Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nevíte někdo, jak moc budou zkreslené výsledky krevního obrazu a jaterních testů, pokud se dítě předtím nasnídalo? Třeba CRP se bere běžně i přes den, ne? Díky za zkušenosti a hlavně za názory přítomných zdravotníků.
@vokishka krevni obraz bez problemu. Jaterky budou zalezet na tom co k te snidani ditko melo ![]()
Měla kaši uvařenou z vody s jablkem. Problém je v tom, že jela na endokrinologii, čekala jsem jen štítnou žlázu, tam se může najíst, ale prý jí brali 2 zkumavky, tak tam bude určitě i něco jiného.
@vokishka klid, na JIPech se bere krev v různou denní dobu a pacient je na kontinuální stravě (často) nebo na bolusové (á 3 hodiny), takže totál lačnej není. To by princezna musela sníst dvě jitrnice a chleba se sádlem.
Bude to úplně v pohodě. Možná kdyby mi hlásili, že je vyšší glykémie (krevní cukr), tak to řeknu, ale určo se najedla doma, pak jste byli ještě chvilku doma, tam hodinu jeli a čekali…, takže už by to mělo bý t v pohodě
Příspěvek upraven 11.11.15 v 10:49
@vokishka tak to je hodne dietni strava. Tudiz by to nemelo mit absolutne zadny vliv ![]()
Tak jste mě docela uklidnili, já ji sprdla, hned jak jsem slyšela o více zkumavkách, protože jsem po ní chtěla, ať nejí. Ale prý měla velký hlad. Stihla se najíst, než jsem vstala.
Tak hlásím, že krev v pořádku, jen když jsem to pak dostala do ruky, tak má méně na 1 hvězdičku bílých krvinek, na 2 hvězdičky menší nějakou křivku krev. destiček a ještě nějaké B_EO-A, to jsem ani nenašla, co je.
@vokishka jestli je to B u všech položek v seznamu jako první, znamená to, že je to dělané z Blood (krev) - tj. že to není ani z plazmy ani ze séra.
Příspěvek upraven 11.11.15 v 10:50
@danyk A z čeho? Já tomu vůbec nerozumím. Nenašla jsem tam třeba CRP, to se dělá zase z něčeho jiného?
@vokishka je tam nadpsi, zda je to vyšetření biochcemické nebo hematologické nebo jaké? To by mohlo pomoci, co je EA.
Pacientovi se bere krev do různých zkumavek. Některé jsou úplně prázdné, bez nějakého činidla, některé naopak mají nějaké srážedlo nebo protisrážedlo. Podle toho pak v té zkumavce zůstane buď krev (tak jak je v žilách) nebo se oddělí plazma a dole zůstanou buněčné elementy (bílé, červené krvinky, destičky) nebo se to nechá vysrážet a odstředí a získá se sérum (vysrážená plazma). Něco se vyšteřuje z plné krve, něco z plazmy, něco ze séra.
CRP bych čekala, že holčička je nějak akutně nemocná jako že třeba bolení v krku, kašel.
myslela jsem, že to byl nějaký klasický kontrolní odběr, když je člověk sledován v poradně, jen že jste nečekaly, že dceru budou odebírat.
CRP se upediatra na rychlý výsledek dělá z plné krve, v nemoccnici je ze séra.
Příspěvek upraven 11.11.15 v 10:51
@danyk Jo, to jo, já jen, když tam toho bylo tolik, tak jsem myslela, že je to klasický kr. obr., co vždycky berou třeba u dětského. Jinak teď na gastru zrovna čekáme na výsledek kalprotektinu, tak kdyby tam zrovna to CRP bylo, mohlo by třeba případně taky ukázat na nějaký stř. zánět. Výsledky mám jen opsané, ne ten papír z laborky, doktorka to tam nějak vkládala z počítače. Ona měla dělanou krev i z konce června, to tam to CRP určitě bude, ale výsledky hromadně budou až za dva týdny, ještě nepřišlo všechno.
Napadlo mě EO - eosinofilní, ale nesedí mi tam to A, protože eosinofilní jsou granulocyty (jeden podtyp bílých krvinek, v té stejné skupině bazofilní granulocyty a neutrofilní, ta druhá jsou Agranulocyty (tam by sedělo to A), ale ty se dělí na lymfocyty a monocyty)
Příspěvek upraven 11.11.15 v 10:51
@danyk To nevadí, díky. Já to zkoušela na netu, našla jsem ty předchozí zkratky hned, jen tohle mi nenaběhlo. Hlavně že má tu štítnou žlázu v pořádku, i ultrazvuk, vždycky už nás chtěli „vypsat“, ale jednu se ty laloky zvětšily, příště tam byly nějaké uzlíky a podobně. Teď už budeme chodit jen 1× za rok běžně k dětskému na krev, zas o jednu starost méně.
Včera jsem byla na odběru krve (celkový krevní obraz) na začátku těhotenství. Moc jsem s tím nepočítala, ale když se mě sestra zeptala, jestli jsem na lačno, řekla jsem, že jo. Až doma jsem si uvědomila, že jsem hodinu před odběrem dojedla banán po synovi (cca čtvrtku). Bude to mít vliv? Hlavně asi kvůli cukru, jestli se teda sleduje už i v tomto odběru.
@Anonymní píše:
Včera jsem byla na odběru krve (celkový krevní obraz) na začátku těhotenství. Moc jsem s tím nepočítala, ale když se mě sestra zeptala, jestli jsem na lačno, řekla jsem, že jo. Až doma jsem si uvědomila, že jsem hodinu před odběrem dojedla banán po synovi (cca čtvrtku). Bude to mít vliv? Hlavně asi kvůli cukru, jestli se teda sleduje už i v tomto odběru.
klíd ![]()