Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Jinak mně ty fleky od mrkve vyprat nejdou, zkoušela jsem to drbat v ruce, mít to namočené, opakovaně prát, nic nepomáhá. Máte někdo zkušenosti třeba s Vanishem, nebo něco podobného?
alchemilka píše:Achdarek píše:Můžu se zeptat, kolikalitrovou máš tu krabici? 14litrovka stačí?
Stačí obyčejný.Já mám teda pro tento účel krabice z IKEA . Líbí se mi, že jsou hranaté a pěkně pasují do rohu koupelny.
Mám dvě 14 l. Jednu v koupelně - do té dávám přemáchnuté pokaděné plíny. A druhou v pokoji vedle přebalováku, tam dávám jen počůrané.
alchemilka píše:
Tak já se budu zase ptát:
Holky,máte některá zkušenost s plínou Babyidea growhour, Momys touch Easy Clean a Pop in? příp. ještě Kisaluvs…
Tak já mám zkušenost s Pop in, ze začátku se ji zdála fajn, jen teda určitě není jednovelikostní, Elišku dost brzy asi v cca 8kg začaly dost otláčet ty gumičky, tak že jsem jí prodala. Taky mám ksaluvs, ale nevím jaku myslíš, mám tvarovanou na snapku, tu mám ráda, jen teda není na tekuté kakance, no a mám i kalhotkovou a ta taky není špatná, jen teda hooodně dlouho schnou.
Alchemilko, zkoušela jsi perkarbonát sodný? Přidává se k praní, je to bělidlo. V kombinaci se sluníčkem to zvládne, v nejhorším na několikeré praní.
Kupuju ho tady http://tulenik.cz/index.php?…
Katy2 píše:alchemilka píše:Tak já mám zkušenost s Pop in, ze začátku se ji zdála fajn, jen teda určitě není jednovelikostní, Elišku dost brzy asi v cca 8kg začaly dost otláčet ty gumičky, tak že jsem jí prodala. Taky mám ksaluvs, ale nevím jaku myslíš, mám tvarovanou na snapku, tu mám ráda, jen teda není na tekuté kakance, no a mám i kalhotkovou a ta taky není špatná, jen teda hooodně dlouho schnou.
Tak já se budu zase ptát:
Holky,máte některá zkušenost s plínou Babyidea growhour, Momys touch Easy Clean a Pop in? příp. ještě Kisaluvs…
No tak uvidím s tou pop in, já už ji objednala, tak jsem zvědavá, jelikož má syn už skoro 9kg…
Jestli to bude, jako píšeš, tak ji nezapne. Já mám jednu ptit bamboo, velikost 5-16kg, je super, akorát nám je už skoro malá, to nechápu
Je pravda, že malý je tlustostehnatec, ale stejně…
Terem píše:
Alchemilko, zkoušela jsi perkarbonát sodný? Přidává se k praní, je to bělidlo. V kombinaci se sluníčkem to zvládne, v nejhorším na několikeré praní.
Kupuju ho tady http://tulenik.cz/index.php?…
Terem - nezkoušela. Předpokládám, že je to jenom na bílý??? Já přemýšlím, že zkusím ten vanish, mám kuponek na 50%slevu (kamarádka si ho vychvaluje, já tomu moc nevěřím, ale uvidíme) a za týden přijede máma, dělá v prádelně, tak donese nějakou vychytávku
A když to nevypere ona se svou vychytávkou, tak už nic a nikdo ![]()
Tak dej vědět, jak jsi dopadla. Perkarbonát by měl jít i na barevné, dá se z toho taky udělat takové blátíčko a naplácat přímo na skvrnu. Vanish mi teda na nic nezabral. Taky záleží, v čem pereš. Peru v Euroně a většina skvrn vymizí nejpozději po třetím vyprání. A vychytávky z prádelny by mě zajímaly ![]()
Ke skvrnám, já teda nikdy problém neměla, i skvrny od mrkve se mi vypraly když jsem použila žlučové mýdlo. Tak že buď jsi to měla jo fest agresivní mrkev a nebo nevím.
![]()
Mě taky žlučák na mrkev zabírá. Musí ale na čerstvou skvrnu, ne zapranou. Vanish moc ráda nemám.
Vanish mám, zabírá, ale na věci na miminko bych ho nepoužila - je hodně agresivní. To bych raději zkusila ten perkarbonát sodný (ten používám na plenky).
čičinka píše:
Zlucak rozpousti fleky zivocisneho puvodu
podle mě čistě teoreticky - žlučák obsahuje hověží žluč, kráva je bíložravec, takže ta její žluč by měla rozkládat především rostliného původu.
Mě zsbírá jak ovocné a zeleninové skvrny, tak na „živočišné“ (ho.na) ![]()
Holky, když už je tady řeč o perkarbonátu…myslíte, že nevadí bambusu???
Trošku se ho bojím na bambusky použít ![]()
Četla jsem, že ani ten ne.
on snad nesnese nic.
Nebo se to jen traduje.
Holky já si nedávno koupila prací prášek v Bavlnce Bambinex, doporučujou ho na bambusové plenky a jsem fakt s nim spokojená. http://www.zenskaruka.cz/…-p-2997.html
Prý vadí, ale já ho používám a bambus drží ![]()
Dále vadí kyseliny (např. ocet a kys. citronová).
Ale tyto látky jsou běžně i součástí ekologických pracích prostředků. ![]()
Kdyby to člověk řešil do důsledku, mohl by prát pleny asi jen v ořeších (ale bez perkarbonátu to moc dobře nepere). Anebo ve slizu, ale ten zase snižuje savost fleesu a pokud se používá v pračce pouze sliz, tak zanáší pračku
![]()
Já to řeším tak, že prostředky střídám - ořechy s perkarbonátem, sliz (pokud vím, že neperu AIO s fleesem) a Batole (firma Qalt).