Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
cimbik píše:
Mám to vyzkoušené, naše holky nemají sklony k febrilním křečím (v takových případech je to o něčem jiném) a i přes vyšší teploty působí vesměs čile a jen málokdo a máloco je dokáže udržet v posteli. Když má vyšší teplotu, přece jenspíš ulehne a čteme nebo skládáme puzzle nebo tak. Jakmile bych dala sirup při 38, stane se z maroda tryskomyš a je po ležení
Mě to přijde jako trápení těch dětí,když jim nedáváte ten lék při horečece přes 38,ale je to vaše věc.A držet jim teplotu vysoko jenom proto aby ležely ![]()
verenika píše:
Mě to přijde jako trápení těch dětí,když jim nedáváte ten lék při horečece přes 38,ale je to vaše věc.A držet jim teplotu vysoko jenom proto aby ležely
V jakém smyslu „trápení“?
![]()
Že nechám tělo, aby si poradilo samo? Vždyť jsem psala, že si poradí - za dvě tři hodiny horečka sama začne klesat… Tak proč bych to měla uspěchávat lékem? Jenom proto, aby se subjektivně cítila líp a mohla se chovat, jako by byla zdravá? O tom to snad není… protože není zdravá. Lék by jí jenom uměle navodil pocit, že je jí skvěle. Ale to nepovažuji za správné.
Když horečka vyleze výš (nebo je večer před spaním), lék dostane - a opakuje-li se totéž i druhý den, jdeme další den k doktorce. Zatím se nám tenhle postup osvědčil nejlíp.
Když si stěžuje, že ji něco bolí, dostane samozřejmě lék hned. To je ale jiná situace. Takže pojmu „trápení“ tady moc nerozumím. ![]()
Bohunko- jěště jsem nazažila dospělého člověka který by při 38 horečce nějak juchal.Vezme si taky prášek a zaleze,děti prostě zalézt do postýlky moc neumějí-tak proto se jim dá lék jako by si ho vzal každý.
A z vašeho psaní mi přijde,že horečku necháváte vyšší jen proto aby si děti lehly-možná to špatně chápu
nechci se hádat.Všude čtu jak teplota do 38st. je tělu prospěšná,ale pak už spíše škodí ![]()
Znám mámy které nedávají nic ani přes 39 a to dlouhodobě,že si má tělo poradit samo.To už je fakt moc,kdyť to tělíčko musí být tak vyčerpaný z tak vyskoých teplot ![]()
verenika píše:
Bohunko- jěště jsem nazažila dospělého člověka který by při 38 horečce nějak juchal.Vezme si taky prášek a zaleze,děti prostě zalézt do postýlky moc neumějí-tak proto se jim dá lék jako by si ho vzal každý.
A z vašeho psaní mi přijde,že horečku necháváte vyšší jen proto aby si děti lehly-možná to špatně chápunechci se hádat.
Ne proto, aby si lehla - aby neřádila, to je rozdíl.
Ale především proto, jak už potřetí opakuji
, že při běžném nastydnutí si s tou teplotou prostě poradí sama. Do dvou tří hodin jí to sleze. Nevidím důvod to uspěchávat a chemicky pomáhat jejímu tělíčku s něčím, co zvládne samo. Když mu dám čas, který potřebuje.
Nejsem rozhodně odpůrce léků (mmch, zrovna minulý týden dobrala ATB), jenom je používám s rozmyslem a na základě znalosti svých dětí.
verenika píše:cimbik píše:Mě to přijde jako trápení těch dětí,když jim nedáváte ten lék při horečece přes 38,ale je to vaše věc.A držet jim teplotu vysoko jenom proto aby ležely
Mám to vyzkoušené, naše holky nemají sklony k febrilním křečím (v takových případech je to o něčem jiném) a i přes vyšší teploty působí vesměs čile a jen málokdo a máloco je dokáže udržet v posteli. Když má vyšší teplotu, přece jenspíš ulehne a čteme nebo skládáme puzzle nebo tak. Jakmile bych dala sirup při 38, stane se z maroda tryskomyš a je po ležení
Věřte mi, že bych své dítě opravdu netrápila! Vidím přece jak jí je a pokud je třeba dostane lék aby se jí ulevilo. A naše pediatrička nám tento postup odsouhlasila, vím prostě, že se s horečkou dokáže vypořádat, občas taky stačí čaj s citronem a medem, vypije ho, ulehne, zpotí se a je po horečce a tento způsob je podle mě lepší než cpát do ní „chemii“
Ahoj, my taky samozřejmě zkoušíme při nachlazení čaj s medem a citronem, ale horečka nám sama od sebe ještě nikdy neklesla, i když byl Vojtíšek dost unavený a ležel. Pořád byla horečka 39 a odpoledne 39,3, i přesto, že jsem mu dala ráno a v poledne čípek paralen 100. Odpoledne a večer jsme mu dali zábaly a to dost pomohlo. Jak píšete ty čípky Panadol Junior, to by také mohlo být řešení, když obsahuje 250 mg paracetamolu. Taky si myslím, že od 38 stupňů už jsou nějaké léky potřeba.
Určitě si je koupím.
Mějte se pěkně.
Ahoj Jana
Nám i pediatrička říkala, že v případě nouze, kdy horečka neklesá, je možné po třech hodinách střídat čípky Panadol a Nurofen sirup.
No a moje kamarádka nedá dopustit na „octové ponožky“.
Já si prostě myslím, že každá máma zná své dítě a ví co a jak snáší a mu pomůže
. A když nepomáhá, existujou takovéhle diskuze k radám
Tak krásnou dobrou noc.
Ahojky, já mám na horečky bylinky. Máme kapky, který fungují jako přírodní antibiotikum. Snažím se dávat léky z lékárny co nejmíň, abych malýmu zbytečně nezanášela organismus a nepodporovala vznik alergií a podobných.
Ahoj Berrusenko, jak se ty kapky jmenují a co obsahují?
Cimbik, a jak se dělají ty octové ponožky? Namočí se do vody s octem? A kolik se dá toho octa? Na jak dlouho?
Díky Jana
Ahoj, dávám 4díly vody a 1octa, namočí se ponožky a tak na 10-15min na nožky a sundat. Pozor, už se mi stalo, že ponožky pustily barvu - takže spíše starší,světlé a jednobarevné.
Ty kapičky by mě taky moc zajímaly ![]()
já dávám ocet od oka .. prostě do hrnku vody jednou překlopím ocet (otočit lahev a zpět
a na nohách nechávám skoro do uschnutí .. a ještě teda přes ty mokré ponožky dávám suché třeba froté
aby nebylo vše hned mokré …
Našla jsem info o těch kapkách na www.bylinkove-zdravi.webnode.cz
Jo a ještě s tím octem, dávali jsme do studené vody trochu octa a ponořili jsme nožky do kýblu a předloktí do pekáče. To nám dělala maminka, když jsme byli malí. ![]()
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, může mít dítě horečku prostě jen tak?? I když mu nic není?? Nebo je horečka vždy příznakem něčeho v těle???
No jen tak třeba k zubům. Ale na to se ani neptáš. Ano může mít horečku jen tak - je to obranná reakce organismu a někdy to tak bývá, že stačí pár hodin horečky a tělo boj vyhrává. Jinak existují i periodické horečky - nevysvětlitelné, opakující se horečky..
@Deniel jo taky bych řekla, že třeba zabojuje s nějakou infekcí a vyhraje
![]()
Pokud se ale opakují často, bylo by dobré navštívit lékaře ![]()