Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Teď bude už tepleji… My bydlíme v rod. domku.
7× triko s krátkým, 7× s dlouhým, 3× tepláčky/leginky na doma, 3× na zahradu.
2× kalhoty „mezi lidi“. 3× teplejší mikina/svetr, jedna jarní bunda „mezi lidi“, dvě na zahradu. 2× pyžamko.
Spoďáry, ponožky, nějaká čepice/šátek.
Botky kožené „celoroční“, jedny plátěnky.
To bych brala jako minimum pro aktuální období, další můžeš dokupovat podle toho, jak bude počasí… Jestli bydlíte někde ve městě, tak asi se změní poměr mezi „na zahradu“ a „mezi lidi“.
Jestli máte sušičku, tak by se dalo i snížit to množství. Já ale neperu každý den, ani obden, tak raději víc kusů.
Do školky předpokládám nepůjde.
Ahoj, tak to je fajn, že vám to vyšlo.
Zatím bych toho moc nekupovala, ty už víš, jak je velká? Můj tříletý teď syn cca 102 cm, 156 kg, nosí 104-110, něco i 116, boty vel. 26.
Já bych nyní koupila:
2× tepláky
1× legíny
3× trička s dlouhým rukávem
1 mikinu
1 svetřík
7× ponožky
7× spodní prádlo
pyžamo (kalhoty a triko s dlouhým rukávem)
jarní/podzimní bundu (klidně o velikost větší, aby ti vydržela)
tenkou čepici
tenký nákrčník na krk (nemusí být)
1 boty celoroční kotníčkové (hlavně na jaro a podzim)
možná bačkůrky (pokud je doma teplo, tak nejsou potřeba)
pak je milion vymožeností jako holinky, pláštěnka, šatičky
Za měsíc můžeš ostatní dokoupit, třeba i s ní.
Na ven máme jn jednu bundu ( softshel - uschne v pohodě i přs noc, je nepromok), dovje softshlové kalhoty. Tepláky jen dvoje, holka j odmítá nosit. Zato má mraky leginek, ty jo výhoda, že vydrží dlouho - pak jako tříčtvrteční do školky k sukýnce nebo na doma, Má minimálně patnáctery, ale stačilo by jich okolo deseti. za minimum považuji tak 7 -10 trik s krátkm stejně s dlouhým. 2 silnější mikiny, 2 slabší. Punčocháče nemám ráda, holka jo, takže má troje, jejich nevýhoda je, ž se musí prát denně, narozdíl od leginek, ty vydrží 2-3dny. boty máme jedny goretexové celoročky, plátěné tenisky, sandálky.
Asi záleží na životním stylu. Zimní bundy máme 2, 1× softshelku, 1× softshel. kalhoty, asi 5× legíny + 3× punčocháče, triček hafo, ale nosíme jich asi jen 10 pořád dokola, 2× džíny, šatičky na léto, když jsou horka nosíme pořád, asi 5× kraťásků, 1× lehká jarní bundička, botky máme vždycky 1× celoročky, 1× zimní, 1× tenisky, 1× holinky, 1× sandálky…
To je fakt různý. Malá chodí do školky, takže pokaždé peru jednu sadu oblečení. Plus má věci na doma zvlášť, protože v tom maluje a tak. A nakupuju v bazarech a výrodejích, tak toho má fakt hodně. Boty má aktuálně kožený celoroční, tenisky, holinky, balerínky na blbnutí doma. Pak má na léto sandálky a plátěné tenisky. Plus bačkory do školky, doma chodí bosa. Má zateplený kabát, softshellovou bundu a dvě vesty. Mikin má spoustu cca 10 některé flees, některé bavlněné. Lepší jsou se zipem. Kvůli regulaci tepla a i kvůli pohodlnosti oblékání, triček s krátkým má fakt hodně, možná i 30
a podobné množství má i s dlouhým. Kalhoty - legíny tak 10 kusů, džíny tak 6 kusů, pak má i různý plátěný a tepláky - taky tak 10 ks, ale tepláky hlavně do školky. Má tak 15 ks různých šatovek a sukní. Pláštěnku, tenkou bavlněnou čepici, několik kšiltovek. Jo a vlastně ještě svetry, taky tak 6 ks. Plus další skříň na léto - tílka, šortky, šaty jen na ramínka.. No v tom tempu jakým prasí to zas tak moc není. ![]()
@Zuzaja píše:
Ahoj, tak to je fajn, že vám to vyšlo.Zatím bych toho moc nekupovala, ty už víš, jak je velká? Můj tříletý teď syn cca 102 cm, 156 kg, nosí 104-110, něco i 116, boty vel. 26.
Já bych nyní koupila:
2× tepláky
1× legíny
3× trička s dlouhým rukávem
1 mikinu
1 svetřík
7× ponožky
7× spodní prádlo
pyžamo (kalhoty a triko s dlouhým rukávem)
jarní/podzimní bundu (klidně o velikost větší, aby ti vydržela)
tenkou čepici
tenký nákrčník na krk (nemusí být)
1 boty celoroční kotníčkové (hlavně na jaro a podzim)
možná bačkůrky (pokud je doma teplo, tak nejsou potřeba)pak je milion vymožeností jako holinky, pláštěnka, šatičky
Za měsíc můžeš ostatní dokoupit, třeba i s ní.
2× tepláky + jedny leginy, s tím bych nevydržla. pokud neperu denně a v zimě to za den neuschne, tak leda sušit na topení.
Jo na spodní prádlo jsem zapomněla - tak 20 ks kalhotek, ponožky taky tak - některé normální, některé nižší.
Tak tezko rict, kazde dite ma jine potreby. Je dobre trenovana na wc? Je sikovna pri jidle a neuspini se moc? Ja bych poridila jen nejaky zaklad. Bundicky asi 2, na stridani, boticky asi take dvoje (i kdyz my si vystacime vetsinou s jednemi). Tricka, leginky a podobne bych poridila jen par kousku (no, asi bych minimalne ale 5 kusu od kazdeho mela) a pak se dle potreby da dokoupit… Take zalezi asi na tom, jak moc mate moznost prat (my mame silene podminkky, takze pro kluka mam zasobu jak pro dvojcata a mam to nekdy akorat
)
Ahoj, tak seznam je tady slusny a myslim, ze tam je vsechno. Jen bych poradila, ze se nemusis bat kupovat veci i vetsi-velikost 110-116…a ja docela rada nakupuju v sekaci:) Daji se tam nekdy najit docela poklady, za dobrou cenu, a kdyz se to pekne vypere a treba prejede odzmolkovacem, tak je z toho pekne obleceni na doma ![]()
Jo a k velikostem. Já kupuju kalhoty 110, trička a mikiny 116 a 122.
@Lama Lama Já to brala jako nejnutnější základ, taky nevíme, kolik na to mají hned teď peněz, musí se koupit i jiné věci, jako postel. Taky třeba nebudou hned chodit ven a lézt tam po kolenou.
Já neperu všechno denně, tepláky na doma má 2-3 dny, tričko tak 2 dny, navíc mi to doma na sušáku uschne přes noc.
Syn má například oblečení spoustu, protože to dědíme po dvou dětech, ale vůbec se to nestíhá otočit.
Pokud je v plánu vypustit dítě na zahradu, tak souhlasím s pořízením nějakého nepromokavého oblečení na zahradu (šusťáky a bunda).
Taky souhlasím s tou šikovností u jídla, ale to je možné vyřešit vyhrnutím rukávů a třeba založením utěrky za okraj trika.
Ještě mě jako tip napadá koupit nějaké nepropustné, ale prodyšné prostěradlo, abyste případně hned nemuseli kupovat novou matraci.
Ideálně nakup oblečení do podobné barvy, ať to můžeš prát najednou.
@Anonymní píše:
Maminky, dostáváme do pece skoro 3 letou holčičku nechci psát z jakého důvodu je to pro nás citlivé tema… Našla by se tu maminka která by mi napsala kolik bundicek, leginku, triček, boticek a vse okolo oblečeni využijeme? Děkuji moc
To je krásný
Zkusím dát nějaký tipy- lepší legíny, než punčocháče, můžeš měnit ponožky. Brzo budou třeba holiny, k nim se vyplatí něco fakt nepromokavýho, buď soft nebo pogumovaný kalhoty plus bunda/pláštěnka. Koupila bych ještě jedny tenký rukavice, počasí je někdy rozmarný, třeba ještě bude ráno na nule ![]()
Jinak si myslím cca
7× triko kr.
4× triko dl.
2× mikina
2× tenká bunda
1× vesta
2× kalhoty
2× tepláky
3× legíny
10× ponožky
15× kalhotky
3× pyžamko
2× tenká čapka
boty celoročky, tenisky, bačkory
S tím se podle mě dá v pohodě vystačit na týden a zbytek kdyžtak dokoupíš, v dnešní době je to otázka chvilky.
Víc mě nenapadá, na sponky gumičky jsi myslela? A už musím jít, vrátil se mužíček
Tak ať se to holčičce líbí ![]()
Pak třeba nějakou pracovní zástěrku?
Tak záleží taky na zvyklostech dítěte, např. to moje se co chvíli vyválí na zemi.
mám ale kluka. A pokud budeš kupovat např. přechodný velikosti, třeba 104/110, tak spíš tu větší, děti děsně rychle rostou:
tepláků do školky nepřeberně, řekla bych, že cca troje na týden, tedy na pondělí až pátek + tepláky na doma
triček podobně jako u tepláků, spíš ještě víc, tak jedno na den
bundy na střídání dvě- v jedné chodí, druhou do pračky
vesta stačí asi jedna
kalhoty jiné než tepláky - tak troje
džíny - jedny až dvoje
boty - zavazovací, kroksy, holiny, ortopedické sandály na doma
pláštěnka čepice jedna až dvě
hodí se i nátělníky, u holky košilky, tak troje
spodní prádlo a ponožky, min. na týden, tj. min. sedmkrát
počítej s tím, že tříleté dítě zvládne, že mu dáš čisté tričko a do pár minut se pokydá.
Maminky, dostáváme do pece skoro 3 letou holčičku nechci psát z jakého důvodu je to pro nás citlivé tema… Našla by se tu maminka která by mi napsala kolik bundicek, leginku, triček, boticek a vse okolo oblečeni využijeme? Děkuji moc