Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Naši malé jsem odsávala nos do 2,5 roku protože vuvec nechtěla kapesnik na pusu i když se u odsávání děsně vztekela tak i přes její boj jsem jí stále odsávala a pak najednou přišla že chce smrkat.Přišlo to tak nějak samo že jsem to ani neřešila.
Tak já jsem dneska synovy(16m)ukázala kapesník a dělala jsem že smrkám pak jsem mu ho dala a dělal to samé ale s tím že nic nevysmrkal
ale aspoň spolupracuje a chápe mě
Tak snad až bude potřeba, tak to půjde ![]()
Muj starsi neumi smrkat dodnes, a to mu budou za par dni tri roky, proste ne a nevysmrkne. Tak jsem zvedava, kdy to pochopi… ![]()
Ozivuji tema. Muj syn (2 roky) ma rymu. Kdyz me reknu aby se vysmrkal tak prdi do kapesniku pusou. Pri odsavani rve jak sirena. Rady jak na to jsem se tu docetla, ale zajimalo by me v kolika se naucili vasi prcci smrkat?
Ve dvou už to trochu uměl. Troubil jak slon nosem, případně jsem mu při tréningu zakryla pusu ![]()
My malou naučili frkat jen tak bez kapesníčku a teď ví, že se to musí dělat do kapesníku, takže od 8. měsíce nepoužíváme odsavačku
Naše malá odkoukala smrkání od nás
Myslím, že něco málo po roce věku už to uměla. Ale te´d, v roce a půl už smrká moc hezky a chce i sama. Taky jsme tuším učili prvně aby foukla nosíkem bez kapesníku.
Ještě nám pomohla hra na králíčka, kdy jsme si funěli nosem (nebo jak to nazvat) ![]()
Prcek umí smrkat tak od 20 měs- fakt slušně. Pořád jsme to zkoušeli, když frkal pusou, tak jsme ji zakryli. A pochopil to. A co se týká odsávačky- mám na vysavač. Jediná má práce je dát vysavač do elektriky. Zbytek zvládne sám a docela slušně, taky vysáváme slinty z brady
. On je od mala pořád nachlazený tak trénoval fakt hodně.
Ale prcek je trošku hypochondr, když kašle, vyžádá si kapky, klidně i kapky do nosu. S odsávačkou je kamarád. A když chci vysávat, hned chystá „ nos“
Jo, tak tohle téma se mi líbí, také máme doma hnedle 18 měsíční holčičku a kvůli teď už dlouhotrvající rýmě bychom potřebovali, aby smrkala sama. Dneska si zahrajem hru na foukanou nosek (tu někdo psal o těch kuličkách v řadě - pro mě super nápad, zrealizuju to a jsem zvědavá). Takže díky a snad se nám to podaří. Už aby to uměla sama..se jí chudince pořád dělají stroupky na nosánku a to nijak závratně netlačíme a pořád navíc odsáváme. Tak všem, kdo to také učí, zdar!!!
On ma navic ted ten frnak jeste zlomeny tak si na nej nechce nechat moc sahat. Fakt super ze se nam to takhle seslo ![]()
@paola white Máme stejný problém… vůbec nevím, jak na to… dokonce jsem před ní smrkla „do vzduchu“, aby to viděla… no fuj, ale stejně nic.
Učila jsem tak, že jsem zakryla pusu a k nosu dala ustřihlý proužek ubrousku. Já si udělala to samé a „foukala“ jsem nosem. Dětem se to líbilo a chtěli taky, takže během pár minut bylo.
@paola white píše:
Ozivuji tema. Muj syn (2 roky) ma rymu. Kdyz me reknu aby se vysmrkal tak prdi do kapesniku pusou. Pri odsavani rve jak sirena. Rady jak na to jsem se tu docetla, ale zajimalo by me v kolika se naucili vasi prcci smrkat?
no te nasi je 17m, ale umi smrkat uz tak 4 mesice…ale ona je celkove komediant a rada opakuje a ma z toho hroznou srandu, takze staci naznacit a ona opakuje…jinak na tu silnou rymu mame taky vysavac to jeste nevysmrka uplne