Sleva na manželku 2016

Napsat příspěvek
Velikost písma:
644
25.1.17 23:48
@Pajulka2 píše:
Holky prosim ještě o radu..Co potřebujeme dolozit k priznani aby nam. uznali slevu kdyz beru tu materskou? Nejaky vypis ze socialky kolik me vyplatili na rok 2016 nebo neco z prace? A stejne tak kdyz budeme žádat zpetne za rok 2015 co doložit? Děkuji za radu

příjem manželky se dokládá pouze čestným prohlášením, že v daném roce neměla příjmy přesahující 68 tis.
(neboj, v přiznání uvádí i tvoje RČ, snadno si sami dohledají nebo dotazují na sociálce a zdr. poj. zda ti bylo něco vyplaceno, v jaké výši, zda za tebe někdo platil odvody) - tato sleva je jedna z nejštědřejších a zároveň nejzneužívanějších, takže ty páky jak si to ověřit mají
nikde nedokládáš konkrétní výši příjmů ke slevě na manželku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
30.1.17 10:09

test

@Pajulka2 píše:
Holky prosim ještě o radu..Co potřebujeme dolozit k priznani aby nam. uznali slevu kdyz beru tu materskou? Nejaky vypis ze socialky kolik me vyplatili na rok 2016 nebo neco z prace? A stejne tak kdyz budeme žádat zpetne za rok 2015 co doložit? Děkuji za radu
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1904
13.2.17 11:56

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jestli nevíte, jestli nevadí pro uplatnění slevy na manželku, že mám trvalé bydliště jinde než manžel? Samozřejmě bydlíme spolu, ale já si trvalé bydliště po svatbě neměnila, ale v nájemní smlouvě jsem zaevidovaná jako spolubydlící.
Předem děkuji a přeji pěkný den :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Doe_Jane
13.2.17 11:59
@MaťulkaH píše:
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jestli nevíte, jestli nevadí pro uplatnění slevy na manželku, že mám trvalé bydliště jinde než manžel? Samozřejmě bydlíme spolu, ale já si trvalé bydliště po svatbě neměnila, ale v nájemní smlouvě jsem zaevidovaná jako spolubydlící.
Předem děkuji a přeji pěkný den :-)

nemusíte mít společně trvalé bydliště

• Citovat
  • Upravit
1904
13.2.17 12:25

@Doe_Jane Super, děkuji moc za odpověď :-) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.18 13:14

Prosím, platí hranice 68.000Kč pro uznání slevy na dani za mnželku, pokud se jedná o příjmy jako osvč? Mám ještě plynoucí následné odměny, které mi běží na základě odvedené práce z dob před nástupem na mateřskou a posléze rodičovskou…tj. aktivně jsem si ty peníze v roce 2017 nevidělala, ale vyplaceny mi byly, tj. počítat se s nimi hold musí :palec:

prosím o anonym.

• Citovat
  • Upravit
13475
19.1.18 13:15

Mno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1383
19.1.18 14:03
@Anonymní píše:
Prosím, platí hranice 68.000Kč pro uznání slevy na dani za mnželku, pokud se jedná o příjmy jako osvč? Mám ještě plynoucí následné odměny, které mi běží na základě odvedené práce z dob před nástupem na mateřskou a posléze rodičovskou…tj. aktivně jsem si ty peníze v roce 2017 nevidělala, ale vyplaceny mi byly, tj. počítat se s nimi hold musí :palec:prosím o anonym.

Ten příjem se počítá jakýkoli výdělek kromě níže uvedených výjimek v zákoně.

§ 35ba Slevy na dani pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob

1. slevu na manžela ve výši 24 840 Kč na manželku (manžela) žijící s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období 68000 Kč; je-li manželka (manžel) držitelkou průkazu ZTP/P, zvyšuje se částka 24 840 Kč na dvojnásobek. Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnují dávky státní sociální podpory, dávky pěstounské péče s výjimkou odměny pěstouna, dávky osobám se zdravotním postižením, dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na péči, sociální služby, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem, státní příspěvky na doplňkové penzijní spoření, státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebního spoření a stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání a příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách, který je od daně osvobozen podle § 4. U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manželky (manžela) nezahrnuje příjem, který plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů,
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.18 16:01

@Azallea Takže u toho limitu je jedno, jestli se jedná o výdělek ze závislé nebo samostatné činnosti. A rodičák se do toho samozřejmě nepočítá.

• Citovat
  • Upravit
1383
19.1.18 22:38

Presne tak :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.1.18 07:38

OK, děkuji :palec:

• Citovat