Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Příležitostný příjem tuším až do výše 30tis se nemusí nikde uvádět. Takže příjem z dotazníků nikde do daní nedáváš. Stejně tak, když člověk prodá pár věcí po svých dětech, prodá pár přebytků ze zahrádky sousedům nebo i na nějakém tržišti, prodá starý nepotřebný nábytek apod.
@Anonymní píše:
Zdravím,
poradí mi někdo, jak je to s daňovým přiznáním a občasnými příjmy z vyplňování dotazníků (populace.cz, ČNP). Jedná se o v obou případech o částku do 500,–.
Je třeba ji uvádět v daňovém přiznání (budu ho podávat sama, z důvodu souběžných zaměstnání)? Případně kde? Je třeba nějaké potvrzení?Předem díky.
Z.
Na základě čeho je ti příjem vyplácen? Nějaká dohoda, smlouva, ŽL?
@Hanula1212 píše:
Na základě čeho je ti příjem vyplácen? Nějaká dohoda, smlouva, ŽL?
U jedné firmy na základě tohoto:
Potvrzuji a souhlasím, že za vyplnění dotazníku mi bude na výše mnou uvedený bankovní účet poukázána odměna, která je příležitostným příjmem. Jedná se o nahodilý, příležitostný příjem ve smyslu § 10 Ostatní příjmy odst.1 písm. a) Zákona o dani z příjmu č.586/1992 Sb, který do roční výše 30.000,– Kč nepodléhá zdanění. Jsem si vědom/a své odpovědnosti za zdanění tohoto příjmu v případě, pokud by celková výše mých příjmu za kalendářní rok za tuto činnost (vyplňování dotazníků) překročila v úhrnu částku 30.000,– Kč.
U druhé:
Přijatá peněžní odměna je považována za ostatní příjmy podle § 10 odst. 1, písm. a zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů a je třeba ji zahrnout do daňového přiznání, pokud má poplatník dle zákona o daních z příjmu povinnost daňové přiznání podat.
Z.
@Anonymní píše:
U jedné firmy na základě tohoto:
Potvrzuji a souhlasím, že za vyplnění dotazníku mi bude na výše mnou uvedený bankovní účet poukázána odměna, která je příležitostným příjmem. Jedná se o nahodilý, příležitostný příjem ve smyslu § 10 Ostatní příjmy odst.1 písm. a) Zákona o dani z příjmu č.586/1992 Sb, který do roční výše 30.000,– Kč nepodléhá zdanění. Jsem si vědom/a své odpovědnosti za zdanění tohoto příjmu v případě, pokud by celková výše mých příjmu za kalendářní rok za tuto činnost (vyplňování dotazníků) překročila v úhrnu částku 30.000,– Kč.
U druhé:
Přijatá peněžní odměna je považována za ostatní příjmy podle § 10 odst. 1, písm. a zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů a je třeba ji zahrnout do daňového přiznání, pokud má poplatník dle zákona o daních z příjmu povinnost daňové přiznání podat.Z.
V prvním prohlášení jsi podepsala, že znáš odpověď na svou otázku a tu odpověď jsi sem zkopírovala.
Pokud se bude opravdu jednat o příležitostnou, jednorázovou činnost (a takto si to obhájíte i před případnou kontrolou FÚ), je tento příjem do 30tis. osvobozen. Ale pokud půjde např. o vyplnění 50 dotazníků po 10Kč, dle mého názoru se nejedná o příležitostný, ale pravidelný příjem a měl by být zdaněn. To co firmy uvádí je sice pravda, ale při případné kontrole budeš příležitostnou činnost obhajovat ty.
@eumedon píše:
V prvním prohlášení jsi podepsala, že znáš odpověď na svou otázku a tu odpověď jsi sem zkopírovala.
Ano, ale v druhé se rovnou píše o uvedení do daňového přiznání ![]()
Z.
@Anonymní píše:Zákon 586/1992 o daních z příjmů, § § 10 Ostatní příjmy
Ano, ale v druhé se rovnou píše o uvedení do daňového přiznáníZ.
(1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, jsou zejména
(3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny
a) příjmy podle odstavce 1 písm. a), pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 30 000 Kč; přitom příjmem poplatníka, kterému plyne příjem z chovu včel a u kterého nepřekročí ve zdaňovacím období počet včelstev 60, je částka 500 Kč na jedno včelstvo,…
Tak první plátce své platby asi považuje za tvůj příležitostný příjem, osvobozený od daně a druhý své platby za tvůj příležitostný příjem nepovažuje.
Obnovuji vlákno, kdo zná nějaké firmy na vyplňování dotazníků, ráda se budu regostrovat.
V případě zájmu o vyplňování dotazníků u firem, které mám já, prosím pište o info do zpráv, jsem pouze u firem, které vyplácejí na český účet, s paypalem nemám zkušenost ani se k těmto firmám nehlásím, poněvadž těmto firmám, co vyplácí na paypal moc nevěřím.
Zájemci o české firmy, které vyplácí již od 100 Kč na český účet, pište zprávu.
Zdravím,
poradí mi někdo, jak je to s daňovým přiznáním a občasnými příjmy z vyplňování dotazníků (populace.cz, ČNP). Jedná se o v obou případech o částku do 500,–.
Je třeba ji uvádět v daňovém přiznání (budu ho podávat sama, z důvodu souběžných zaměstnání)? Případně kde? Je třeba nějaké potvrzení?
Předem díky.
Z.