SoS Linecké

Napsat příspěvek
Velikost písma:
106176
11.12.24 20:54
@MaJiKa píše: Více

A jaké máš máslo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
11.12.24 21:11

@Venetia
Máslo mám právě letos taky jiné, z Polska, máme to tu kousek. Ale všichni známí mi ho doporučili, že oni pečou jen s tím a že je nejlepší. No je to normálně 82% tuku, jen se mi zdá takové hodně tuhé. Ne jako například naše Madeta, ta je taková víc mazlavá, jako plastelína, bych řekla. Tohle je naopak, spíš drobivé. Když je teda hned z ledničky, jinak po chvíli taky samozřejmě změkne.
No už mám koupené jiné, pro změnu slovenské, tak uvidíme, zítra zkusím další várku :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
13.12.24 23:40

@MaJiKa Ahoj, zajímalo by mě, jak jsi s tím pokročila? Mám stejný problém, ale já ho mam už teda dost let. Nikdy jsme nepřišla na to, co dělám špatně, dřív jsem to takto neměla a příprava těsta a spol nebyla žádná alchymie. Mám to od doby, co bydlíme v současném bytě. Letos je to obzvlášť hrozné. Išeláky jsou vypouklé jak klobouky, linecké celé vyhodím, to vypouknutí není tak hrozné ale zas nejdou sundat z plechu. Máslo jsem měla z lidlu selské to 84%, možná to byla chyba (ale jiné roky jsme zkoušela různé a mě to nikdy nepomohlo). Válela jsme letos na cukru, ale podle mě je to důvod proč to nejde dolů z plechu. nejhorší jsou kolečka. I když vykrojím jen takové to zubaté kolo, tak je to o dost lepší ale jak je to kulaté, je to hrozné. Nemám už chuť to ani zkoušet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
15.12.24 11:25

@SimonaK35
No pokročila tak, že už nejspíš vím, čím to je, akorát stále nevím proč. Ty druhé linecké dopadly už trochu líp, alespoň část. Zjistila jsem totiž, že pokud těsto prvotně zpracuju, tak je to pak ok, ty bubliny se mi dělají až na těch zbytcích, co zůstaly třeba na okrajích a mezi vykrajovátky. Prostě když to znova hňácám dohromady, tak pak v troubě při pečení to dělá ty bubliny. Pravděpodobně to teda bude tím, že se tam dostane hodně vzduchu, který se pak při pečení začne uvolňovat a nemá jak utéct? :nevim:
Včera jsem totiž dělala ještě podobné těsto, jako je linecké a to už jsem se snažila ty kousky dělat jen jednou (předtím jsem taky třeba kolečko, které se mi zdálo tenké, vzala a hodila ke zbytkům), ale ty zbytky jsou z pokaždé, takže z toho těsta na konci už byly zas trochu hrbolaté.
Jo a taky jsem dostala radu od jedné známé, co dost peče, že pod cukroví na plech nedávat pečící papír, ale jen vymazat trochou tuku. Třeba máslem, co zbude po dobrání kostky na tom obalu. To jsem včera taky vyzkoušela.

Jinak mně se letos to cukroví taky nějak nedaří, nejen to linecké, ale včera jsem ještě pekla druhou várku vanilkových, protože mi ty první děti skoro snědly, a taky se nedařily.
Po upečení se začaly rozpadat, i když jsem je před obalením v cukru nechala úplně vychladnout.
Tak přeju, ať se něco konečně podaří a zkus to ještě nevzdávat :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
15.12.24 14:16

@SimonaK35
Jo, ještě jsem si vzpomněla, že jak jsem včera pekla ty kolečka, tak jsem zůstala radši u trouby a sledovala, až se začnou víc péct a zvedat se do toho oblouku, tak pak jsem otevřela tu troubu, povytáhla trochu plech a prsty jsem ty vyduté lehce zatlačovala zpátky. Pak jsem to dala znova péct, ale pořád jsem je sledovala a když jsem si všimla, že se zvedají znovu, tak jsem to zopakovala ještě jednou. No a trochu to pomohlo. Nebyly už z nich alespoň takové vyboulené piškoty, jak ty předtím :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí