Smlouva podle obchodniho zakoniku

268
22.9.14 21:31

smlouva podle obchodniho zakoniku

Ahoj. potrebovala bych poradit ohledne dodavatelske smlouvy.
trochu to zjednodusim
dodavatel: OSVC = ja
odberatel: firma, ktere fakturuji lektorske sluzby

smlouva je dlouha, ale nektere casti se mi zdaji byt nesmyslne, az protipravni.

prepisuji tady nektere odstavce

1/ Dodavatel se zavazuje
nevstupovat s klienty odberatele do jakychkoli primych smluvnich vztahu, a to i prostrednictvim tretich stran, jak v prubehu kurzu, tak i po dobu nejmene jednoho roku v pripade zaniku teto smlouvy z jakychkoli duvodu, bez predchoziho vyslovneho pisemneho souhlasu odberatele.
(toto se mi nezda…)

Zaverecna ustanoveni:
1/ Tato smlouva se uzavira na vyslovnou zadost dodavatele. Dodavatel neni vzhledem ke svym dalsim zavazkum schopen a ni ochoten uzavrit radnou pracovni smlouvu, ktera mu byla nabidnuta.
(podotykam, ze smlouva byla vypracovana firmou a ne mnou a nikdy mi zadny pracovni vztah, ani jina smlouva nebyla nabidnuta)

CO S TIM???

diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13672
22.9.14 21:34
@Petrabery píše:
Ahoj. potrebovala bych poradit ohledne dodavatelske smlouvy.
trochu to zjednodusim
dodavatel: OSVC = ja
odberatel: firma, ktere fakturuji lektorske sluzby

smlouva je dlouha, ale nektere casti se mi zdaji byt nesmyslne, az protipravni.

prepisuji tady nektere odstavce

1/ Dodavatel se zavazuje
nevstupovat s klienty odberatele do jakychkoli primych smluvnich vztahu, a to i prostrednictvim tretich stran, jak v prubehu kurzu, tak i po dobu nejmene jednoho roku v pripade zaniku teto smlouvy z jakychkoli duvodu, bez predchoziho vyslovneho pisemneho souhlasu odberatele.
(toto se mi nezda…)

Zaverecna ustanoveni:
1/ Tato smlouva se uzavira na vyslovnou zadost dodavatele. Dodavatel neni vzhledem ke svym dalsim zavazkum schopen a ni ochoten uzavrit radnou pracovni smlouvu, ktera mu byla nabidnuta.
(podotykam, ze smlouva byla vypracovana firmou a ne mnou a nikdy mi zadny pracovni vztah, ani jina smlouva nebyla nabidnuta)

CO S TIM???

diky

Obchodní zákoník už neexistuje- od 1.1. 2014 se všechny smlouvy řídí občanským zákoníkem..toto bych nepodepsala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
22.9.14 21:41

Takze kdyz to podepisu, nic neriskuju, jelikoz je to a priori neplatne? :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.9.14 22:11

Ta klauzule s cislem 1 vetsinou byva ve smlouvach s jazykovama, ala 1-5 let nesmis podnikat v oboru nebo treba 1-3 roky nesmis prebrat klienty, jinak tam je jazykovkou stanovena pokuta x desitek tisic korun. Castecne chapu ze si chteji krejt zada a chranit klienty, vetsinove si ale myslim ze od nich to je peknej podraz vlastně.
Sháněla jsem zprostředkování doučka pro studenta u jazykovky kde jsem pracovala, chtěla jsem čistou mzdu 170Kč a ptala jsem se, kolik by to stálo přes ně. Odpověď mi vyrazila dech, student by dojížděl za mnou domů a vyšlo by ho to na!310Kč! za hodinu…od té doby moc nemám iluze a takovouhle smlouvu bych nepodepsala…

• Citovat
  • Upravit
4152
22.9.14 22:35

To prvni je konkurencni dolozka, aby ses nedohodla s jejich klienty bokem.To druhe bych navrhla vyskrtnout, protoze to neni pravda, je to pro ne kryti, ze to neni zakryvani prace nacerno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
71
22.9.14 23:41
@tini píše:
To prvni je konkurencni dolozka, aby ses nedohodla s jejich klienty bokem.To druhe bych navrhla vyskrtnout, protoze to neni pravda, je to pro ne kryti, ze to neni zakryvani prace nacerno

nn, je to kryti, ze nejde o svarc system. Oboji je standard, i ta konkurencni dolozka. Neni tam ani pokuta. Nebo je vjinem odstavci?
A jinak to musi byt dle obcana, obchz uz neni, byl nahrazen zak o obch korporacich. Tam nejsou ale tyto typy vztahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
23.9.14 09:02
@tini píše:

diky. chapu, ze je konkurencni dolozka, jen mi to prijde jako nesmysl, za prve, jak mam vedet, kdo je a neni jejich klient, zadny seznam mi nedali… za druhe, ucim i kurzy pro verejnost a kdyby se tam ze sve vule, po pracovni dobe objevil i nekdo, koho ucim pres tuto agenturu, tak ho nesmim vzit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
23.9.14 09:07
@Anonymní píše:
Ta klauzule s cislem 1 vetsinou byva ve smlouvach s jazykovama, ala 1-5 let nesmis podnikat v oboru nebo treba 1-3 roky nesmis prebrat klienty, jinak tam je jazykovkou stanovena pokuta x desitek tisic korun. Castecne chapu ze si chteji krejt zada a chranit klienty, vetsinove si ale myslim ze od nich to je peknej podraz vlastně.
Sháněla jsem zprostředkování doučka pro studenta u jazykovky kde jsem pracovala, chtěla jsem čistou mzdu 170Kč a ptala jsem se, kolik by to stálo přes ně. Odpověď mi vyrazila dech, student by dojížděl za mnou domů a vyšlo by ho to na!310Kč! za hodinu…od té doby moc nemám iluze a takovouhle smlouvu bych nepodepsala…

ja nemam zajem nikomu pretahovat klienty, jsem spokojena, ale ta smlouva mi proste prijde divna, pokuty tam jsou, ale jen za poruseni smlouvy dodavatelem (tedy mnou), o druhe strane (tedy agenture) prekvapive ani slovicko…
navic ucim pro vice agentur a jeste i soukromne, nicmene mam dilema - podepsat, nepodepsat? vyjednavat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
23.9.14 09:24

@Petrabery Podle mého názoru konkurenční doložka mezi osobami jednajícími na vlastní účet může být dohodnuta,

• ale nemá smysl, pokud za ni není sankce (tedy smluvní pokuta).
  • nesmí být formulována tak, že oni jsou tvým výhradním odběratelem; nanejvýš, že jim nesmíš přetahovat klienty, o nichž jsi se dozvěděla od nich (to by byla nekalá soutěž, zneužití obchodního tajemství, možná)
  • pokud je transankce (smluvní pokuta), musí být přiměřeně kompenzována.

Máš-li možnost, vyjednávej. Vyškrtni, co není pravda.

Co by se stalo, pokud bys to podepsala bez toho, to nevím. Pokud jsou navrhovateli smlouvy oni, odmítl bych podepsat s poukazem na to, že to není pravda. Ostatně: Pokud by tam přišla nějaká kontrola, tak by jí stejně muselo být nápadné, že x lektorů nezávisle na sobě přišlo na jazykovku s tímtéž návrhem smlouvy.

Obchodní zákoník neplatí. Ale právní akty se posuzují podle obsahu ne podle názvu. Nicméně „Smlouva podle neplatného zákona“ je dost nesmyslný název, že?

Zkusím ještě pohledat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
23.9.14 09:27

Ještě bych dodal, čím je významné to, kdo smlouvu navrhl: Kdo způsobil neplatnost právního úkonu, nemůže se dovolávat jeho neplatnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
23.9.14 09:28
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
23.9.14 09:32

@eumedon
dekuju. s tou konkurencni dolozkou jsem slysela, ze je prakticky pravne nevymahatelna, tak nevim.
navic nevstupovat jeste rok po ukonceni teto smlouvy do smluvnich vztahu s klienty agentury mi prijde jako dost troufala formulace. kdyz uz pro ne nebudu ucit, tak nesmim jeste rok ucit nikoho od te firmy, ktera byla/je jejich klientem? podle me jim do toho nic neni, co budu delat po skonceni smlouvy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
23.9.14 09:35
@eumedon píše:
http://www.bulletin-advokacie.cz/…dolozka-2975?…

no jasne, konkurencni dolozka v pracovne-pravnim vztahu, ale kdyz jsem OSVC? to mi prave moc nedava smysl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
23.9.14 09:36
@Petrabery píše:

Zaverecna ustanoveni:

CO S TIM???

diky

Podíval jsem se na to ještě jednou. To je ochrana proti tomu, že úředník přijde a prohlásí to za Schwarz systém. Protože za Schwarz systém mohou být pokutovány obě strany, je to ochrana obou (vychází to z jednoho judikátu, kdy tuším Ústavní soud se zastal analogického vztahu stavební firmy a stavebních mistrů právě z důvodu, který je formulován v tom ustanovení: Mistři sami chtěli vztah obchodní a ne pracovní).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
23.9.14 09:39
@Petrabery píše:
no jasne, konkurencni dolozka v pracovne-pravnim vztahu, ale kdyz jsem OSVC? to mi prave moc nedava smysl

V tom článku se vůbec nepíše o tom, že by se to mělo týkat jen pracovněprávních vztahů. Naopak, cituji: „Osobou, jejíž soutěžní počínání konkurenční doložka omezuje, bude zpravidla osoba fyzická (člověk), není však vyloučeno, aby takto zavázanou z konkurenční doložky byla i osoba právnická.“ Zaměstnancem může být jen fyzická osoba.

Zaměstnavatel je chráněn proti soutěžnímu jednání svého zaměstnance ze zákona, dokonce trestním zákonem.

V případě obchodních vztahů je přiměřenou ochranou proti nekalé konkurenci jen porušení obchodního tajemství. Tedy nesmíte přebírat klienty, o nichž se dozvíte v souvislosti s prací pro objednatele. Pro klienty, o nichž jste nevěděla od objednatele, pracovat můžete. Důkazní břemeno, že jste o klientovi věděla od objednatele, má (předpokládám) ten, kdo to tvrdí.

Zakázat vyučovat jiné klienty, než ty, které vám dohodí, tento váš objednatel nemůže (ostatně - právě to závěrečné ustanovení se vám hodí k poukazu na to, že s tím dokonce smlouva počítá) a nelze po vás spravedlivě požadovat, abyste pátrala, kdo všechno je jeho klientem, abyste náhodou neporušila konkurenční doložku tím, že uzavřete smlouvu s klientem tohoto objednatele, o němž jste nevěděla, že je jeho klientem.

Příspěvek upraven 23.09.14 v 09:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat