Smí sestra odmítnout pacienta ?

Anonymní
26.10.14 15:06

Smí sestra odmítnout pacienta ?

Nikde jsem nenašla adekvátní odpověď, proto se ptám zde. Internet je plný informací o tom, jaká práva má pacient, může si vybrat zdravotnické zařízení, ošetřujícího lékaře, má právo na veškeré informace o svém zdravotním stavu, může si stěžovat v dnešní době téměř na vše a bude mu vyhověno. Ale k dotazu - mohu já, jako zdravotní sestra odmítnout pacienta? Dám příklad, mám za sebou čelistní operaci a měsíční pracovní neschopnost. Asi dva týdny po mém návratu do práce jsme na oddělení přijali pacientku se silně zapáchajím rozpadajícím se nádorem cca 30×30 cm. Nevadí mi vidět cokoliv, ale tohle opravdu nemusím. A tak jsem se zeptala staniční, zda by převaz této pacientky nemohla jít pro tentokrát udělat kolegyně, protože já to dýchat nechci a nehodlám do své pusy po operaci něco chytit ( rouška jako bariéra opravdu nestačila ). V první řadě mi jde ale o sebe a své zdraví. Staniční mi bylo odpovězeno, že já jako personál nenám právo na nic a na prvním místě má být pro mě pacient, ne strach o své zdraví. Což v tomhle případě bohužel nebylo, nehodlala jsem nádor dýchat, do pusy něco chytit a kdo mi potom co dá? Nic samozřejmě. A tak se ptám - můžu já jako sestra říct, že prostě pacientku xy z toho a toho důvodu prostě ošetřovat nebudu?

Prosím o zachování anonymity, jsem ze zdravotnictví po deseti letech tak znechucená, že plánuji odejít ale nechci, aby to předčasně zjistilo okolí ( rodina, kolegyně, které sem možná chodí apod. ), zatím jim do toho nic není. Děkuji Š.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6538
26.10.14 15:10

Položím asi hloupý dotaz, ale nádor se dá chytit? Nebo co bys z něho mohla chytit přes roušku, Sice jsem laik, ale myslím, že nic. Ve své profesi jsem se taky setkala se zrovna ne voňavými a zdravými klienty, ale neodmítali jsme, přestože hlavě nezabráníš se štítit, bát apod. Myslím, že pokud jsi uschopněna k práci, tak právo nemáš, máš naopak povinnost péči poskytnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
26.10.14 15:10

Pokud jsi v práci, musíš zvládat vykonávat své povinnosti, které v práci jsou. Ostatní je na domluvě s kolegyněmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
26.10.14 15:12

Jako že by jsi se rakovinou nakazila tím, že jí vdechneš? Upřímně ti něco povím, už aby jsi byla ze zdravotnictví pryč, protože tohle je hnus hnusný. Pacient trpěl a ty to nemusíš? Tak v tom případě jsi ze zdravotnictví pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5342
26.10.14 15:13

Podle mého nejspíš odmítnout pacienta nemůžeš, nicméně z lidského hlediska se tvoje staniční zachovala jako pěkná k…a. Každému se může stát, že bude v práci indisponován a aby byla zachovaná kontinuita tak by to měla převzít kolegyně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.14 15:14

Jasně, nádor nemůžu chytit, to mi nepřišlo podstatné psát :-)… šlo mi prostě jen o to, že jsem se bála v první řadě sama o sebe a nechtěla jsem to dýchat. Ale moc děkuji za názor, zpětně jsem uznala, že jsem neměla být aktivní a svou PN si klidně o dva týdny prodloužit, vůbec o nic bych nepřišla…

• Citovat
  • Upravit
1017
26.10.14 15:15
@Lemuska píše:
Podle mého nejspíš odmítnout pacienta nemůžeš, nicméně z lidského hlediska se tvoje staniční zachovala jako pěkná k…a. Každému se může stát, že bude v práci indisponován a aby byla zachovaná kontinuita tak by to měla převzít kolegyně.

Proč? Pokud není schopná dělat vše co ostatní, proč by měla být zvýhodňována děláním jen těch „lepších“ prací? Jak k tomu přijdou kolegyně, kterým se to také „nelíbí“? Ano, pokud by to bylo něco přenosného, pochopím. Ale tohle přenosné asi nebude, viď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
26.10.14 15:15
Staniční? 8o hele, rozpadají se vřed nebo co to bylo, je silně nepříjemná věc, ale co když všechny řeknou, mně se to taky ekluje, nepůjdu to převázat? To ať si to pacient převáže sám? Je uschopněná k práce, žádná indispozice. Staniční není kráva…
@Lemuska píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
26.10.14 15:16
Pacienti by evidentně taky o nic nepřišli
@Anonymní píše:
Jasně, nádor nemůžu chytit, to mi nepřišlo podstatné psát :-)… šlo mi prostě jen o to, že jsem se bála v první řadě sama o sebe a nechtěla jsem to dýchat. Ale moc děkuji za názor, zpětně jsem uznala, že jsem neměla být aktivní a svou PN si klidně o dva týdny prodloužit, vůbec o nic bych nepřišla…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.14 15:16

@terinka4444 Ano, v tomhle jsem sobec… a děkuji za názor.

• Citovat
  • Upravit
101748
26.10.14 15:17
@Anonymní píše:
A tak jsem se zeptala staniční, zda by převaz této pacientky nemohla jít pro tentokrát udělat kolegyně, protože já to dýchat nechci a nehodlám do své pusy po operaci něco chytit ( rouška jako bariéra opravdu nestačila ). V první řadě mi jde ale o sebe a své zdraví.

Ty to dýchat nechceš a kolegyně by měla :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Chocoloco
26.10.14 15:17
@terinka4444 píše:
Jako že by jsi se rakovinou nakazila tím, že jí vdechneš? Upřímně ti něco povím, už aby jsi byla ze zdravotnictví pryč, protože tohle je hnus hnusný. Pacient trpěl a ty to nemusíš? Tak v tom případě jsi ze zdravotnictví pryč.

Mam stejny nazor.Moje matka je lekarka, svagrova zdr. sestra a dikybohu maji k pacientum naprosto jiny pristup.
Pro zakl. mam jedinou radu-najdi si jiny job, zdravotnictvi je porad urcitym zpusobem vyjimecne povolani.

• Citovat
  • Upravit
1017
26.10.14 15:18
@Anonymní píše:

Pokud nepracuješ někde, kde se s takovými pacienty běžně nepotkáš (konkrétní oddělení, kde by bylo všechno jen hezké mě ale nenapadá, tak možná v kartotéce), tak sis měla neschopnost opravdu prodloužit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637

Podle mě i ty máš svá práva. A není tvojí povinností dělat vše. Tím spíš, pokud se bojíš o své zdraví. Obrátila bych se na někoho, kdo právům v lékařství rozumí, na nějaký odbor sester, nevím, co všechno existuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10538

Já tomu tedy nerozumím, ale nemyslím si, že zakladatelka by si myslela, že chytne rakovinu, spíš jde asi o to že tam byla rozpadající tkáň, asi plná různých choroboplodných látek, bacilů atd. a že se bála, aby něco nechytila takto do té své operované čelisti. Jak je to ovšem z pracovněprávního hlediska, pokud by odmítla, nevím. Leda se třeba domluvit s kolegyní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty