Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Má 4 letá dcera je bilingvní (čj-aj) a máme se stěhovat na rok do Španělska. Mám ji dát do klasické španělské školky, zvykne si? Nebo ji mám dát raději do drahé anglické? Máte někdo zkušenosti s dětmi ve školce v cizí zemi? Děkuji
Pokud nemá problém komunivat v těch dvou uvedených jazycích, tak bych s klidem dala do té španělské…
Je šikovná a problémy nemá. Ale mám trošku strach jí šoupnout do školky, kde nebude rozumět nikomu ani půl slova ![]()
@anilwap píše:
Je šikovná a problémy nemá. Ale mám trošku strach jí šoupnout do školky, kde nebude rozumět nikomu ani půl slova
za 14 dní bude mluvit
, vůbec bych se nebála, deti to berou jinak a učí se strašně rychle
Zkušenost nemám, ale osobně bych jí dala do té španělské a kdyby se ukázalo, že je problém, tak bych řešila ang školku
děti jsou šikovné, na jazyky obzvlášť, je možné, že za pár měsíců pro ni bude esp stejně přirozený jazyk jako ang/cz ![]()
@anilwap píše:
Je šikovná a problémy nemá. Ale mám trošku strach jí šoupnout do školky, kde nebude rozumět nikomu ani půl slova
Taky jsem šoupla dceru do školky, kde neuměla ani slovo. Za chvilku speekovala líp jak já…
Nebála bych se toho…
Taky mam bilingvni dite, v tvem pripade bych se toho vubec nebala, spanelstina je strasne hezka na poslech (podle me jednodussi nez AJ), takze taky tipuju, ze dcerka si ten jazyk mezi detmi rychle osvoji ![]()
Píšeš, že budete ve Španělsku rok, to znamená, že se pak zase vrátíte? V tom případě bych jí raději dala to té anglické školky pokud tu možnost máte, ať jí to zbytečně nekomplikujete. My žijeme v zahraničí mám skoro tříletou dceru, která by měla jít do školy a já zase uvažuji o odkladu, protože jí ta dvojjazyčnost problémy dělá, mluví dost mizerně a míchá oba jazyky u nás by tedy třetí jazyk nepřicházel v úvahu.
Jak píšou holky, já bych to zkusila. Pokud zvládá dva jazyky, tak i kdyby na rok, dostane to „do ucha“ a bude mít základ, kdyby se v budoucnu chtěla učit.
Bude mít výhodu dalšího jazyka, dala bych ji do španělské. Moje děti (na které jsme do té doby mluvili jen česky) po týdnu v německy mluvící školce rozuměli všechno. Oni jsou jak houby, v tomhle věku do sebe všechno snadno „nasáknou“.
Na španělskou si určitě zvykne, o to bych se nebála. Pravděpodobně žijete a budete se vracet do UK? V tom případě bych zvazila tu anglickou, aby nadále tento jazyk zlepšovala a „neztratila“ ten rok výuky.
Navíc soukromé anglické školky mají lepší pověst co se tyče kvality výuky, taky můžou mít o par hodin delší otevírací dobu ( pokud je pro vás důležité pozdější vyzvedávání nebo dřívější nástup).
Já bych jí dala do španělské jen v případě, že byste pak zůstali žít ve španělsku jinak ne. Měla by pak podle mě v hlavě galimatiáš. Četla jsem jednou knížku podle skutečné událosi. Na chlapečka se od malička mluvilo asi pěti jazyky až mu z toho hráblo. Knížka se jmenuje doktorka z domu trubačů. Udržet si dva nejdůležitější jazyky mi připadá pro dítě daleko přínosnější. Také jsme dali dítě do drahé anglické školky a peněz fakt nelituju.
Děkuji za všechny názory.
helenaa: Naše dcera taky ve třech letech neuměla ani jeden jazyk pořádně, za rok se to ale obrátilo o 100%. Hlavně hodně mluvit a číst knížky v obou jazycích.
SnadraS
Teď žijeme v Česku, po roce ve Španělsku se budeme pravděpodobně stěhovat do Německa, tam bychom se pak měli usadit na déle (cca 5 let). Takže je to ještě komplikovanější. V Německu bych ale určitě chtěla, aby nastoupila do anglické školy kvůli gramatiky a pravopisu.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.