Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@Pomka
Mohu ti to prozradit, neuvede žádné podrobné informace, které by si někdo mohl spojit s daným případem. Jsou to věci, které klidně mohu prozradit.
Předem píši, že každý případ odebrání dítetě z péče je individuální.
Nejčastěji se setkávám s drogami, alkoholem, podezřením na syndrom CAN (syndrom týraného a zanedbávaného dítěte). Dalším problémem jsou bytové podmínky a ztráta přijmu rodiny, to je véc, která se dá vyřežit a dítě se ve většině případů umístí do ústavní výchovy jen podobu trvání problému.
Musí to být těžké posuzování. Asi to není jednoduché, když vezmu ten fakt, že byť rodina žije špatně, tak děti jsou na rodiče fixované a kolikrát si říkám, jestli jim toto neublíží psychicky… (nemluvím o týraných dětech, tam asi bez debat, myslím třeba špatné hmotné zajištění).
@Pomka
Je to hodně těžké, samozřejmě nejvíce pro děti.
Jednou jsme odebírali dítě matce. která trpěla psychickou nemocí, nechtěla a odmítala brát léky z dúvodu toho, že jí po lécích vypadají vlasy - zcela nepochopitelné. Malého jsem byli nuceni odebrat narychlo v noci, ohlášení na policii sousedy, bylo to hrozné, ale jedna světlá chvilka na tom všem byla, že ten maličk andílek nám řekl, že teď to už bude lepší a my mu najdeme novou hodnou maminku. Doma jsem potom brečela jako želva. Ještě podotýkám, že o vysazení léků jsme byli informování až po sléze, kdy matka vysvětlovala, proč se u nich v noci odehrálo, to co se odehrálo.
Ani si nedokážete představit, čím si děti musí procházet, je nepochopitelné, čeho se někteří rodiče dokáží na svých dětech dopustit.
Jsem také matka a myslím si, že díky svému povolání moji malou berušku trochu hodně rozmazluji.
Já to snad ani vědět nechci
Na tohle jsem taky citlivá a když o takových případech slyším, tak na to taky musím pořád myslet. Hlavně, že je někdo, kdo těm dětem pomůže.
@Anonymní píše:
@Pomka
Jednou jsme odebírali dítě matce. která trpěla psychickou nemocí, nechtěla a odmítala brát léky z dúvodu toho, že jí po lécích vypadají vlasy - zcela nepochopitelné. Malého jsem byli nuceni odebrat narychlo v noci, ohlášení na policii sousedy, bylo to hrozné, ale jedna světlá chvilka na tom všem byla, že ten maličk andílek nám řekl, že teď to už bude lepší a my mu najdeme novou hodnou maminku. Doma jsem potom brečela jako želva. Ještě podotýkám, že o vysazení léků jsme byli informování až po sléze, kdy matka vysvětlovala, proč se u nich v noci odehrálo, to co se odehrálo.
Ani si nedokážete představit, čím si děti musí procházet, je nepochopitelné, čeho se někteří rodiče dokáží na svých dětech dopustit.
Jsem také matka a myslím si, že díky svému povolání moji malou berušku trochu hodně rozmazluji.
obdivuji te, ja bych nemela silu. tedka jsem videla jit ve meste holciciku asi s prarodici, mohlo ji byt tak 4, mela kabat a vse, ale jake.. botky tenisky snad po patnactero detech, neskutecne znicene, tak tak pohromade, i ty veci byly charita, hubena.. bylo me ji lito, rikam si, ze mozna nemeli penize, ale treba ji to vynahrazovali laskou.. ale chapejte me.. ja si muzu zajit do nakupaku a dcera ma tlik zbytecnosti a cacin, je ji stejne mimochodem, a tamta holcicka ne.. je me to lito.. hodne uz tedka davam na charitu nase obnosene, ale paradni veci a v tom meste jsem se malem za nima rozbehla, jestli neco nepotrebuji.. bylo mi to hloupe…
![]()
@MarieOVMUC taky se snažím dávat na charitu a myslet na takovéhle lidi. Mám roční dítě a tak moc ji miluju, že když si představím, že někde jsou děti, které to štěstí nemají. Proto také nechci svojí malé dávat všechno, mám „výčitky“ kvůli tomu, že některé děti to nemají. Víš, jak to myslím
Chci, aby věděla, že to není samozřejmost, že ne všechny děti se mají dobře a že musí jednou ostatním pomáhat.
Neboj, dej všechno do pořádku a bude to dobré..Ukliď, navař, udělej pořádný nákup, opravte s přítelem dveře..
Sociálka neodebírá děti jen tak, musí k tomu být závažný důvod..Ale je možné, že vás budou sledovat, navštěvovat častěji, aby měli jistotu, že je vše v pořádku..
Dej pak vědět, jak jsi dopadla..
Jdu dočíst diskusi..
@Anonymní píše:
Jo, zakládala jsem nedávno jednu diskusi. Doktorka už v porodnici mi do očí řekla, že nemyslí, že se o dítě postarám. Prostě mi jí tam poslala s tímhle.
A jaký k tomu má paní doktorka důvod, se domnívat, že to nezvládneš? To jste opravdu už od vidění chudáci nebo já tomu nějak nerozumím?
Osobně bych teda od takové doktorky odešla, to mi nepřijde v pořádku..
@Anonymní píše:
@Pomka
@Silwinka87 píše:
A jaký k tomu má paní doktorka důvod, se domnívat, že to nezvládneš? To jste opravdu už od vidění chudáci nebo já tomu nějak nerozumím?
Osobně bych teda od takové doktorky odešla, to mi nepřijde v pořádku..
Myslim si, ze doktorka duvod mit musi. Musi tam byt jeste neco. Neverim, ze je to kvuli tomu, ze je mlada mamina.
@Pomka píše:
Myslim si, ze doktorka duvod mit musi. Musi tam byt jeste neco. Neverim, ze je to kvuli tomu, ze je mlada mamina.
No, popravdě já taky ne..Protože, co by z toho ta doktorka měla, na někoho bezdůvodně posílat sociálku? ![]()
Ono jak se říká, „korunka ke korunce“…
doktorka na tebe (nejspíš) socku neposlala jen tak z plezíru. Na to bych se asi zaměřila nejvíc. Proč to ta doktorka udělala? Chodíš pozdě na preventivky, jseš „vizuálně“ typ „fetky“ (dredy, divný oblečení, málo peněz - dítě ve viditelně obnošených věcech a pod., alternativní přístup k léčbě, očkování a tak)?
Musela mít nějaké indicie - krom jiného i na tu sociálku musela poslat nějakou důležitou informaci, nejspíš nenapsala jen „matka se mi nelíbí“.
To v kombinaci s nízkým věkem, vyhublým dítětem, když pak přišli k tobě domů a tam našli bordel a málo jídla, každý si prostě udělá obrázek.
Ale neboj se, dítě jen tak z rodiny neodebírají. Jak psala anonymní soc. pracovnice, jen kvůli nepořádku děti neodebírají, pokud tedy nepořádek neznamená stabilní stav totálního bordelu a chaosu, obesr..aná podlaha od psů, mezi tím pobíhající hladové nahaté děti, tak se opravdu nemusíš bát.
Maximálně budeš mít dohled - tedy že ti sem tam přijdou na přepadovku, možná vás budou honit na drogové testy a tak, ale pokud máš svědomí čisté, tak stačí poklízet, mít vždy doma nějaké zásoby /není potřeba natřískaná lednice, ale vždy mít nějaké pečivo, jogurty, základní trvanlivé potraviny jako těstoviny, brambory, nějaké ovoce/ a zaopatřené dítko a nemusíš se bát, že by ti ji odebrali. ![]()
A až to se sociálkou urovnáš, tak doporučuji vyměnit dětskou lékařku. Nemít důvěru v pediatra je špatná cesta.
Kdybys to viděla občas u nás ohledně úklidu…by si možná i ta sociálka smlsla
. Ale o tom to je, jsme slušná rodina, dítě spokojené, zdravé, dobře živené, oba rodiče jsme pracující, vyrovnaný finanční rozpočet, takže nemám problém platit školku, oblečení, kupovat boty, jezdit na výlety a tak. Takže prostě nikoho ani nenapadne po nás jít a já nemusím řešit, že někdy jdu spát a v kuchyni výbuch nebo že denně nevytírám podlahu ![]()
Příspěvek upraven 25.10.15 v 23:49
@Pomka ty jsi četla i tu její dřívější diskusi? Já ji nejspíš nezaregistrovala..
@Silwinka87 je to tahle diskuse
https://www.emimino.cz/…toru-239763/
Zakladatelko - máš šanci vše napravit, tak jí vyyužij..
Pro sociální pracovnici co tu je - obdivuju lidi co tohle dělají. Nedávno u nás byla paní ze sociálky (kvůli péči o dítě - takže v klidu). A sama říkala jak je tohle v pohodě, že zažívá otřesné případy a jak se děti ptají kdy už uvidí rodiče a že ona kolikrát ví, že už nikdy
. Je to hrozné. My se snažíme o dítě 5 let a když tu byla zrovna mě pouštěli den předtím z nemocnice a musím říct, že byla skvělá, lidská… Já byla vyklepaná a to jsme vlastně ani nic neudělali.. Máš můj velký obdiv
![]()
Ja teda uz synovi normální kravský mliko dávám. Jí všechno, takže nějaký vitamíny ze sušených mlik nepotřebuje a je mu rok ![]()