Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No jo, ale problém je prostě v tom, že někdo zaspal a místa ve školkách prostě nejsou.....:-(
Nehledě na to, že budu mít problém umístit dítko do školky narozené v říjnu, že. U nás řešit jedině druhým dítětem v závěsu, což přítel moc nechce. A babičky samo taky nemáme k dispozici, když musí chodit do práce a dřít do „zdechnutí“. prominte mi ten výraz…jsem si je vzpomněla na své dětství, kdy moje babička byla v 60. letech dávno doma a starala se o nás.
já vím,že mě asi za tento názor ukamenujete,ale já sem zastáncem toho,že právo na školku má mít každé dítě od 3 let,nehledě na to jestli je maminka doma na RD s druhým dítkem-to bude náš případ!!v době zápisu se nás teď ptali pouze na to,jestli jsem teď v době zápisu na MD nebo RD s druhým dítětem-jelikož jsem těhotná tak ani jedno nejsem-dítko se narodí přelom červenec-srpen.a jestli nás vezmou-s čím nepočítám,tak se opravdu těším na to,až mě budou maminky kamenovat byť jen pohedem.já přece taky nemůžu za to,že místa nejsou,ale nevidím důvod,proč by moje dítě nemělo být ve školce??já ho tam nechci na hlídání,ale aby se naučil nové dovednosti a byl mezi vrstevníky.proto nechápu to odsuzování těhle maminek-za tohle může stát a né ony,nevím proč by se měli vzdávat něčeho,na co mají také právo.
mooona píše:
já vím,že mě asi za tento názor ukamenujete,ale já sem zastáncem toho,že právo na školku má mít každé dítě od 3 let,nehledě na to jestli je maminka doma na RD s druhým dítkem-to bude náš případ!!v době zápisu se nás teď ptali pouze na to,jestli jsem teď v době zápisu na MD nebo RD s druhým dítětem-jelikož jsem těhotná tak ani jedno nejsem-dítko se narodí přelom červenec-srpen.a jestli nás vezmou-s čím nepočítám,tak se opravdu těším na to,až mě budou maminky kamenovat byť jen pohedem.já přece taky nemůžu za to,že místa nejsou,ale nevidím důvod,proč by moje dítě nemělo být ve školce??já ho tam nechci na hlídání,ale aby se naučil nové dovednosti a byl mezi vrstevníky.proto nechápu to odsuzování těhle maminek-za tohle může stát a né ony,nevím proč by se měli vzdávat něčeho,na co mají také právo.
Ombudsman ma na to stejny nazor ![]()
farska píše:
ZDE
To jsem taky četla - a co z toho vyplývá? Nepochopila jsem úplně, co jsi tím chtěla říct, omlouvám se. ![]()
BohunkaP píše:farska píše:To jsem taky četla - a co z toho vyplývá? Nepochopila jsem úplně, co jsi tím chtěla říct, omlouvám se.
ZDE
Mne z toho vyplyva hlavne to, ze nemaji byt diskriminovani nepracujici rodice a ze nemaji byt brani prednostne starsi deti na ukor malych(netyka se predskolacku) ![]()
mooona píše:
já vím,že mě asi za tento názor ukamenujete,ale já sem zastáncem toho,že právo na školku má mít každé dítě od 3 let,nehledě na to jestli je maminka doma na RD s druhým dítkem-to bude náš případ!
Ale to dítě právo na školku přece má!
Jenomže když ho není kam umístit, tak prostě není - nafouknout se školka nedá, právo-neprávo.
Dodávám, že jsem také v této situaci, dceři budou v červnu 4 a synovi je 1,5 roku, takže jsem doma na RD a do školky nás samozřejmě nevzali.
Příspěvek upraven 15.04.11 v 13:21
No prostě suma sumárum jsem zastánce taky toho, aby do školky mohly děti od 3 let bez nějakých kritérií o zaměstnání nebo nezaměstnání maminky, či rodičů…je to přece o tom, že se dítko vzdělává v kolektivu …problém je prostě v tom, že tu někdo nepřemýšlel a demografií se asi nezabýval nebo nevím, proč je tak málo míst v MŠ…a to není novinka, to trvá už léta.
farska píše:BohunkaP píše:Mne z toho vyplyva hlavne to, ze nemaji byt diskriminovani nepracujici rodice a ze nemaji byt brani prednostne starsi deti na ukor malych(netyka se predskolacku)farska píše:To jsem taky četla - a co z toho vyplývá? Nepochopila jsem úplně, co jsi tím chtěla říct, omlouvám se.
ZDE
Ale ombudsman to píše malinko jinak, ne? ![]()
Upřednostnění starších dětí je obecně legitimní, protože s vzrůstajícím věkem a blížící se povinnou školní docházkou je žádoucí, aby se dítě vzdělávalo s vrstevníky v kolektivu a získalo samostatnost. S výjimkou posledního roku před zahájením povinné školní docházky, kdy je dítě upřednostněno ze zákona, by však zvýhodnění staršího dítěte mělo být používáno pouze v případě rovnosti bodů a s ohledem na další kritéria.
Pokud vím, tak to obvykle takto funguje… tedy, přinejmenším v Praze ano. ![]()
JA souhlasim s MOOONOU.
A teda zeny- kdyz jste vedeli cely rok dopredu ze bude zapis a mist zalostne malo, co jste udelali ve vasem meste pro to aby mista navysili? Nebo jen cekali do zapisu a ted lamentujete, jak je to nespravedlive, ze matky na MD sve dite umistnili a Vase nevzali, i kdyz jdete do porace?
Nic- proste je to tady kazdy rok.
Ja uz se budu opakovat, ale nase mesto- slava mu, intenzivne spolupracuje s lidma a resi problemy ke spokojenosti- kazdy rok je sezeni se zastupci skolek a rodicu- resi se co a jak, dokonce tady postavili novou skolku
Ale tady to chtelo hlavne se sebrat a MY matky( rodice) jsme se ozvali uz predem, at se s detma pocita a ze jich je porad vic a vic ![]()
BohunkaP píše:mooona píše:
já vím,že mě asi za tento názor ukamenujete,ale já sem zastáncem toho,že právo na školku má mít každé dítě od 3 let,nehledě na to jestli je maminka doma na RD s druhým dítkem-to bude náš případ!Ale to dítě právo na školku přece má!
já vím,mě jen namíchlo jak si tu někdo stěžoval na to,když vidí jak kde do školky maminka s kočárkem
já to beru tak,že můj malej bude mít 3 roky na konci července,potvrzení z práce sme měli oba rodiče,syn je zdráv,takže s tohole pohledu sme splnili vše.proto mě i zaráží když kolem sebe slyším názory,proč tam vůbec přihlášku,když budu doma s druhým dítkem,že jsem ve školce lhala-nevím čím,bych ale lhalapro rozhodnutí si jdeme v pondělí a já to řeším už asi měsíc,na jednu stranu mám výčitky,kdyby prcka vzali-že třeba vezmeme místo samoživitelce,ale na druhou stranu moc chci aby ho vzali-je to zapeklitý
Ka-tko, tady se neřeší. Tady se jen v každém zpravodaji píše, jak je všechno skvělé a úžasné a jak je potřeba to a to a to, a jak se dokázal dílčí krok (včera nový zpravodaj, tak na školku prý pozemek konečně developeři darovali, už i výběrové řízení na zhotovitele proběhlo, jen peníze kupodivu na výstavbu chybějí…). Jako co bys s tím chtěla dělat? Psala jsem starostovi pár mailů na jiné téma, odpověď mi sice přišla obratem a hezká, ale naprosto nic neřešící… Všechno bude, ale až to nebudou děti potřebovat, protože mezitím vyrostou…
Mooono: víš, já samozřejmě taky chci, aby moje dcera chodila do školky - ona je zrovna ten typ, co to potřebuje jako sůl - ale prostě ne za každou cenu. To neuznávám. Ten přetlak (konkrétně mluvím o Praze 9, ale jistě i jinde) je obrovský a míst je málo. Tak se prostě musí vybírat - bohužel, ať ombudsman píše cokoli, momentálně se „školka“ stala synonymem pro „hlídání dětí“. „Vzdělávací instituce“ je to až na druhém místě… přednostně se berou děti, které „nemají kde být, protože maminka pracuje“. Nikoli děti, které by bylo dobré vzdělávat, začlenit do kolektivu, atd… Můžeme polemizovat o tom, nakolik je to správné a vhodné, ale těžko s tím něco naděláme. Doba je taková… ![]()
BohunkaP píše:
Mooono: víš, já samozřejmě taky chci, aby moje dcera chodila do školky - ona je zrovna ten typ, co to potřebuje jako sůl - ale prostě ne za každou cenu. To neuznávám. Ten přetlak (konkrétně mluvím o Praze 9, ale jistě i jinde) je obrovský a míst je málo. Tak se prostě musí vybírat - bohužel, ať ombudsman píše cokoli, momentálně se „školka“ stala synonymem pro „hlídání dětí“. „Vzdělávací instituce“ je to až na druhém místě… přednostně se berou děti, které „nemají kde být, protože maminka pracuje“. Nikoli děti, které by bylo dobré vzdělávat, začlenit do kolektivu, atd…
to je přesně to,co se ve mě pere-ty dva pocity,na jednu stranu výčitky a na druhou to chtění,aby mi prcka vzali.ale víš co,já to beru tak,já si tady s tím lámu bůh ví jak dlouho hlavu,chvílema sem to brala tak,že bůh ví jaká nejsem bestie,ale když pak vidím,kolik dětí se do školky dostane jen díky protekci,nebo fin.úplatě tak z toho je mi teprve zle
a že jich není málo-teda aspoň u nás ve městě(České Budějovice)takže proč si s tím lámat hlavu,když je spousta rodičů naprosto bezpáteřních a neřeší nic
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.