Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj prosim o radu nikde jsem nenašla..Vim ze se do limitu 68000kc nepocita rodicovsky prispevek, ale materska ano a ja pobiram materskou od srpna 2016 kdy prvni penize mi přišli na ucet v zari, dalsi v říjnu, v listopadu a v prosinci a ted problem, pokud se pocita do limitu jen to co prijde na ucet vejdu se, ale pokud se pocita i to co prijde v lednu protoze jsou to penize za prosinec tak to uz neda a nerada bych pak nekdy platila pokutu
Mate nekdo zkusenost?
Mělo by ti to vyjít…ale pokud chceš jistotu zeptala bych se nějaké účetní…
Počítá se i to, co přijde za prosinec v lednu. Zjišťovala jsem to na finančáku.
@Pajulka2 no, prosincové se počítá. Jako by se ti počítala prosincová výplata. Proto se to taky řeší až do 15. února/nebo března.
Děkuji moc za komentáře, tak škoda, ale neda se nic delat, tak za rok a jedine zažádat ještě zpětně o 2015 to jsem byla na rodičáku a nějak jsme na tuhle slevu zapomneli…jestli se to teda vyplati vubec nevim kolik pak muzou vracet, ale kazdy peniz dobry ![]()
@Pajulka2 píše:
Děkuji moc za komentáře, tak škoda, ale neda se nic delat, tak za rok a jedine zažádat ještě zpětně o 2015 to jsem byla na rodičáku a nějak jsme na tuhle slevu zapomneli…jestli se to teda vyplati vubec nevim kolik pak muzou vracet, ale kazdy peniz dobry
pokud byste se 2015 do limitu vešli, tak podat dodatečné přiznání a požádat o vrácení (pokud manžel zaplatil na daních nad 25 tis. tak vrátí celé), promlčecí lhůta je tuším 3 roky.
Mateřská za prosinec 2016, vyplacená v lednu 2017, se do příjmu 2016 nepočítá
Pokyn GFŘ D22
Do vlastního příjmu manželky (manžela) se zahrnují veškeré příjmy s výjimkou příjmů uvedených v tomto ustanovení zákona. Do vlastního příjmu manželky (manžela) se zahrnují příjmy dosažené v daném zdaňovacím období, tj. od 1. ledna do 31. prosince daného kalendářního roku, bez ohledu na skutečnost, zda jde o dávky jako je peněžitá pomoc v mateřství, nemocenské, ošetřovné, podpora v nezaměstnanosti či jiné příjmy. To znamená, že tyto dávky vyplacené v lednu daného kalendářního roku se započítávají do vlastního příjmu manželky/manžela ve zdaňovacím období, ve kterém jsou vyplaceny. U příjmů ze závislé činnosti (§ 6) se postupuje podle § 5 odst. 4 zákona, tj. příjmy ze závislé činnosti vyplacené nebo obdržené poplatníkem nejdéle do 31 dnů po skončení zdaňovacího období, za které byly dosažené, se považují za příjmy vyplacené nebo obdržené v tomto zdaňovacím období.
@Hanula1212 to je zajimavy, ze je v tom rozdil. Takze jakmile uz je to dpp, hpp nebo pod tak se to pocita, ale davky ne, pokud jsem to dobre pochopila. Takze mne to stejne nepomuze ![]()
@čarodějka1311 tak je zajimave ze ma financaku o tomto pokynu nevedi? Kdyz jsis to zjistivala?
Jj, pokud jde o závislou činnost, počítá se ZA období, u ostatních příjmů V období. Ale pamatuju si, že několik let zpátky to bylo stejné.
@Pajulka2 té to podle mě vyjde.
@Pajulka2 píše:
@čarodějka1311 tak je zajimave ze ma financaku o tomto pokynu nevedi? Kdyz jsis to zjistivala?
Nemusím to zjišťovat, daňovou legislativu znám zpaměti
To platí už několik let.
Tady v odkaze je přímo dotaz na tuto situaci.
http://www.financnisprava.cz/…bi-2015-7005#…
Doplnění: najdi si přímo dotazy na vlastní příjem manželky.
No tak to jsi mi udelala po ranu velkou radost, a myslim ze nebudu jedina
takhle nam to vyjde, dekuji ![]()
@Pajulka2 @Hanula1212 Já se tam ptala na výplatu z práce, nevěděla jsem, že u mateřské je to jinak. Omlouvám se tedy za mystifikaci…
V případě mzdy mi to ale řekli správně, že?
Holky prosim ještě o radu..Co potřebujeme dolozit k priznani aby nam. uznali slevu kdyz beru tu materskou? Nejaky vypis ze socialky kolik me vyplatili na rok 2016 nebo neco z prace? A stejne tak kdyz budeme žádat zpetne za rok 2015 co doložit? Děkuji za radu