Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, jsem tu nová, ráda bych se poradila s někým kdo má stejný problém jako já, mám alergii na lepek - celiakii a nedaří se mi více než 2 roky otěhotěnt. Dr mi říkala že je velmi těžké otěhotnět a těhotenství udržet při tomto onemocnění. Nemáte někdo zkušenosti s těhotenstvím a alergií na lepek?
No tak pokud mas celiakii, tak nemas alergii na lepek, nybrz intoleranci, to je podstatny rozdil. A pokud mas celiakii dobre korigovanou prisnou dietou, tak bys nemela mit s otehotnenim a celkovym tehotenstvim zadny problem, protoze pokud telu nedodavas lepek, tak je vsechno v norme. Pokud ovsem dieta neni dodrzovana na 100 %, opravdu mas zvysene sance na potraty a problemy s otehotnenim. Dosti mne znepokojuje postoj Tveho lekare. Doufam, ze alergii na lepek = celiakie nemas od nej… Linda
Tady je docela hezky clanek, je to v AJ.
http://www.celiaccentral.org/…vobId__2030/
Kdyz to tak shrnu, tak pred pocenim, behem tehotenstvi a i v dobe po porodu a pri kojeni je nutno opravdu dbat na dietu a neujizdet vubec na nicem. Pak je riziko potratu a malformaci rovno mire u zdrave populace. Jen je tedy jeste v dobe pred otehotnenim a v prubehu tehotenstvi dbat na dostatek vitaminu a mineralu, kys. listova, vit. D, B12, zinek atd. U celiaku klicova vec, protoze tyhle veci jsou casto v obilninach, ktere jsou pri teto nemoci limitovany. L.
O tomto zdravotním problému vím pár týdnů, jen mě napadlo zda to není příčina proč nám nejde otěhotnět. Na dietu najíždím, ale zatím jsem zmatená a nevím pořádně co jíst, ještě čekám na další výsledky a vyšetření, vše to dlouho trvá. Doufám, že až najedu na dietu tak otěhotním, jen nevím jak dlouho to trvá něž se tělo od lepku vyčistí. Máš s tím zkušenosti?
Ano, celiakie, skryta (tudiz nekorigovana dietou) je velmi castou prekazkou pri poceti. Jak dlouho trva obnova strevnich klku? No to je individualni, zalezi na mire poskozeni strevni steny, na mire „podvizivy“ (tim nemyslim jen jestli jsi vyhubla, ale i vitaminy a mineraly, ktere si v prubehu nedietovani nevstrebavala), ale obvykle se telo vrati k puvodnimu stavu vellmi rychle, klky se rychle obnovuji. Radove nekolik tydnu. Maximalne par mesicu. ALE!!! Ta dieta je klicova… Pokud chces vice info, pisni mi na SZ. Linda
Určitě informace přivítám jakékoliv, zatím dost tápu a je mi stále špatně, vitamínů bych snad měla mít dost kromě železa a s tím spojenou chudokrevností.
Omlouvám se, co je to SZ? ![]()