Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
právě jsem prckovi (20 měs) snížila horečku vlažnou sprchou z 39,7 na 37,8. Teď spí, má ale chladné ručičky. Slyšela jsem, že je to prý příznak zimnice je to pravda? Co bych měla dělat? Nechat ho tak spát nepřikrytého? A pokud horečka zase vyletí, mám dát zase sprchu? Někde jsem zas četla, že pokud má chladné ručičky, že by se to nemělo. Co bych teda v tom případě měla dělat? Dát čípek? Poslední panadol baby měl ve dvě. Díky moc.
Pokud má chladné končetiny tak se nemají obklady ani sprcha dávat, to jenom pokud by je měl horké.
teď má teplotu dobrou, takže bych si nachystala čípek nebo něco co může v tom intervalu a potom podle teploty dala to.
Pokud má studené končetiny, tak neochlazovat. Po 4 hodinách můžeš střídat Paracetamol s Ibuprofenem. A s tím přikrytím nechápu, proč ho nepřikryješ? Horečku musí vypotit.
Prdlačky vypotit. Přikrej ho lehce, bude se tak chladit. Pokud má ruce studený, nemá se tělo chladit, značí to, že horečka bude stoupat. Jinak teda já se řídím aktuálním stavem, pokud se dítě tváří ok, nesrážím. Když je apatická, hadrová srážím. A ať pije.
@mikky Určitě nesprchovat a neděla studené zábaly pokud má studené ruce-nohy. To může vyvolat i křeče. Nicméně 37.8 bych už nesrážela a nechala ho spát do rána, tělo si poradí a uvidíš ráno. Když spí, tělo si nejlépe poradí. ![]()
Ak má studené končatiny, bude horúčka stúpať. Ano, môže mať zimnicu - tzn. je mu chladno, pretože teploty stúpa. Vtedy treba prikryť, teplotu nezrážať. I dospelý má vtedy chuť si vliezť do postele a zababušiť sa.
Ja by som mu nedávala nič, paracetamoly a brufeny síce teplotu znížiť môžu, ale často len dočasne, a ešte naviac môžu prekryť dôvod teploty - čiže ak je teplota napríklad zo zápalu v uchu, tak liekmi bolesť potlačíš, ale príčinu nevyriešiš.
Sleduj ho, v noci zrejme bude teplota kulminovať, ráno by už mal mať teplotu nižšiu. Ak by zajtra i v pondelok ešte hicoval nad 39, tek by som v utorok zašla k Dr. V prípade očividných bolestí by som to ale samozrejme riešila skôr.
To jsou ty střevní problémy, viď?
Ty horečky jsou docela vysoké, zavolej si na pohotovost pro jistotu, ať to není něco víc.
Držím palečky ![]()
@Sibyla0 píše:
Prdlačky vypotit. Přikrej ho lehce, bude se tak chladit. Pokud má ruce studený, nemá se tělo chladit, značí to, že horečka bude stoupat. Jinak teda já se řídím aktuálním stavem, pokud se dítě tváří ok, nesrážím. Když je apatická, hadrová srážím. A ať pije.
Presne tak. Ja jsem kdysi blbka kluka prikryla a zadelala jsem si na skoro 41st. horecku
Dr.mne sjela jak malou holku, ze pokud nema zimnici tak prikryt rucnikem nebo necim tenkym a treba jen nohy, jinak pokud prikryjes, tak zahrjes cele telo a stoupa horecka. At je brzy lip ![]()
Jejda, některé maminky se ještě řídí tím zastaralým pocením ![]()
teplotu do 38 nesrážej, pokud stoupne nad, střídej po třech hodinách nurofen s panadolem, nebo paralen čípky. Až v případě že po lécích teplotu nesnížíš, tak do vlažné sprchy, nebo chladit jen hrudník zábaly. Ale sprcha je rychlejší. To už jsi ale udělala, takže pokud teplota klesla jak píšeš, zakryj slabou přikrývkou a nechej spinkat. Ale musíš v noci kontrolovat a v případě zvýšení teploty střídej ty léky. ![]()
@mikky, tak určitě ne sprchu, ani zábaly při studených končetinách. Taky jsi teplotu srazila moc prudce, na to pozor, také mohou hrozit křeče. Já bych chladila čelo, dala čípek (tedy pokud teplota půjde zase nahoru a budou chladné končetiny, místo sprchy bych napustila vanu, dá se lépe změřit teplota), oblékla tenký dlouhý rukáv + kalhoty, a lehce přikryla, také lehce. Lehla bych si k malému a kontrolovala.
@mikky místo sprchy bych nejdřív zkusila něco ne tak drastického. Octové ponožky a můžeš do nich nastrouhat bramboru. To moc dobře sráží teplotu. Nebo to samé na ručky. Pokud by to do půl hodiny nezabralo, tak potom léky. Ale jak tu už bylo zmíněno, pokud má studené končetiny, tak nesrážet. Dítě bych přikryla normálně. Rozhodně ne ho nechat „vychladnout“ a stejně tak ne „uvařit“.
Vzala bych si k ruce nurofen/panadol, teploměr, čisté oblečení pro prcka (kdyby se propotil) a flašku vody, nařídila budíka na 01.00h v noci a šla chrnět. V noci bych přeměřila jen pokud by na omak byl „že horečku stopro má“. Osobně srážím až nad 39,5, ale to je věcí osobního vkusu. Event.bych během noci převlékla, dala napít a šup zas spát.
Docela obdivuju všechny, co dávají zábaly, já jsem se ještě neodhodlala. Nedokážu na omak poznat teplotu vody, aby nebyla moc chladná nebo naopak příliš teplá a teploměr do vody doma nemáme. A v noci bych už na to tuplem prděla, sice se horečka srazí přírodním způsobem a ne chemií, ale taky se dítě rozkouká, začne být protivný, protože chce spát, začne třeba plakat a horečka zas vylítne
Ale je fakt, že teploty horečky řeším tak třikrát do roka, kdyby to bylo každý měsíc, taky nebudu chtít rvát chemii.