Školka a období chřipek

7661
14.2.13 16:53

Školka a období chřipek

Ahoj, prosím o názory.
Dcera nastoupila do školky v září, teď je jí kousek přes 3,5 roku. Podzim ve školce byl dost náročný kvůli nemocem, každou chvíli rýma a kašel, koncem roku se dopracovala na režim 2 dny ve školce a 10 dní doma. V novém roce chodila týden a od té doby je doma - nejdřív další viróza, pak se přidaly neštovice, plus tenhle týden omezený provoz ve školce kvůli jarním prázdninám. Od pondělí jsem plánovala, že začne zase chodit - i když je mi jasné, že nejspíš zase brzo lehne.
Jenže jsem narazila - u manžela (jak jinak :?). Rád by, aby byla malá doma až do konce chřipkového období, tj. minimálně další měsíc. Z praktického hlediska by to problém nebyl, vrátila jsem se do práce na poloviční úvazek, pracovní dobu mám volnou, a navíc máme fungující babi s dědou, kteří jsou schopní a ochotní malou v případě potřeby hlídat.
Takže mám dilema. Jasně, že nechci, aby byla zase nemocná. Ale taky nechci, aby o skoro celý první rok ve školce přišla dočista. Děti ji chybí, to jí ani já ani babička nenahradíme. Nehledě na to, že se mi nelíbí už ten samotný manželův přístup - když to jde, tak ať zůstane doma. Že tu školku platíme marně, to mě až tak nebolí, ale abysme tam takhle zabírali místo, to je mi mírně řečeno blbé.
Tak pište, co byste dělali na mém místě - posílali do školky nebo nechali doma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Luci 2010
14.2.13 16:57

Já bych ji do školky dala. Musí se otrkat. Mám kamarádku, co dceru po nemoci nechala doma na rekonvalescenci měsíc- byla zdravá, pak byla den ve školce a okamžitě lehla s rýmou. Dr. jí řekla, že je doma jak v bublině a že se takhle nikdy neotrká. Já dceru dávám do školky i s malou rýmou ( NE zelené nudle, to fakt ne). Ale s rýmou jsou ve školce dnes všechny děti. I s kašlem.

• Citovat
  • Upravit
74217
14.2.13 17:00

Moje dcera už chodí rok a půl do školky, láduju ji ovocem, zeleninou, Glukánkem, homeopatikama a stejně chytá bacily, třeba teď únor proleží celý od začátku až dokonce, tento měsíc se do školky vůbec nedostane :zed: :roll:.
Doktorka říkala že si prostě musí vybudovat imunitu, napřed říkala vydržte rok a bude to lepší, uběhl rok a teď přehodnotila a říká, že do školy si musí projít kolektivními nemocemi a ve škole už bude ok, no jen aby 8).
Děcka jí taky chybí, ale naštěstí má sestru, takže vymýšlí svoje lumpárny spolu no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
14.2.13 17:01

Řešila jsem teď také, nechala jsem malou na měsíc doma. Uvidím, až se tam vrátí, tak doufám, že už to nebude taková epidemie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
14.2.13 17:02

@IvkaH Souhlas, ovoce, zelenina, Ribomunyl, procházky po lese, bylinkové čaje s medem :zed: a děcka stejně každý týden donesou novou virozu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
573
14.2.13 17:04

No já už mám školáka, ale taky ve školce marodil 3 krát spála, neštovice a o rýmě ani nepíšu, ale normálně chodil, když teda nebyl nemocný má moc rád děti a já jsem taky chodila do práce a nechtěla jsem aby ho po obědě vyzvedávala babi(skoro tchýně) né že by byla nějak zlá právě, že naopak moc ho rozmazlovala a tatínek to je stejné jako u Vás když jen zakašlal tak hned měl být doma ale já nechtěla, muž byl v práci a malej by celý den trávil s maminkou když mu nic nebylo a mohl si hrát s dětmi, takže bych radila pokud je zdraví tak ať chodí do školy tam si hraje, ono chlapům se to mluví, ale celý den by s nimi být nemohli, no možná abych nekřivdila někteří ano :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1716
14.2.13 17:05

Co kompromis? Nechat do konce unora, to uz by melo byt to nejhorsi pryc a pak do skolky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
14.2.13 17:11

Pokud dítě ve školce spí, tak ho nenechat, vodit po obědě domů.
Nevíc bacilů si prý předají v ložničce. To je podle učitelek.
My to děláme tak, že na pátek a někdy i čtvrtek chodí malej k prarodičům, ti si to tak přejí, užívají si malýho.
Ten marodil 2×, ale už je cca 3 m zdravej. ťuk ťuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
176
14.2.13 17:12

