Školka v jiné zemi

490
17.12.14 13:50

Školka v jiné zemi

Má 4 letá dcera je bilingvní (čj-aj) a máme se stěhovat na rok do Španělska. Mám ji dát do klasické španělské školky, zvykne si? Nebo ji mám dát raději do drahé anglické? Máte někdo zkušenosti s dětmi ve školce v cizí zemi? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6525
17.12.14 14:03

Pokud nemá problém komunivat v těch dvou uvedených jazycích, tak bych s klidem dala do té španělské…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
490
17.12.14 14:05

Je šikovná a problémy nemá. Ale mám trošku strach jí šoupnout do školky, kde nebude rozumět nikomu ani půl slova :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2854
17.12.14 14:07
@anilwap píše:
Je šikovná a problémy nemá. Ale mám trošku strach jí šoupnout do školky, kde nebude rozumět nikomu ani půl slova :nevim:

za 14 dní bude mluvit :lol:, vůbec bych se nebála, deti to berou jinak a učí se strašně rychle

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
17.12.14 14:09

Zkušenost nemám, ale osobně bych jí dala do té španělské a kdyby se ukázalo, že je problém, tak bych řešila ang školku ;) děti jsou šikovné, na jazyky obzvlášť, je možné, že za pár měsíců pro ni bude esp stejně přirozený jazyk jako ang/cz ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
17.12.14 14:09
@anilwap píše:
Je šikovná a problémy nemá. Ale mám trošku strach jí šoupnout do školky, kde nebude rozumět nikomu ani půl slova :nevim:

Taky jsem šoupla dceru do školky, kde neuměla ani slovo. Za chvilku speekovala líp jak já… :nevim: Nebála bych se toho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
17.12.14 14:15

Do španělské, děti se učí strašně rychle

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
17.12.14 14:16

Taky mam bilingvni dite, v tvem pripade bych se toho vubec nebala, spanelstina je strasne hezka na poslech (podle me jednodussi nez AJ), takze taky tipuju, ze dcerka si ten jazyk mezi detmi rychle osvoji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
201
17.12.14 14:19

Píšeš, že budete ve Španělsku rok, to znamená, že se pak zase vrátíte? V tom případě bych jí raději dala to té anglické školky pokud tu možnost máte, ať jí to zbytečně nekomplikujete. My žijeme v zahraničí mám skoro tříletou dceru, která by měla jít do školy a já zase uvažuji o odkladu, protože jí ta dvojjazyčnost problémy dělá, mluví dost mizerně a míchá oba jazyky u nás by tedy třetí jazyk nepřicházel v úvahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
17.12.14 14:35

Jak píšou holky, já bych to zkusila. Pokud zvládá dva jazyky, tak i kdyby na rok, dostane to „do ucha“ a bude mít základ, kdyby se v budoucnu chtěla učit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4691
17.12.14 15:23

Bude mít výhodu dalšího jazyka, dala bych ji do španělské. Moje děti (na které jsme do té doby mluvili jen česky) po týdnu v německy mluvící školce rozuměli všechno. Oni jsou jak houby, v tomhle věku do sebe všechno snadno „nasáknou“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3017
17.12.14 15:30

Na španělskou si určitě zvykne, o to bych se nebála. Pravděpodobně žijete a budete se vracet do UK? V tom případě bych zvazila tu anglickou, aby nadále tento jazyk zlepšovala a „neztratila“ ten rok výuky.
Navíc soukromé anglické školky mají lepší pověst co se tyče kvality výuky, taky můžou mít o par hodin delší otevírací dobu ( pokud je pro vás důležité pozdější vyzvedávání nebo dřívější nástup).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Liz
2064
17.12.14 15:47

Já bych jí dala do španělské jen v případě, že byste pak zůstali žít ve španělsku jinak ne. Měla by pak podle mě v hlavě galimatiáš. Četla jsem jednou knížku podle skutečné událosi. Na chlapečka se od malička mluvilo asi pěti jazyky až mu z toho hráblo. Knížka se jmenuje doktorka z domu trubačů. Udržet si dva nejdůležitější jazyky mi připadá pro dítě daleko přínosnější. Také jsme dali dítě do drahé anglické školky a peněz fakt nelituju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
490
17.12.14 17:29

Děkuji za všechny názory.
helenaa: Naše dcera taky ve třech letech neuměla ani jeden jazyk pořádně, za rok se to ale obrátilo o 100%. Hlavně hodně mluvit a číst knížky v obou jazycích.
SnadraS
Teď žijeme v Česku, po roce ve Španělsku se budeme pravděpodobně stěhovat do Německa, tam bychom se pak měli usadit na déle (cca 5 let). Takže je to ještě komplikovanější. V Německu bych ale určitě chtěla, aby nastoupila do anglické školy kvůli gramatiky a pravopisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin