Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dr mi oznamila ze mam skracene d. hrdlo/cipek na 1cm. Mate nekdo skusenosti? Je to moc nebezpecne, musi se lezet? diky
Ahoj,
vlastní zkušenost nemám. Ale kamarádka měla stejný problém u druhého těhotenství, teda mluvila o zkráceném hrdle (o čípku nevím). Zhruba ve stejné fázi těhotenství, jako jsi ty, musela jít do nemocnice ležet. Doma sice předtím taky týden ležela, ale nezlepšilo/nezastavilo se to. Takže ležela pár týdnů v nemocnici (myslím, že do 35. týdne), hlavou dolů, aby se stav udržel. Když se malý otočil a netlačil tolik na děložní hrdlo, tak se cítila mnohem lépe.
Po propuštění z nemocnice doma taky ležela, pak už měla dovolené procházky. Miminko se nakonec narodilo 8 dnů před termínem.
Bohužel hrozí předčasný porod, takže asi opravdu budeš muset ležet.
Měla jsem zkrácený čípek (jen lehce, ale kolik cm nevím..) v 21 tt, do toho tvrdnutí. Klidovým režimem, poleháváním v rámci možnost, tedy v rámci současné výchovy tříletého dítěte
se to po pár týdnech zastavilo, pomohlo mi myslím i pití kontryhelového čaje, který má mírnit křeče děložního hrdla. teď jsem v 35 tt a v tuhle chvíli čípek zase trochu „pracuje“, ale už má na to nárok a já ho v tom neklidovým režimem podporuju ![]()
Držím palce, pro jistotu vážně radím klídek
NiKi
Ahoj, já jsem měla to samé. Poprvé jsem byla v nemocnici v 18 tt a to se zase dalo nějak do pořádku a pak od 26 tt jsem musela ležet až do konce. Nebo teda do 36.tt kdy lékaři už nepředpokládají žádné riziko. Kolem 30.tt jsem měla asi taky tak 1 cm.
To ti k tomu doktorka nic neřekla? Mě teda hned hnali do nemocnice. Ležela jsem taky hlavou dolů a nakonec všechno dopadlo dobře a rodila sjem 2 dny po termínu.
Každopádně teď mám z dalšího těhotenství nepřekonatelnej strach ![]()
Ahoj, čípek jsem měla zkrácený od 32 tt na 2,1 cm a porodila jsem přesně v termínu. Dr. radila šetřit se, ale s ohledem na to, že jsem měla 2,5 letého syna, o kterého jsem se musela starat, tak to moc nešlo. Ale strašili mně taky fest. Tak neboj, ono to nemusí být tak zlé.
Jen budeš muset určitě ležet, máš ho fakt docela krátký a kus cesty ještě před sebou.
Zrovna řeším stejný problém- zkrácené děložní hrdlo (o čípku Dr. nic neříkal- tak asi kvůli tomu mě nehnal do nemocnice), jsem ve 26tt- nařídil mi klid- alespoň tak na měsíc (aby bylo pak mimčo větší, a nemohlo už „vypadnout“ ;o)..ležet v rámci možností a podložit si zadek polštářkem, aby byla děloha směrem dolů..takže když ležím tak s polštářem pod hlavou , pod zadkem, a pod nohama (otoky:o(…a připadám si jak lazar;o)… ![]()
Taky mi pomohl magnosolv (hořčík), který už jsem doma měla kvůli bolestem v podbřišku..a te´d ho znovu beru- je to prý způsobené dráždivou dělohou..zatím se mi to nezhoršuje- tak to snad bude ok;o)
Když se budeš šetřit, polehávat s polštářem, zkus magnosolv..tak by se to mělo samo zlepčit-resp. nezhoršit…držím palce;o)
diky za rady vsem, taky se divim, ze mi dr k tomu nic moc nerekla.
Ale dalsi kontrolu mam za tyden a to uz v me porodnici, tak snad to nejak zvladneme. Ja jsem netusila, jestli musim lezet porad, nebo muzu aspon na kratke prochazky a do obchodu..Fakt mi ta moje gynekolozka rekla jenom ze je to kratke, stezi 1cm…
leilo, proc mas strach, vzdyt vse dobre dopadlo, ne?
Setri se4, a to jak fyzicky, tak pokud mozno i psychicky. Hranice delky delozniho hrdla je asi 2,5 cm, takze 1cm je dost malo. Mela bys to nechat casteji kontrolovat, v pripade, ze nepomuze klid a magnezium je mozne to zkusit pozastavit leky, ale to v nemocnici (pres kapacku). Kazdopadne se drz do konce 34. tydne(pak uz jsou dost dobre vyvinuty plice), tak daleko uz to nemas.
Mej se a hodne stesti
neprihlasena Helena s podobnymi problemy (taky ze srpnatek)
No na procházky a na nákup s takovýmhle nálezem určitě ne. Jak jsem ležela v nemocnici přes 2 měsíce tak jsem poloodborník
Fkat si lehni a lež. Pokud nemáš ještě žádné dítě tak to půjde snadno
řekni si že to naspáváš do zásoby
Každopádně si myslím že s tímhlenálezem je divný že ti k tomu nic neřekla, osobně si myslím, že by to možná bylo i na nemocnici, ale to nechci strašit jen říkám svůj názor
Ale já když jsem měla ípek 1 sm tak považovali můj stav za vážný. Fakt lehni a choď jen na záchod a do sprchy a na jídlo. Uřž nejsi tak daleko od cíle a za donošený miminko to stojí.
Ptáš se proč mám strach z dalšího těhotenství když to dopadlo dobře. Tak dobře to dopadlo ale ve mě ten pobyt v nemocici a všechen ten strach jak to dopadne a ajeslti miminko donodím a když ne jeslti bude v pořádku-to ve mě strašně zůstalo a fakt na to vzpomínám hrozně nerada. Těhotenství sjem si vůbec neužila, vlastně jsem ho celé protrpěla-ze začátku nevolnosti, strach o to ab bylo všechno OK, protože jsem za sebou měli jeden nezdar a pak když jsem si řekla že si to konečně začnu užívat tak první hospitalizace a pak už to bylo jenom s strachu a dalších pobytech v nemocnici, takže nějak nemám na co vzpomínat v dobrém. A bojím se že další těhu bude stejně a teď už je doma dítě o které se bude muset někdo postarat a když budu doma tka si prostě nebudu moct lehnout a ležet a tak všechno dohromady ![]()
Hezky den preji vsem
Rada bych se zeptala na neco „mimo tema“. Kamaradce take zjistili velikost delozniho cipku 1 cm a ted musi doma lezet. Zajimalo by me, cim jste vyplnovaly cas. Rada bych ji necim udelala radost, ale rika, ze uz ji nic pri tom lezeni nebavi.
Ahojky holky včera jsem byla na kontrole jsem ne 24tt a mam kratky hrdlo na 1,5cm hrozně se bojím ![]()
@sarinaropuska ahoj,tuhle problematiku aktualne resime v „Zkracuji se cipek, lezeni, TP daleko…“