Soc. a zdr. pojištění OSVČ vedlejší - hlavní - vedlejší

6842
28.5.21 11:14

soc. a zdr. pojištění OSVČ vedlejší - hlavní - vedlejší

Prosím o radu někoho, kdo skutečně ví. Děkuji
Aktuálně jsem OSVČ vedlejší, hlavní prac. poměr mám sice zkrácený úvazek, ale i tak to pro socku a zdravku je hlavní a OSVČ vedlejší.
Tento úvazek končí 31.5.2021, pravděpodobně bude navazovat další, ale až od 1.7.2021. Takže určitě celý červen nebudu zaměstnaná, pouze OSVČ.

Teď k dotazu:
Musím ten měsíc hlásit nějakou změnu na socku a zdravku? Musím za ten měsíc platit odvody v minimální výši dle zákona?
Socko běžně neplatím, tam mi vychází, že nemusím ani zálohy, ano v ročním zúčtování.
Zdravko si platím pár stovek měsíčně, zhruba tolik kolik by vyšlo v ročním zúčtování, abych pak nemusela celou částku najednou.

edit: Musím platit v minimální výši hned v červnu, nebo to můžu nechat do ročního zúčtování?

Děkuji za rady

Příspěvek upraven 28.05.21 v 11:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37144
28.5.21 11:18

No logicky budeš muset ten měsíc odvody zaplatit, kdyz je za tebe nikdo jiný nezaplatí :nevim: leda se hlasit na UP, ale to nevím, jestli lze s živností :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36202
28.5.21 11:21

No buď si ten měsíc pozastavis živnost a prihlasis se na UP, nebo to budeš muset za sebe jeden měsíc zaplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aquarius79
28.5.21 11:23

Z mého hlediska by bylo nejpohodlnější na ten měsíc OSVČ pozastavit. Jinak to bude asi šílené, vymámit od zaměstnavatele zápočťák, na základě toho nahlásit na úřadech změny, ano, zaplatit minimální výši a za měsíc to zase všechno měnit.

• Citovat
  • Upravit
6842
28.5.21 11:34

@Kriss Tina @JancaS84 @Aquarius79
Na ÚP rozhodně nechci.
Asi jsem špatně položila otázku.
Musím to platit v minimální výši hned teď, nebo to můžu nechat do ročního zúčtování?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101950
28.5.21 11:43

@subsomi Ano, musíš to platit hned, pro OSVČ hlavní jsou zálohy povinné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aquarius79
28.5.21 11:43
@subsomi píše:
@Kriss Tina @JancaS84 @Aquarius79
Na ÚP rozhodně nechci.
Asi jsem špatně položila otázku.
Musím to platit v minimální výši hned teď, nebo to můžu nechat do ročního zúčtování?

Já vás na ÚP neposílal, jen bych to prostě na ten měsíc pozastavil a poplatil co je třeba soukromě. Ale jinak ano, zaplatit hned (do 30.6.), jinak naskakuje penále.

• Citovat
  • Upravit
6842
28.5.21 12:15

@j.a.n.i1
Děkuji za radu.
A musím to někam hlásit, nebo jen pošlu minimální částky a bude to OK?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101950
28.5.21 12:26

@subsomi Jo, tak to netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37144
28.5.21 12:58

@subsomi jasně že musíš hlasit změnu. Oni ti i poví kolik poslat, kam, jaký vs atak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat