Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ráno většinou děti nemají hlad, tak zobnou jen banán nebo jogurt či přesnidávku.
Ahoj,
když jsem pracovala ve školce, tak jsme do 8hod měli příjem dětí a hodinovou aktivitu a pak kolem 9-9:30 svačinku - něco lehkého a šlo se ven.
Takže já dceru nechávám v klidu nasnídat (snídá cereálie na sucho, někdy s mlékem a kakao) a pak jdeme do školky. Určitě bych si nalačno nedávala do školky. Někdy, když se stane, že zaspíme (ehm, a že se to už stalo), tak dostane alespon rohlík do ruky a sní ho cestou, nebo koláč a jednou jsem ji prostě dala cereálie do přenosné misky a poprosila učitelku. Ale miska byla plná - oni mají totiž přes den nonstop misku s ovocem a dceři prý to ovoce stačilo ![]()
@korneli píše:
Ráno většinou děti nemají hlad, tak zobnou jen banán nebo jogurt či přesnidávku.
Tak jogurt už je docela snídaně, ne?
Jinak moje děti snídají, protože zvlášť syn je vybíravka a chci mít jistotu, že ráno tedy jedly. Spoléhat na to, že sní ve školce chleba s drožďovou pomazánkou, to fakt nelze. Holt nebude event. jíst svačinku ve školce, ale chci mít jistotu, že první jídlo nebude oběd, a to ještě možná.
Takže ano, snídáme všichni, jídlo mají ve školce v 9h.
Syn nesnida, dá si doma trochu mléka než jde. Chodi na 8, v 9 maj svačinu, většinou chleba s pomazánkou. Když chodil dřív, treba v 7, tak si ráno zakousnul nějakou tyčinku za pochodu. Ono ho na to snídani neužije ani když je doma a má na to čas ![]()
No tak když víš, že se potřebuje do půlhodiny po probuzení nasnídat, tak ti stejně nezbyde, než mu doma snídani dát, ne?
Taky doma „povinně“ snídáme, když není chuť, tak alespoň něco malého (ovoce, jogurt), jinak často sladké pečivo, musli s mlékem apod. Dcera ve školce bývá na 7:30 a svačinu mají 8:30, z 99% nějaké pečivo s pomazánkou plus ovoce nebo zeleninu, asi tomu moc nedá, ale nevadí mi to, když doma snídala.. Představa, že se nenají a k svačině jim dají třeba veku s nutelou, kterou nepozře, a bude až do oběda bez jídla, mi teda dost vadí
No a syn ve škole svačí až o velké přestávce, 9:45, takže ten by určitě nevydržel.
Aha tak jste většina pro snídaně. Mně manžel říká na co, když ve školce v 8.30 bude svačina. Ale já taky myslím, že bude něco malého. @mau-mau syn je taky vybiravy. Takže taky asi riskovat nebudu. Když je hladový, je unavený a někdy protivný. Snida Teda téměř to samé chleba/rohlik/toust se sýrem nebo šunkou, ovoce a čaj, o víkendu s tátou třeba k tomu ještě čtvrtku koblihy. Ale zas někdy se s tím dost louda, to zas bude napominani ať ji rychle ![]()
Svačinku ve školce mají o půl 9 až 9.ale ráno už o půl 7 vztavame, aby se stihl vklidu nasnídat. ve školce moc svačiny nejí je buď rohlík s pomazánkou nebo chleba ale náš nejdelik spíš o čaji nebo mléce
tak rano mu dávám vydatné snídaně doma
@unuděná no to máš pravdu, ale vstává nejdřív v půl osmé a v 8 bude ve školce, většinou až tak v 8 snida, a snida tak půl hodky. No moc to asi hrotim, nějak se to udělá. Budu ho budit dřív, jinak to nejde. Ale to zas je nepoužitelný, a vytáhnout ho z postele je taky něco ![]()
Dcera chodila na 8 a svačinu měli v 9. Vždy doma snídala něco malého - jogurt s piškoty nebo kuličkami, buchtu… Chleba, rohlík jí příliš dlouho trvá
Ředitelka vždy na schůzkách opakovala, ať děti doma snídaní, protože potom těm větším jedlíkům svačinky nestačí ![]()
@Terez001 píše:
@unuděná no to máš pravdu, ale vstává nejdřív v půl osmé a v 8 bude ve školce, většinou až tak v 8 snida, a snida tak půl hodky. No moc to asi hrotim, nějak se to udělá. Budu ho budit dřív, jinak to nejde. Ale to zas je nepoužitelný, a vytáhnout ho z postele je taky něco
No jestli zvládneš vypravit sebe i syna během půl hodinky, tak to jsi dobrá! My vstáváme v 6:30, patnáct až dvacet minut se protahujou u pohádky, pak dalších patnáct je snídaně (pět když povolím koblihu nebo sladký croissant
) a dalších 15 oblékání, čištění zubů a celkové vypadnutí z bytu… Asi bych mu ten rohlík klidně dala, však nemusí sníst celý, stačí třeba půlka, aby pak chudák ve školce nepadal hlady, než jim to přinesou
u nás je svačina pohyblivá, když je hezky, dají jí už v 8:30 a jdou ven (teplé měsíce), když je ošklivo, mají nejdřív nějaké aktivity jako cvičení a sváču až třeba 9:30, pak jdou ven jen na půl hodinky, hodinku… Optej se u vás ve školce, jak to funguje.
Dcera chodila na 8 a svačinu měli v 9. Vždy doma snídala něco malého - jogurt s piškoty nebo kuličkami, buchtu… Chleba, rohlík jí příliš dlouho trvá
Ředitelka vždy na schůzkách opakovala, ať děti doma snídaní, protože potom těm větším jedlíkům svačinky nestačí ![]()
Ve školce nám říkali ať dávám na snídani něco menšího třeba ten jogurt. Mají svačinu v 8:30 a kolikrát děti jsou najezene z domu tak nechtějí jíst.
![]()
15m.. vstava cca 5.20, má 2dc mlíka, pak sní tak ctvrt až půl rohlíku v 9 mají svačinu a v 11.30 oběd. Dávám ho tam tak na 8
@unuděná no to bych nezvládla
muž ho bude vodit, chodi na 8 do práce. Já než bych vypravila sebe,, ještě mladšího, musela bych vatávat snad v 6
kdyby nesnidal, do půl hodky vypraveni je v pohodě, ale snídat raději bude Teda ![]()
@unuděná píše:
No jestli zvládneš vypravit sebe i syna během půl hodinky, tak to jsi dobrá! My vstáváme v 6:30, patnáct až dvacet minut se protahujou u pohádky, pak dalších patnáct je snídaně (pět když povolím koblihu nebo sladký croissant) a dalších 15 oblékání, čištění zubů a celkové vypadnutí z bytu… Asi bych mu ten rohlík klidně dala, však nemusí sníst celý, stačí třeba půlka, aby pak chudák ve školce nepadal hlady, než jim to přinesou
u nás je svačina pohyblivá, když je hezky, dají jí už v 8:30 a jdou ven (teplé měsíce), když je ošklivo, mají nejdřív nějaké aktivity jako cvičení a sváču až třeba 9:30, pak jdou ven jen na půl hodinky, hodinku… Optej se u vás ve školce, jak to funguje.
u mě obě děti 25minut a odcházejí. Pravda, protahování u pohádky jsme nepraktikovali nikdy. Vzbudit, na záchod, vyčistit zuby, oblíct, učesat, nasnídat a odchod
25 minut čistého času.