Já bych taky nenechávala doma. Loni jsem řešila skoro to samé. A dokonce paní učitelka ve školce mi řekla, že je nejlepší ji posílat, at si zvykne na „bacily“ A letos už je to paráda, skoro nic se nás nechytlo - hlavně to teda nechci zakřiknut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
14.2.13 17:13

Detska mi taky doporucila, jestli to jde, nechat malou do konce obdobi doma, ale navrhla to s ohledem na syna. Jinak rikala, ze co si neodstune letosni sezonu, odstune si dalsi rok, takze si clovek nevybere. Na tvem miste bych dala a rekla manzelovi to, co detska nam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
14.2.13 17:15

Ted jsem chcipla ja a mala uz je v pohode, tyden na ni prskam, i deti ve skolce a je ok. Tak snad uz mame tu imunizaci za sebou, aspon z toho nejhorsiho. Davam ji i Imunoglukan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
14.2.13 17:15

Jsem ve stejne situaci, jeste mame doma miminko a posilam co to jde. Ale vzdycky je tak tejden a tejden…ted uz drzime dokonce rekord 14 dni co chodi v kuse do skolky, rymu ale ma, jako my vsichni ;).
U nas je to naopak, ja bych se na to nekdy nejradsi vyprdla a manzel zase kdyz to plati, tak tam bude chodit. Ze zabirame misto teda neresim, jednou se dostala, tak co :nevim:

jako ona je dobra, syn krom rymy taky, ale my to teda odnasime hur. Ve skolce taky radi ruzny hruzy, ale krom rymy a kasle nikdy nic, nejhorsi co kdy mela byla lehounka bronchitida :nevim: tuk tuk.

Příspěvek upraven 14.02.13 v 17:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
14.2.13 17:20

Nechala bych ji doma, bez diskuze.
A vážila bych si možnosti, že své dítě můžu nechat doma a dopřát mu dlouhou rekonvalescenci.
Vždyť ani manžel není proto, aby byla doma stále, ale jen do konce období chřipek, to se týká února a snad ještě března.

Co se týče kolektivu, nic jí neuteče, má teprve 3,5 roku..Ten první rok ve školce je bohužel o tom, že tam dítě většinou víc není než je..Nemá to každý jako Ty, rodiče dávají do školky děti nachlazené, v rekonvalescenci, nemůžou si dovolit být každou chvíli doma..Dítě " s tuberáckým" chrchlem nebo zelenou nudlí u nosu vidívám ve školce často.

Nejstarší syn byl první rok ve školce 3 měsíce v kuse doma. Ani ne k vůli sobě, ale k vůli tomu, že nemoci, které on přešel několikadenní virozou s teplotami(má poměrně dobrou imunitu), přenášel na roční sestru, ta měla opakovaně zánět průdušek a ucha, angíny.
Sice se přenašečství jako takové nepotvrdilo, ale mohla to chytnout v šatně, kde jsme společně syna předávali.

Pokud máte babičku, která se bude dítěti věnovat - rámcově respektovat vaše zásady a výchovné požadavky, stravu a bude se dítěti i věnovat - číst si, kreslit si, pravidelná procházka - podle možnosti na hřiště mezi děti, tak bych ji do školky dlouhodoběji nedala.
Ale uvědomuju si, že malý neposeda může prarodiče vyčerpávat a často to končí tak, že dítě sedí celé dopoledne u televize. Tak to aspoň popisují kamarádky, které by rády využily pomoc babičky, ale často to skončí takto nebo hádky v rámci režimu a výchovných zásad.

Ta prostřední je teď už čtyřletá, je taky první rok ve školce, ale asi k vůli tomu, že si tím už prošla jako malinká, tak nic závažného nechytla(klepu na zuby), jen virozy s teplotami..Ale poslední 2 měsíce chodí do školky taky jen sporadicky(máme mimino).Naplno začne taky chodit až koncem února.
Ale máme už školáka a tam se bacilům nevyhneme tak ani tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
14.2.13 17:22

A že „zabíráme místo“, to by mi ani v patě neleželo - do školky jste se dostali regulérním přijímacím řízením, ne?
Pokud nebydlíte někde v zapadlé vesnici, kde jsou lidi závistiví a jeden druhému „vidí do talíře“, tak tento argument nechápu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
14.2.13 17:37

Já bych s klidným svědomím nechala dítko doma. Pokud nemáš problémy v práci + hlídání prarodiči, neváhala bych ani chvilku. Je půlka února a dcerka už zvládla virózu a neštovice, potřebuje se dát dohromady. Předpokládám, že jakmile půjde do školky, hned něco lapí. Dala bych do školky až od března ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin