Smíšená dysfázie a nástup do školy

Anonymní
30.9.25 22:17

Smíšená dysfazie nástup do školy

Dobrý večer všem,
Potřebovala bych prosím poradit. Mám syna v srpnu měl 5 let. Ve 3 letech diagnóza smíšená dysfazie, byla to dlouhá cesta než nam vše bylo řečeno.
Máme za sebou 2 roky logopedie, cca půl roku ergoterapie, kam pravidelně docházíme. Syn momentálně,,mluví hezký,, výslovnost má dobrou, ale u nás je největší problém pozornost, a pozorumneni. Básničky děs umí asi tři a z toho se naučil krásne obrazkovou metodou, to co vidí super, ale sluchové nevím zda by to zvládl.
Počítat umí do 14, všechny barvy a tvary pozná.
Teď trénujeme jeho/její atd…
Nebo co je pod stolem na stole vedle to je někdy pro něj složitější.
Ve školce má asistentku, ze školky se toho moc nedozvíme ale tento rok na asistentku trošičku více zatlačím, vždy je řečeno nejedl jo byl hodný.
Na logopedii katastrofa- pozornost cca 10 minut pak odbíhá a dělá kraviny. Jinak říká že je chytrý že to tam je jen prostě ho k tomu dotlačit.
Doma to samé, když už ví, že musí max 15 min pak je myšlenkami jinde.
A co se týče řeči, dám příklad dojde že školky říkám copak ste tam dělali? Odpověď nic, nebo traktor říkám aha ví ste si hráli s traktorem. ( hodně odpovídá naučeně nebo co zrovna je v kurzu u dětí)
Byli jste venku? eee ano vše z něj taham.
Večer čteme pohádku když se zeptám o čem to bylo řekne třeba prasátka ale dej nedokaze popsat.
Odpovídá na to co prožil v takových bodech třeba za den, po oběde ho vyzvedne moje máma říkám byl si u babičky ano a co ste dělali?-byli sme v obchodě a já jsem koupil kokino.
Takové jednoduché odpovědi.

Ale k dotazu prosím teď budu řešit odklad, tudíž půjde do školy za necelé dva roky.
Paní logopedka nám návrh příští rok připravnou třídy ta u nás není ale ve vedlejší dědině.
Je to dobrý nápad? Dali by ste ho tam? Nedokážu si ho představit sedět v lavici 4 hodiny, jestli by mu to pomohlo na opravdu první třídu.

Logopedická škola by byla krásná ale od nás je to 40 km nejblíže a to bych nezvládla s prací.
Takže by bylo pro nás nejlepší běžná základka popřípadně s asistencí, vím že máme dva roky ale od těch 3 let jsou to opravu pidi krůčky, co děláme a vím jak moc rychle to uteče.

Prosím jak to bylo u vás? Škola adaptace normální nebo specialni? Zvládlo to dítko. Jsem opravdu zoufala, mám hrozny strach z toho co bude. Už nevím jak víc mu pomoct. Doma co máme her, a učení už snad není ani možné.
Děkuji všem..m :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
30.9.25 22:51

Chci ti dodat trochu sebevědomí, takhle odpovídají i mé děti bez diagnózy. Nepamatují si, co bylo před 10 minutami, natožpak co dělali před půldnem ve škole. Pozornost taky o moc déle neudrží. Moc hezky s ním pracuješ, je to ještě skoro jednou tolik času…to zvládnete! Jak si s tebou třeba povídá? To se rozmluvi víc? Nebo jak se chová s ostatními dětmi? Známá se stejně starý chlapečkem s velmi podobnými problémy ho nedokázala bohužel rozmluvi vůbec. Chápe, ale dělá jen zvuky. Tam už je běžná základka na pováženou, ale věřím, že u vás to dožene. Chodíte třeba i k psychologovi? Jak ten by se k tomu stavěl?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.9.25 22:58

