Soc. a zdr. pojištění OSVČ vedlejší - hlavní - vedlejší
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
soc. a zdr. pojištění OSVČ vedlejší - hlavní - vedlejší
Prosím o radu někoho, kdo skutečně ví. Děkuji
Aktuálně jsem OSVČ vedlejší, hlavní prac. poměr mám sice zkrácený úvazek, ale i tak to pro socku a zdravku je hlavní a OSVČ vedlejší.
Tento úvazek končí 31.5.2021, pravděpodobně bude navazovat další, ale až od 1.7.2021. Takže určitě celý červen nebudu zaměstnaná, pouze OSVČ.
Teď k dotazu:
Musím ten měsíc hlásit nějakou změnu na socku a zdravku? Musím za ten měsíc platit odvody v minimální výši dle zákona?
Socko běžně neplatím, tam mi vychází, že nemusím ani zálohy, ano v ročním zúčtování.
Zdravko si platím pár stovek měsíčně, zhruba tolik kolik by vyšlo v ročním zúčtování, abych pak nemusela celou částku najednou.
edit: Musím platit v minimální výši hned v červnu, nebo to můžu nechat do ročního zúčtování?
Děkuji za rady
Příspěvek upraven 28.05.21 v 11:35
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
No logicky budeš muset ten měsíc odvody zaplatit, kdyz je za tebe nikdo jiný nezaplatí
leda se hlasit na UP, ale to nevím, jestli lze s živností ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No buď si ten měsíc pozastavis živnost a prihlasis se na UP, nebo to budeš muset za sebe jeden měsíc zaplatit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Z mého hlediska by bylo nejpohodlnější na ten měsíc OSVČ pozastavit. Jinak to bude asi šílené, vymámit od zaměstnavatele zápočťák, na základě toho nahlásit na úřadech změny, ano, zaplatit minimální výši a za měsíc to zase všechno měnit.
- Citovat
- Upravit
@Kriss Tina @JancaS84 @Aquarius79
Na ÚP rozhodně nechci.
Asi jsem špatně položila otázku.
Musím to platit v minimální výši hned teď, nebo to můžu nechat do ročního zúčtování?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@subsomi Ano, musíš to platit hned, pro OSVČ hlavní jsou zálohy povinné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@subsomi píše:
@Kriss Tina @JancaS84 @Aquarius79
Na ÚP rozhodně nechci.
Asi jsem špatně položila otázku.
Musím to platit v minimální výši hned teď, nebo to můžu nechat do ročního zúčtování?
Já vás na ÚP neposílal, jen bych to prostě na ten měsíc pozastavil a poplatil co je třeba soukromě. Ale jinak ano, zaplatit hned (do 30.6.), jinak naskakuje penále.
- Citovat
- Upravit
@j.a.n.i1
Děkuji za radu.
A musím to někam hlásit, nebo jen pošlu minimální částky a bude to OK?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@subsomi jasně že musíš hlasit změnu. Oni ti i poví kolik poslat, kam, jaký vs atak ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit