani trva delsi dobu, tak mu uz pak velikostne nemusi stacit.
Ale napriklad vazacka disana a hemp hour strap jsou vedene jako jednovelikostni, stejne tak haipa daipa pastelka, tyhle plenky muzu jen doporucit.
Jj, Petko, zavazovací pleny (Disana, Hemp Hour Strap) jsou báječné jako jednovelikostní, ale někomu nejde to zavazování.
Já šňůrky můžu, zavazovačky jsou tedy moje nejoblíbenější.
S těmi jednovelikostními je to, jak psala čiči ![]()
KVĚTINKO AHOJ ![]()
HOLKY JAK ZAVAZAVOČKY
JAKÝ TO JSOU A JAK VYPADAJ,TO VÍTE TADY MUSÍTE PSÁT JAK PRO BLBCE
PÁČ TOMU NEE VŠICHNI ROZUMÍME ![]()
http://www.mamajainfo.cz/…mi-plenkami/
prebalovani s hemphour strap
http://vbavlnce.cz/index.php?…
prebalovani s vazaci disanou
Výhodou zavazovacích plenek je, že výborně sednou. Když se správně uvážou, sednou perfektně jak přes nožičky, tak přes bříško všem typům miminek. Dovnitř se vždycky dá nějaká vkládačka (dle libosti jedna, dvě i více, nebo třeba vícevrstvá plena nebo obyč čtvercovka), takže jsou velice variabilní i co se savosti týče. Někomu ale to zavazování nesedne nebo nejde
Pro nás jsou to ty nejuniverzálnější plenky a hrozně ráda je vážu
![]()
Disany jsou úžasný i na úplně malinkatýho novorozence - já jsem ty sklady se čtvercovkama nikdy nebyla schopná dobře uvázat, takže od narození u nás vedly Disany. Teď jsou oblíbenější Hemp Hour Strap. ![]()
čičinka píše:
http://www.mamajainfo.cz/…mi-plenkami/
prebalovani s hemphour straphttp://vbavlnce.cz/index.php?…
prebalovani s vazaci disanou
Vázací pleny vypadají taky zajímevě
,ale můžu tam místo ty vkladačky dát taky čtvercovky na ten novorozennecký sklad?! A jako funkci tam má ta plína co se váže
když se na to dávaj svrchňáčky ![]()
No ,ale další plínku už kupovat teda nemůžu
zkusím to co jsem nakoupila a až se malý narodí,tak uvidím co budem potřebovat ještě…nechci zbytečně moc utrácet (není na to)
Včera jsem byla koupit první drogerku na malýho a nechala jsem tam litra ( V DM) koupila jsem nějaký papírový pleny
na noc,šampon na malýho,olej na mazání těla pro malýho,mýdlo pro malýho,nějaký vlhčený ubrousky ( to si myslím jsem si udělala mega zásobu mám 5 balíčků) pak termoobal na UM ( nebudu asi moc kojit) a pro mě intimky a intim mýdlo a litr byl i se slevovýma kuponama v prd… ![]()
holky tak jsem si ještě přes net teď koupila pět zavazovacích plen
,ale už s tím končím,víc už si kupovat teda nebudu,musím to taky vyzkoušet,prvně ![]()
Čtvercovku tam můžeš dát klidně jenom složenou na osminu - novosklad už je zbytečný. ![]()
Ta zavazovací plínka Ti pěkně utěsní kolem nožiček, takže hovínka nevytečou až na svrchní kalhotky. Svrchní kalhotky pak zachytí jen vlhkost a při přebalování je jen vyvětráš - třeba vlňáčky peru jenom pokud na ně hovínka vytečou (než jsem se naučila pořádně vázat, bylo to docela často
). Pokud máš svrchní kalhotky s PUL zátěrem, stačí taky vyvětrat nebo jen propláchnout vodou, pokud nejsou pokaděný.
mabit, tu vazaci plenku mas jakoby misto klasicke cc poskladane na novorozenecky sklad. vycpat ji muzes cimkoli, klasickou cc, vicevrstvou plenou, bambusovymi vkladackami… je toho hodne, zalezi na tom, co mas doma a taky, jak dlouho mu ma ta plenka vydrzet. ja taky hodne pouzivam vyse zminene zavazovacky, moc jsem si je oblibila a skvely je, ze vydrzi az do 3 let veku (doufam, ze budeme bez plenek driv).
zavazovacka ma takovou funkci, ze ti dobre drzi ty vnitrni plenky/vkladacky a taky dobre zachyti hovinka, takze neprotecou na svrchni kalhotky a obleceni.
Jinak s tou kosmetikou pro miminka opatrně - mám děti s alergickýma dispozicema a doktorka mi doporučila do 3 měsíců věku nepoužívat žádnou kosmetiku (jen čistou vodu, případně trošku mycího bioolejíčku na zadeček). Zadeček myju v mycím mandlovým baby olejíčku a mažu infadolanem z lékárny (obojí jen po kakání). Šampon malé miminko taky nepotřebuje.
![]()
Taky radím s kosmetikou opatrně. Zadek jsem z počátku stříkala vodou v rozprašovači a utírala to jen perlanem (netkaná textilie). Když jsem se pak už nebála s klukem manipulovat jednou rukou, tak jsem po každém kadění sprchovala. Ubrousky mám jen mimo domov. A teď když se vykadí do nočníku, a nemá to jak z plíny po celém zadku. tak s nimi taky utírám. Šampon jsem ještě ani nekoupila, tak 1× za 2-3 týdny jsem myslila tím mýdlem bez obsahu mýdla pro děti, jinak jen v čusté vodě. Natírala olivovým olejíčkem z lékárny. jinak kosmetika do půl roku žádná. Teď má už nějaký krém na obličej, opalovák, tělové mléko a sem tam něco kápnu do koupele.
jé holky dík za info k těm zavazovačkám
já jsem z těch plín paf .Je toho moc moc moc a postě problém se v tom vyznat
u těhle plínek bylo napsano,že jsou dobrý pro nedonošence a malej půjde na svět podle mudry dřív,tak proto jsem jich na zkoušku 5 koupila a když budou ok dokoupím vic ![]()
A ke kosmetice ( v tom se tuplem nevyznám) kupovala jsem jí podle těhu knížky,kde je napsáno co k výbavě a tam jsem měla napsáno něco na mytí prdele a podpaží,olejíček na mazání suché kuže,šampon tam napsanej nebyl,ale tak jsem si říkala co když bude malej vlasatej
,vlhčený ubrousky no když je nevyužije miminko využiji je já,takže tam je to v poho tam jsem zbytečně neutratila…už mi jen chybí rybylka ( bepanten kupovat nebudu ten koupím kdyžtak za pochodu
) sterilní čtverce a líh na čištění pupíku a vatový tyčinky na čištění nosu a ucha máme doma pořád… No já slyšela,že se může mazat miminko sádlem nebo rostliným olejem,ale znáte to odolej te v tom obchodě když jdete poprvý nakupovat drogerku a vlastně nevíte co bude malej potřebovat nebo nebudu,tak jako správná hysterka toho nakoupíte radši víc- což je fakt komický v dnešní době při otevírací nostop době ve většině obchodů ![]()
No jo nó, kosmetika
![]()
Další způsob, jak z lidí vatáhnout zybtečné peníze.
Všechno jsou to dráždivé převoňané sra*ky ![]()
Ani ty čistící ubrousky bych nebrala - ze stejného důvodu jako jsem uvedla u kosmetiky.
Nejlepší je obyčejná voda!
Já si kupuji celulozové separační pleny, nastřihám si je na polovinu, dám do pytlíčku a to jsou moje ubrousky.
Voda je skoro všude, ta není třeba, ale pro případ nouze mám u sebe malý rozprašovač s trochou vody.
Já bych na dítě koupila z kosmetiky max čisté bambucké máslo na občasné promazání.
Krém na zadeček si klidně můžeš vyrobit doma sama z přírodních surovin. Šampon a spol opravdu vůbec není potřeba.
Zbytečně vyhozených 1000 Kč
![]()
Holky, tak ta kosmetika, co nakoupila, ji snad nejaky ten patek vydrzi, nemusi ji pouzivat od narozeni.
Jinak na zadecek taky pouzivam jenom cistou vodu, kdyz ma obcas cervenou prdelku, tak rybilku. Jinak myju jenom v ciste vode, ruce a zadecek detskym mydlem (ruce ma vkuse v puse, dost mu smrdi, tak proto mydlem). Na natirani pouzivam olivovy olej z lekarny. Jinak mame jeste ted na leto krem na (spis proti) opalovani.
Děkuji za tuto diskuzi.
Mimčo zatím nemáme na světě, ale už teď jsme rozhodnutí s větší části látkovat (jednorázovky jen na cestách).
Chtěla jsem se zeptat - myslíte si že je lepší mít jednovelikostní plenky nebo vícevelikostní? A jakou značku druh by jste volili.
Já zatím nemám zkušenosti a potřebuju spíše poradit a pomoct s výběrem.
Dík