Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Prosím o radu
Pojedeme na dovolenou, kde nebude čas ani prostor prát a sušit plenky, budu tedy kupovat jednorázové (látkové vezmu tak na poslední 2 dny). Malá je od narození jen v látce - jsou jí 3 měsíce, tak vůbec nevím jaké koupit.
Prosím poraďte, díky ![]()
Já mám nejlepší zkušenost s Pamperskami. Teda z těch známějších, Anežce jsem pak kupovala i z Billy nebo Tesca, ale malému miminku zatím dávám jen Pampersky. Hugiesky se mi neosvědčily, obě holky po nich byly hodně opruzené (ale znám děti, které to měly přesně naopak), i když jsem je měnila hodně často. Asi doporučuju předem radši vyzkoušet. Jinak pokud ti až tak nezáleží na ceně, tak doporučuju bílé Pampersky. Velikost podle hmotnosti s tím, že ty hranice ber s rezervou (třeba Anežka měla ještě dlouho ty, co byly jen do 9kg - měla úzkou pánev, takže větší jí byly volné, i když by její hmotnost odpovídala).
Takovy normalni standard jsou Tesco (ale ty zelene, delaji jeste jedny levnejsi a ty jsou neprodysne), Happy, ty maji v Globusu. Pak Huggies a Pampers. Je to celkem fuk, vsechny jsou fajn.Docela te obdivuju, ze mas ditko v latkovych, do toho bych uz nesla. Jednorazovky jsou pohodlnejsi a nejsem si jista, jestli vyjdou o tolik draz nez latkove, ktere musis prat, zehlit a hlavne furt menit.
A je ta látka opravdu nemyslitelná?
Nevím, kam jedete na dovolenou, jaké by tam byly podmínky, ale hodně jsem četla o několika dovážných, které i na dovolené jely v látce.
Nejmenší starost je prý o čč (čtverce), dále je potřeba takový ten zvon (na čištění odtoků) a Mio Fresh .
Látkovky odmočit ve vaničce (případně kýblu), projet to pořádně tím zvonem - prý se to dá, ale osobní zkušenost nemám.
kupuju baby love v DM, jsou levný a mně přijdou super.
Máme jinak taky látkovky a papírovky používáme na noc nebo při cestování.
Na prvního jsem kupovala zelený huggiesky.
aalenka píše:
Jednorazovky jsou pohodlnejsi a nejsem si jista, jestli vyjdou o tolik draz nez latkove, ktere musis prat, zehlit a hlavne furt menit.
Vidím, že mýty o látce jsou stále v podvědomí lidí, škoda ![]()
My byli na dovolené v Jeseníkách, měla jsem sebou jen čtvercovky a pár HHS.
Prala jsme každý den večer ve vodě po koupání, měli jsme an to malý nafukovací bazének o průměru 50cm?? Asi jo…
Než manžel oblíkl a nakrmil Tobíka, měla jsem vypráno, do rána byly plínky suché.
Letos berem látkovky zas, jen si k nim pořídím minivalchu, ať to nemusím šudlat v ruce ![]()
Já látkovala celý 5ti týdenní pobyt v lázních, jen na noc jsem dávala Alany z DM. Super je teda ta minivalcha, fakt dobrý pomocník ![]()
Ano, ale ta voda a energie neco stoji, ze. Ne, zehlit se opravdu nemusej, to je fakt, spis to asi jen lip vypada. Casteji se meni, tim myslim, ze se procuraj, teda alespon podle toho, co mi rikala mamka. Neni to nahodou tak, ze ty latkove pleny se pouzivaji ze setrivosti? Jiny duvod nevidim. Urcite nejsou diteti pohodlnejsi. Do jednorazovek se to vsechno vsakne a fakt neni dite v mokrym, narozdil od latkovych a clovek nemuze furt jen hlidat a prebalovat. No, ale o tom tahle diskuse neni.
U nás byli nejlepší Fixies ,Huggies také nebyly špatné…Papmpersky už na miminko byly horší dost protékaly stejně jako tesco či jiné obyčejné…protékaly kadění jsme měli až vzadu na hlavě.
aalenka píše:
Takovy normalni standard jsou Tesco (ale ty zelene, delaji jeste jedny levnejsi a ty jsou neprodysne), Happy, ty maji v Globusu. Pak Huggies a Pampers. Je to celkem fuk, vsechny jsou fajn.Docela te obdivuju, ze mas ditko v latkovych, do toho bych uz nesla. Jednorazovky jsou pohodlnejsi a nejsem si jista, jestli vyjdou o tolik draz nez latkove, ktere musis prat, zehlit a hlavne furt menit.
jj také byhc do látkovek nešla ale každého věc:)
Cappy píše:aalenka píše:
Jednorazovky jsou pohodlnejsi a nejsem si jista, jestli vyjdou o tolik draz nez latkove, ktere musis prat, zehlit a hlavne furt menit.Vidím, že mýty o látce jsou stále v podvědomí lidí, škoda
- moderní látkové pleny se žehlit nemusí
- pere je pračka, takže to se za práci navíc považovat nedá
- často měnit se musí i papírová plena, ale v praxi tomu tak bohužel není. Proč, to netuším, asi ze šetřivosti
![]()
pračka je sice pere ale do rpačky je musíš dát,pak je pověsit a vyžehlit,to ten čas ztrávený žehlením radši ztrávím s miminkem ![]()
Tak tahle debata by byla nadlouho ![]()
Jenom ale poznamenám, že každá mluvíme asi o něčem jiném, já mluvím o Moderních látkových plenách
aalenka píše:
Ano, ale ta voda a energie neco stoji, ze. Ne, zehlit se opravdu nemusej, to je fakt, spis to asi jen lip vypada. Casteji se meni, tim myslim, ze se procuraj, teda alespon podle toho, co mi rikala mamka. Neni to nahodou tak, ze ty latkove pleny se pouzivaji ze setrivosti? Jiny duvod nevidim. Urcite nejsou diteti pohodlnejsi. Do jednorazovek se to vsechno vsakne a fakt neni dite v mokrym, narozdil od latkovych a clovek nemuze furt jen hlidat a prebalovat. No, ale o tom tahle diskuse neni.
Prosím tě nejdříve si o tom něco přečti a pak můžeš diskutovat.
Myslíš že když používáme látkovky tak chceme šetřit? Nezamyslela jsi se někdy nad tím co je pro dítě zdravé? Zda si pařit zadek v jednorázovce a nebo mít zadeček hezky v bavlnce?
Taky se podívej na to kolik moderní látkové pleny stojí. ![]()