Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
BOrisko no já ti nevím kde brát argumenty, já jsem palice dubová, tak že v těchto věcech já fakt chlapa absolutně vůůůbec neposlouchám. ![]()
jj, uvidíme, zkusím to ještě s ním, ono je to těžké, když jsou dvě najednou,tak on přebaluje skoro stejně jako já, a když s tím nesouhlasí, tak je to na pytel ![]()
tož díky za podporu, snad ho ty vlňáky přesvědčí - i když v horku prý budu dětem dělat věčí zlo než v jednorázovkách - my přece používáme prodyšné huggies, ne?
![]()
Boriska píše:
jj, uvidíme, zkusím to ještě s ním, ono je to těžké, když jsou dvě najednou,tak on přebaluje skoro stejně jako já, a když s tím nesouhlasí, tak je to na pytel
tož díky za podporu, snad ho ty vlňáky přesvědčí - i když v horku prý budu dětem dělat věčí zlo než v jednorázovkách - my přece používáme prodyšné huggies, ne?![]()
Hmm ti fakt nevím co s ním. Bych mu asi našla nějaké stránky o vlně a ať si přečte jaké má vlna vlastnosti. MOžná bych mu taky našla něco, kde píšou z čeho se jednorázovky dělají, jako ropa a další jiné sračky co se do nich dávají. ![]()
ha něco mám, díky za tipa ![]()
Složení jednorázové pleny: Propustná fólie (polypropylen), vnitřek umělá buničina doplněná gelovým absorberem na bázi polyakrylátů, nepropustná fólie k ochraně prádla (polyethylen), lepicí páska a gumičky. Rozkládá se 200 až 400 let.
JO a i tady to mu dej přečíst:
Existující studie ze SRN (Division of Pediatric Endocrinology, University of Kiel) poukazují jak na škodlivost jednorázových papírových plen vůči životnímu prostředí tak na to, že jednorázové papírové pleny škodí lidskému zdraví. V těchto studiích se lze mimo jiné dočíst o možném vlivu papírových plen na snižování množství spermatu u mužů. Vědci zjistili, že jednorázové papírové pleny zabraňují normálnímu ochlazování šourku, což u chlapečků může v dospělosti vést nejen k výše zmíněné snížené produkci spermatu, ale může stát také za vznikem rakoviny varlat. K přehřívání pohlavních orgánů dochází samozřejmě i u dívek, kde může vést ke gynekologickým zánětům a zarůstání poševního vchodu.
Bod druhý-zodpovědnost k životnímu prostředí
Na výrobu pleny je potřeba velké množství surovin(dřevo na buňičinu,ropa na umělé hmoty..)-cca 250kg surovin na jedno dítě ,pokud počítáme že dítě nosí plenky cca 2,5roku.Odpad z plen je vzhledem k nasákavosti objemnější a hmotněší.Jedno dítě vyprodukuje 1.tunu odpadu za plenkové období.V České republice se denně vyhodí 1 250 000ks jednorázových plen.Odpad je nerecyklovatelný ,skládkuje se nebo pálí,pleny se rozpadají 200-400let!Vzhledem k těmto faktům musíme konstatovat,že v dnešní době už nestačí jen třídit domácí odpad.Udělejte i Vy něco víc pro životní prostředí!
Já mám ještě jeden všeobecný dotaz k látkovkám - v čem to perete?
Četla jsem něco o mýdlových ořechách, pak existují přímo speciální prášky na pleny
?
A kde se ty prášky nejlíp shání - v obchoďácích to asi nebude, co? ![]()
Petka, prala jsem v Lovele, Batolátku, mýdlových oříšcích a nyní peru v Bambitexu.
Katy2 píše:
Píšou to tady
http://www.detiamiminka.cz/…e-pleny.html
díky, jsem to chlapovi poslala na email do práce
to zase bude ![]()
Boriska píše:Katy2 píše:díky, jsem to chlapovi poslala na email do práce
Píšou to tady
http://www.detiamiminka.cz/…e-pleny.htmlto zase bude
NO snad se nad tím aspoň trochu zamyslí. ![]()
jako ekologicky uvažujeme oba dva, on to bere tak, že pro dítě je to to horší ![]()
Boriska píše:
jako ekologicky uvažujeme oba dva, on to bere tak, že pro dítě je to to horší
To je ještě dobrá varianta. On ekologicky neuvažuje a on to bere tak, že pro dítě je to to horší ![]()
alchemilka píše:neczuz píše:Tak to je pro mě opravdu nemožné, umyvadlo máme udělané tak blbě, že se tam nedají pořádně umýt ani ruce (nízko kohoutek a ani se nedá otočit) a než bych ve sprše nastavila správnou vodu, musela bych si malého někam odložit, v jedné ruce ho dýl neudržím (má skoro 9kg) možná, kyž bude sedět, tak to bude lepší. Navíc v zimě jsmě měli v koupelně 13 stupňů. brrrBoriska píše:Taky to tak dělám. Přebalovák už nepoužívám, kdekoli rozbalím a pokud najdu v plíně poklad, tak popadnu a běžím do koupelny pod sprchu.
ahoj já mám koupelnu přes chodbu od přebalováku a myju děti v umyvadle - na háčku mám pro ně nachystanou plínu na utření dupy, děti nepokládám - já myju jen pod vodou a když je sucháč, přidám froté žínku
Já ho normálně chytnu jednou rukou do klubíčka (i teď ve 20 měs.) a dám nad umyvadlo a druhou rukou prostě tu prdku umývám. Žádná věda… ![]()
Zizalka píše:alchemilka píše:Já ho normálně chytnu jednou rukou do klubíčka (i teď ve 20 měs.) a dám nad umyvadlo a druhou rukou prostě tu prdku umývám. Žádná věda…neczuz píše:Tak to je pro mě opravdu nemožné, umyvadlo máme udělané tak blbě, že se tam nedají pořádně umýt ani ruce (nízko kohoutek a ani se nedá otočit) a než bych ve sprše nastavila správnou vodu, musela bych si malého někam odložit, v jedné ruce ho dýl neudržím (má skoro 9kg) možná, kyž bude sedět, tak to bude lepší. Navíc v zimě jsmě měli v koupelně 13 stupňů. brrrBoriska píše:Taky to tak dělám. Přebalovák už nepoužívám, kdekoli rozbalím a pokud najdu v plíně poklad, tak popadnu a běžím do koupelny pod sprchu.
ahoj já mám koupelnu přes chodbu od přebalováku a myju děti v umyvadle - na háčku mám pro ně nachystanou plínu na utření dupy, děti nepokládám - já myju jen pod vodou a když je sucháč, přidám froté žínku
Tak to se mám co učit, už jsem nad tím přemýšlela, jak jsem ho teď přebalovala, ale nevím, no, on je takový živý, pořád chce něco chytat, kope nožkama, přetáčí se, mám co dělat, i když přebalujeme normálně, zkusit to můžu, přinejhorším, budou všude hovínka (do koupelny to máme přes obývák, chodbu a kuchyň) a nacákaná voda ![]()
Když vidím kakanec v plíně, nesundám jí úplně. Odnesu do koupelny, jednou rukou čapnu tak, že mi hrudnékem leží na předloktí a rukou držím za paži. druhou rukou sundám ponožky ( občas zapomenu), plínu, dám nad vanu, druhou rukou pustím sprchu a sprchuju. A pak už jen vemu suchý čč usušim a nesu zpátky.