Sociální dávky

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
30
9.9.10 08:19

socialni davky

Ahoj vsem,potrebovala bych poradit. 1.4.2010 mi skoncila materska a od te doby jsem vedena na uradu prace a vcervnu jsem zjistila ze jsem tehotna. Od uradu prace dostavam podporu v nezamestnanosti po dobu 6 mesicu,ale me by zajimalo zda mam narok na nejake penize az mi skonci ÚP. Manzel ma malou vyplatu a hodila by se nam kazda korunka a ja vubec nevim co ted. mam na neco narok? predem dekuji za odpoved

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24320
9.9.10 08:40

Mozna na prispevek na bydleni,a ruzne priplatky.Jenomze tezko rict co to je mala vyplata.Pro nekoho 30 a pro nekoho 10.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
9.9.10 09:04

Nárok na soc. dávky máš pokud nepřekročíte stanovené životní minimum .. pr různé dávky je to jiná „částka“. pro dospělé dítě do 6let je živ. min necelých 8tis tuším, a třeba u přídavku na dítě je že nesmíš překroči 2,5 násobek ŽM, u příspěvku na bydlení zas třeba jinak … nepamatuju si to přesně, četla jsem si to někde na netu.
Taky přemýšlím jestli na socku zajít nebo ne, když mi dali 1700 podpory :P. Ale moc se mi nechce, je to takový potupný když musím všechno dokazovat a tak …
Hlavní problém ale je, že dokládáš příjmy za minulý rok, teď tedy 2009, což teda zrovna u nás nevimnevim jestli se vejdem …

• Citovat
  • Upravit
andela
9.9.10 09:13

jo.. tak tady si můžeš spočíst živ min. … jak jsem psala výš, pro rodinu s 1 dítkem je to 7080kč.
kalkulačka ŽM , a najdeš tam i všechny přídavky …

mě tak napadlo, že tam je pro první osobu částka, pro druhou částka .. a ani jednu já nemám … tož by mi asi někde mohli doplatit do živ. minima ne?? :think: (se omlouvám že ti sem takhle lezu)

• Citovat
  • Upravit
30
9.9.10 09:18

mala vyplata je u nas 8900kc :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
9.9.10 09:19

Smetaku:prosim te ab to Vam ani ted nedoplaci???Nedavaji prispevek na bydleni a podobne???Jako 9tis.neni ani na zaplaceni najemneho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
9.9.10 09:31

Smeetakk

Určitě máte nárok na sociální příplatek i příspěvek na bydlení.
Abyste měli nárok na příspěvek na bydlení musí vaše měsíční náklady na bydlení překročit 30% příjmů. Počítá se to za čtvrtletí - takže kdybys žádala teď tak dokládáš příjmy a výdaje za duben, květen, červen.
U sociálního příplatku se nezohledňují výdaje, tam dokládáš jen příjmy - takže zrovna tak teď dokládáš za duben, květen, červen.

Tady si můžeš o tom přečíst i spočítat, kolik byste měli dostat http://hypoindex.cz/…o-2-tis.-kc/.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
9.9.10 11:05

narok na priplatek na bydleni nemame,protoze nejsme v najmu ale v domu v nasem vlastnictvi. dostavame 500kc pridavky a 103kc jako socialni priplatek (ten se pocita za 3 mesice) ptala jsem se na socialce jestli mame na nejake penize narok,ale bylo mi receno,ze budu dal vedena na uradu prace,ale uplne bez penez. me to prijde divny,ze bych nemela na ic narok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
9.9.10 11:15

Smetaku: pokud tam mate trvale bydliste tak by jste narok mit meli.Kdyz kuknes na ty podminky vodu plyn a tak platit musite.A predtim se vam tam pocital i rodicak.Pak uz ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
9.9.10 11:35

U příspěvku na bydlení se je fuk, jestli jste v nájmu nebo máte vlastní bydlení. Zohledňuje se tam akorát velikost města podle počtu obyvatel - je to rozděleno do 5 skupin - Praha, pak bydliště do 100tis. obyvatel atd. Akorát budou chtít na sociálce darovací nebo kupní smlouvu o domu (prostě nějaký nabývací doklad).

Pokud jste sami dva, manžel má příjem 8900,– a by budeš bez příjmu, pro nárok na příspěvek na bydlení bude důležité, abyste měli náklady zaplacené v období posledního kalendářního čtvrtletí před podáváním žádosti vyšší než 30% příjmu, ve vašem případě to je 8010,– Kč (prokazatelně zaplacené za celé 3 měsíce). Žádost se podává jednou za rok, pak už jen dokládáš přímy a výdaje za každé čtvrtletí.

Na sociální příplatek zřejmě zatím nárok mít nebudete, protože vaše životní minimum (pokud jste teda sami dva) je 5480,– a to vy máte více .

Na nějaké ptaní na sociálce se vykašli (tam se houby dozvíš), podej si žádost o příspěvek na bydlení a uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
9.9.10 11:45
Ikulka píše:
U příspěvku na bydlení se je fuk, jestli jste v nájmu nebo máte vlastní bydlení. Zohledňuje se tam akorát velikost města podle počtu obyvatel - je to rozděleno do 5 skupin - Praha, pak bydliště do 100tis. obyvatel atd. Akorát budou chtít na sociálce darovací nebo kupní smlouvu o domu (prostě nějaký nabývací doklad).

Pokud jste sami dva, manžel má příjem 8900,– a by budeš bez příjmu, pro nárok na příspěvek na bydlení bude důležité, abyste měli náklady zaplacené v období posledního kalendářního čtvrtletí před podáváním žádosti vyšší než 30% příjmu, ve vašem případě to je 8010,– Kč (prokazatelně zaplacené za celé 3 měsíce). Žádost se podává jednou za rok, pak už jen dokládáš přímy a výdaje za každé čtvrtletí.

Na sociální příplatek zřejmě zatím nárok mít nebudete, protože vaše životní minimum (pokud jste teda sami dva) je 5480,– a to vy máte více .

Na nějaké ptaní na sociálce se vykašli (tam se houby dozvíš), podej si žádost o příspěvek na bydlení a uvidíš.

Ikulko: a jeste tam je trvalej pobyt dulezity.Bylo to i v tom infu co sem nekdo hodil odkaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.10 11:48

Taky jsme se jednou ocitli v situaci, kdy jsme měli jen jeden příjem - a to RP, takže 7600Kč.
Z toho jsme měli zaplatit podnájem, tak si asi každý dokáže spočítat, kolik nám zbylo, respektive chybělo na živobytí :-(

Na sociálce jsme taky byli, podali pár formulářů a celkově nám byly přiznány příspěvky cca 1500Kč.

Nechci, aby to vyznělo ošklivě, ale nespoléhej se na sociálku, že vám dá nějaké peníze, abyste mohli spokojeně žít.
Vzhledem k tomu, že neplatíte drahý nájem (když bydlíte ve svém), tak docela nechápu, oč chceš žádat stát :nevim:
Vím, i okolo baráčku jsou nemalé výdaje, ale..

Situaci bych řešila spíše jinak.
Jak jste na tom s prací?
Na přechodnou dobu, než se vzpamatujete, se budou určitě peníze ze sociálky hodit, i když to nebude nijak závratná částka.
Ale dlouhodobé řešení to určitě není, tedy alespoň pro mě ne.
Beru to jako krátkodobou pomoc ve svízelné situaci :-?

Nakonec se stejně s tím budete muset poprat sami a nezbyde vám nic jiného, než se poohlédnout po lépe placeném zaměstnání nebo brigádách

• Citovat
  • Upravit
30
9.9.10 13:05

oc chci zadat sta? nu o nejakou podporu protoze s 8900kc se neda vyzit,kdyz platime 2000kc zalohy za plyn 1500kc za elektrinu 1000kc skolku +1000kc za telefony a zbytek na jidlo a obleceni coz si myslim,ze neni zrovna moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
9.9.10 13:15

Podle mě na žádné dávky nárok nemáš, protože dosahujete životního minima, příspěvek na bydlení bysme možná mohli dostat, ale taky si myslím, že by to bylo max. pár korun. Pokud máte pocit, že se z takových peněz vyžít nedá, to věřím, ale stát tady vážně není od toho, aby vám zajistil spokojený život, ale aby vám pomohl neumřít hlady - a to je právě to životní minimum. Na všechno ostatní si prostě musíte vydělat prací… když jsi doma, neplať školku a starej se o dítě a zruš telefony - na to ty dávky vážně neslouží! A vidíš - dva tisíce hned ušetřené a z toho některé maminy tady na emiminu dokáží rodinu živit dva týdny:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.10 13:16

smeetakk, já moc dobře vím, že s tolika penězi se vyžít nedá, ale nečekáš snad, že stát ti bude financovat lepší životní podmínky, že ne.

Neznám tě, z těch pár vět, cos tady napsala se ani nic moc nedozvím.
Jenom teda vím, že stát tady není od toho, aby vám financoval účty za telefon, oblečení.

Vyřešit to budete muset sami, lépe řečeno, tvůj muž, když ty jsi teď těhotná.
Co nějaké druhá práce nebo brigáda?

8900 je opravdu málo, ale vzhledem k tomu, že životní minimum pro 3-člennou rodinu (2 dospělí, 1 malé dítě) je celkem cca 7100, tak ze sociálky asi nic moc nedoatenete.

Přeji hodně štěstí, ať to nějak zvládnete, znám to, taky jsme byli ve srabu, ale rozhodně nás z něj nedostala ta tisícovka, co nám přispěl stát..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat