Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
možná taková hloupá otázka: jsem marod, bez teplot, jen s rýmou a kašlem (začalo to bolestmi v krku - dr. mi nic nepředepsala - jen kloktadlo). Kašel začal až před 2 dny, je to hrůza a já si říkám, jestli ty „otřesy“ při kašlání nemohou miminku ublížit??? Už mě z toho kašlání bolí svaly v břiše.
Měla jste některá z Vás v těhotenství kašel? Případně co Vám na něj co nejrychleji zabralo??? Já se léků bojím, takže jím hodně ovoce, zeleniny, hodně piju - zvlášť čajíky.
Kašel miminku ublížit nemůže, nicméně silný neléčený kašel může dráždit dělohu a těhotná pak může pociťovat tvrdnutí dělohy.
Ahoj Mufinko,
kašel miminku určitě neublíží, jen je to hodně nepříjemné pro Tebe. Já jsem ho měla v těhotenství taky a pomohl mi na něj jitrocelový sirup. Někde jsem ještě četla, že se může použít i Hedelix, ale to si raději ověř v lékárně.
Brzy se uzdrav.
Petta
Ahoj Mufinka,
skusit mozes aj domaci recept. Nakrajaj nadrobno cibulu, zmiesaj s medom a nechaj par hodin postat. Pusti to stavu, tu vypi, ak mozes, zjedz aj tu cibulu. Nie je to sice ziaden dezert, ale pomaha to! ![]()
Gabika
Marty1 - děkuji
, potěšila jsi mě.
Gabiko - děkuji za recept, zkusím to.
Zdravím, taky hodně kašlu a pobolívá mě v krku, tak díky za recept s cibulí. Hned to jdu kuchtit.
Holky, moje kamaradka je prave tehu a dost dlouho se nemohla zbavit chripky a kasle (cca 14 dni). Kdyz pak byla na kontrole u gyn., tak ji zjistil poklesnuti delohy a mirne zkraceni cipku a nechal ji pro jistotu na rizikaci - melo to byt udajne nasledkem toho kasle a smrkani. Byla tehdy myslim ve 23. tydnu. Od te doby se ale nic nezmenilo a je v pohode.
To, co holky doporučovaly (Hedelix, Jitrocel, Cibulový sirup, odvar z majoránky, inhalace slané vody), souhlasí.
Kašel je určitě velmi nepříjemný, zvláště pak, je-li záchvatovitý. Jsem astmatik (naštěstí se to nerozjelo) a často trpím na bronchitidy a laryngitidy, kdy mám často záchvaty kašel (v horším případě před těhu i právě ty astma záchvaty).
Hodně pít, vlhký vzduch a být v relativním klidu, nebudete-li se cítit dobře, je lepší navštívit dr.
Opravdu to může mít vliv na event. kontrakce a otvírání (tím nechci strašit, fakt záleží na typu kašle a jak často a jak kašlete). Takže každopádně klidový režim se vyplatí, event. bych si nechala od gynekologa napsat magnézium (nebo pijte minerálku) na zklidnění dělohy. Sice to znamená brát léky, ale myslím, že magnézium je daleko menší zlo než ten kašel
Ahoj,
já dostala 2 měsíce před porodem pořádnou chřipku a ošklivý kašel. Přímo můj gynekolog mi doporučil na ten kašel Stodal, je to sirup a jsou to homeopatika, takže to neškodí miminku. Myslím, že je to na něm i přímo napsané, že ho mohou užívat i těhotné ženy. Pak jsem se ještě radila s mou obvodní lékařkou a ta mi to taky doporučila, tak jsem ho brala, pomohl mi a prckovi to nijak neublížilo. Ale neboj, kašel miminku nevadí, nejhorší je, když máš horečku.
Brzy se uzdrav
Verča a Kubík (12 týdnů)
Také se připojuji k názoru, že Stodal může pomoci. Občas kašlu, ale je to kašel „mokrý“ bez bolesti v krku či jakýchkoliv potíží navrch. Doktorka mi řekla, že může jít o proces čištění organizmu a moje gynekoložka mi poradila, že mám zkusit Stodal, homeopatikum. To neublíží rozhodně. Čemu věřím je jitrocelový sirup, máme doma vyráběný a ten je rozhodně super, ale může se koupit i v lékárně. Někdy jsem měla strach, že mimíškovi může to moje občasné kašlání - záchvaty ublížit, ale nic nepozoruji negativního, naštěstí. Takže přejeme ať se toho brzy zbavíš.
Ahojky,
mě chytla viroza v polovině těhotenství, měla jsem i horečky. Uživala jsem kvůli tomu paralen /ten se může/. Bylo to dost nepříjemné, myslím, že to může mít i vliv na otevírání. Já jsem v tu dobu hlavně ležela. Ovšem neměla jsem na starosti jiného prcka.
Jitka
Já měla silný kašel tak před měsícem, bohužel na to hodně trpím a bylo mi jasné, že aspoň jednou za těhu se tomu nevyhnu. Bylo to sice nepříjemné, píchalo a bolelo mě při kašli celé břichno, ale žádné další problémy jsem neměla. Dr. mi napsal Stuptussin, brala jsem ho, dokonce jsem se ptala i tady na internetu na porodnici a dr. mi potvrdil, že se v těhu může. Ale myslím, že mnohem víc mi pomáhal ten cibulový čaj, co už tady popisovaly holky - důležitý prý je do něj ten med. Jinak cibule rozpouští hleny. ![]()
Nikka
Tak na toto téma jsem myslela celý týden! Jsem astmatička a poslední dobou hodně kašlu. Můj kašel je ale záchvatovitý a celá se při něm otřásám. Když mi astma začalo (před cca 2 lety), tak okolo mě kolegyně chodily po špičkách, protože si myslely, že mám tuberu - tak děsně umím kašlat! Je mi moc líto mimíska - snad ty otřesy zvládá dobře.
Jdu si udělat cibuli s medem, jak doporučujete.
Bebet
Tak taky jsem astmatik a kašlání je někdy docela síla. Sice se prý v těhu mohou brát dýchátka, ale já je zavrhla. přeci jen je to chemie. Naštěstí ty záchvaty nejsou vůbec tak hrozné, jako dřív, ale pokašlávání tam je.
Jinak k tomu cibulovému čaji poradím ještě do toho vyvařte trošku majoranky. Ona podporuje velmi hezky uvolnění hlenů a usnadní vykašlávání. Dělám to i malému, lepší než chemie a docela mu to i chutná:-))
Přidávám se do klubu astmatiků,holky nebojte se taky jsem se těhotenstvím prokašlala a všechno proběhlo v pohodě.Jenom se snažit udržovat v klidu,v noci pomáhá neležet na rovno,ale spíš v polosedu.Omezit alespon dočasně mléčné výrobky zvyšují produkci hlenu,jak psala Gabinka zvlhčovat vzduch a pít.Na bronchitidy je opravdu výborná věc ta cibule s medem,po té se vždycky uleví.Kašel sám o sobě miminku neublíží,jen ke konci těhotenství tím,že se zapojuje břišní lis by mohl provokovat kontrakce,na to pomáhá magnezium.
Astmatičky by si měly nechat v případě potíží zkontrolovat krevní plyny,jediné co by mohlo miminko ohrozit je nízká hladina kyslíku.
Ještě k dýchátkům,jak psala Matulienka pokud berete trvale inhalační léky,poradte se napřed na alergologii nebo plicním a v žádném případě je samovolně nevysazujte,je to sice chemie,ale miminko ve většině případů nijak neohrožuje,zato dekompenzované astma by mohlo.