Dobrý večer moc děkuji za odpověď..
Vím čas ještě máme ale taky chodím do práce pokud jsem v práci já musí doma partner. Nesedime u nej denně to mám pak výčitky. Ale aspoň těch 15 20 minut si fakt sedneme a jedeme. Ostatní děti no jak kdy některé ho ignoruji jelikož je někdy moc nechápe.
Jindy super když sme v herně ale jsou o dost mladsi než on. Chodí 1 do roka teď bude další kontrola za 14 dní víc to s ní proberu logopedii máme cca 2× do měsíce. Teď 2 měsíce nebyla naše paní doktorka nám to odřekla důvod nemoc to chápu.
Tak makáme doma. Ale už jsem nervózní z toho jak mě tlačí čas
Teď trénujeme úchop tužky. Písmenka a vše je toho tolik co musíme ještě udělat. hlsvne to porozumění zadání úkolu by nechápal.
S tím mám problém prostě i doma.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.9.25 23:04

Já tě uklidním. U nás také strašně dlouho trvalo, než bylo vidět nějaká práce a úsilí. Je tedy pravda, že já s ním efektivně makala až od první třídy od druhého pololetí, což je pozdě. Ale hrozilo nám opakování a nástup nejlépe do speciální školy. Změny jsem začala pociťovat až ve třetí třídě. Pokud mohu doporučit, určitě dát do přípravky, bude tam se stejně starými dětmi, ve školce co vím, tak jsou tam často namíchané s menšími. Já dala do přípravky a krásně mi tam dozrál, co se týče samostatnosti. Hlavně syn byl pak zvyklí na školní režim. Mě už by se ve školce nudil a přípravka v tomto byla fajn. Určitě s ním makej. Za půl roku zas uvidíš další pokroky. U nás to bylo pomalé v tom, že jsme nestíhali tempu učení. Syn se nezvládl soustředit, měl problém s psaním, napsal jedno slovo a hrozně ho to unavovalo, čtení katastrofa. Do prázdnin první třídy četl dvojím čtením a ještě zapomínal na písmenka. Bylo to hrozné. Takže být tebou, tak s ním hodně pracuji, nám pomohla speciální pedagožka, která mi ukázala, jak s ním pracovat. Pokud mohu doporučit, najdi si nějakou u vás ve městě. Stojí to za to. A držím palce, nevzdávej to. Já věřím, že když budete 20 minut denně posilovat oslabené funkce, tak to zvládnete a v první třídě bude úplně někde jinde

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.9.25 23:11
@Anonymní píše: Více

A ty máš soukromou logopedku, nebo státní? My byli původně v nemocnici a tam mi to nedalo tolik, jako ta soukromá. Opravdu nelituji těch peněz. Naučila mě se s ním učit tak, abych střídala aktivity a syn udržel pozornost co nejdéle. Náš měl logopedické vady, ty jsme odbouraly, ale pravda je, že i teď je takový málomluvný. Měla jsem to tak já, i manžel. Jinak 20 minut je naprosto adekvátní k jeho věku a dostačující, pokud je to denně. Já hodně používala kartičky, jako pomůcky. Na webu je spousta materiálů, aby pořád jen nedělal jedno a to samé

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.25 06:49

Dobrý den, ano státní o soukromé už jsem přemýšlela. Tak se mrknu se kdo je u nás v okolí. Ano střídáme, kartičky máme také kupuje je na logo Wendy a pod. Nebo si je vyrábíme doma ale vše co máme doma, a že toho je už umí nebo mě někdy přijde že to dělá po paměti. Prostě šup šup a je to.

Dnes jsem objednala knihy od pasparty s obrazkama na čtení tak třeba další novinka. Zítra máme ergo, v pátek nám začíná ještě plavání sice s těmi nejmenšími ale loni sme chodili poprvé jen půl roku vodu má hrozne rád.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.25 07:44

Zkus web ucitelnice. Je to super web. Já do té třetí třídy využívala a pro ty předškoláky je tam toho hodně. Našeho za chvilku přestaly bavit pracovní sešity a vyplňování. Chce to střídat a měnit. U soukromé opravdu uvažuj. U nás největší pokrok nastal, až když jsem začala chodit k ní.

• Citovat
  • Upravit
6039
1.10.25 07:57

Ahoj, hele nepotěším tě, ale přípravné třídy budou zrušeny a jenom kvůli VD odklad nedostaneš (musela bys mít přidruženou diagnózu). Na Facebooku je skupina pro vývojovou dysfazii, tam se můžeš poptat.

Mám syna, teď mu bude 10 let. Má taky smíšenou VD. Pozornost se mu zlepší, u mého došlo k posunu až tak po sedmém roce. Určitě bude muset mít asistentku právě kvůli pochopení zadání.

Určitě znáš web logopedie s úsměvem, tam jsem čerpala já. Nebo logokošík, tam jsou super materiály.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30971
1.10.25 10:06

@Modesta ale to je srpnové dítě, ještě se vejde do hranice 04/2020, kdy bude jednodušší získat odklad, pojede se dle starých podmínek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6039
1.10.25 10:41
@Cuddy píše: Více

Jn, tak to budou vědět i ve spec. :) co holky psaly, snad už letos měly problém odklad získat. Ale to samozřejmě záleží na konkrétní poradně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4473
1.10.25 10:47

Mám taky dítě s VD, momentálně je mu 12. Za mě určitě najděte někoho šikovného na neurovyvohovou terapii. Už během cvičení se syn posouval dál, paměť, právě to vyjadřování.
Najdi si nedirektivní techniky rozvoje řeči, tohle jsem aplikovala do normální komunikace během dne.
Pokud se vám podaří přípravná třída, určitě ho tam dej, určitě lepší než rok ve školce.
Rozvoj řeči jsem aplikovala téměř pořád, je to vyčerpávající, ale potřeba…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.25 21:18

Mám dítě sice ne s dysfazii, ale taky komplikované - špatná pozornost, ulpívavé podivné zájmy, velká nechuť dělat cokoli, co nechce, nejde mu to nebo je to namáhavé, dyspraxie a s tím související problémy s hrubou motorikou, jemnou, grafomotorikou, sebeobsluhou, výslovností. Navíc emočně je nezralý, má sklon trucovat nebo ječet, když není po jeho. Mezi dětmi mu to taky nejde. Nesnese prohru, švindluje, vymlouvá se, vyhýbá se. Miláček, prostě :lol:

Narozky má v září, tedy do školy měl nastoupit ve věku „za pár dní sedm let“. Dostal odklad a šel do přípravné třídy (do nuláku). Bylo to úplně nejlepší rozhodnutí, strašně moc to pomohlo. Jednak ten odklad, ale hlavně ten nulák.
Do první třídy šel teď ve věku „za pár dní osm let“. Tak nějak zatím zvládá, loni by to každopádně nešlo buď vůbec, nebo hodně špatně. Předloni (kdyby se narodil o týden dřív na konci srpna, byla by tady ta možnost) by to bylo určitě zcela nemožné, musel by opakovat první třídu.

Jsem strašně vděčná, že jsme ten odklad a nulák ještě stihli, teď už by to nebylo tak snadné.

Jinak za ty roky jsme cvičili kde co, ale nenašla jsem nic, o čem bych byla přesvědčená, že mu to fakt pomohlo. Navíc on vždycky něco nacvičí, ale jak to přestaneme cvičit a děláme něco jiného, zase to zapomene :zed: Nejvíc pomáhá číst a na všechno, úplně na všechno se doptávat (ale my nemáme VD). S motorikou mu to sice nepomohlo, ale potrénovali jsme vždycky početní představu, slovní zásobu, porozumění, vyjadřování, předčtenářské dovednosti a jako bonus toho teď aspoň hodně, jako fakt hodně ví, protože chce většinou encyklopedie.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.25 21:48

Syn třeba bojuje s psaním. Opravdu škrábe. Podle mě to je hodně i o dědičnosti. Já také mám špatné písmo. Přitom jako malá jsem krásně kreslila a vyhrála i různé soutěže. Syn je to samé, krásně maluje, denně si staví lego, nebo dělá různé zručné práce. Hodně pomáhá taťkovi, třídí šroubky atd. A stejně nic. V první třídě jsme popsali tolik písanek a stejně k ničemu. Byl také takový neohrabaný, ale naštěstí se to věkem zlepšilo tím, že celá rodina sportujeme. Jinak úplně jak přes kopírák i u nás. Také, co se naučil, zapomněl. U nás třeba byly letní prázdniny peklo. Už za 14 dní zapomněl, jak se které písmenko píše. Letos je ve čtvrté a i ty prázdniny mnohem lepší. Ty první dva roky jsme museli opravdu denně trénovat, jinak to byl vždy krok zpět. Jinak bereme omega vitamíny.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin