Soukromá versus státní ZŠ?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
41419
23.2.18 11:20
@Štembinka píše:
10 tis měsíčně?.. tak to mi teda přijde fakt dost :D

tak vzhledem k tomu, že školkovné na soukromé školce v Brně se pohybuje kolem 8tis., je to odpovídající…teď jde o to, jestli kvalita odpovídá ceně :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
23.2.18 11:21
@Irisa píše:
No to je prave ono - na jedne strane nesmyslna buzerace/demotivovane ustvane ucitelky na „obycejnych“ skolach a na druhe strane prilis protektivni a „hodňoučký“ pristup na soukromych skolach. Ach jo… :zed:
… a protože ani jedno není dobře, šla bych nejdřív do varianty, která mě nic nestojí. Odejít na soukromou můžeš vždycky. Opačně by to byl zcela jistě problém.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.2.18 11:42

To ale vážně nejde paušalizovat. Měla jsem možnost porovnat oba typy škol jako rodič i z druhé strany barikády :mrgreen: (jako učitelka) a záleží nejen na učitelích, na vedení, na zázemí, ale i na tom, co od školy očekáváš. Moje zkušenost - děti v soukromé zš prvních pár let docházky - školné cca 75000 ročně za jedno. Škola si zakládala na různých nadstandardních aktivitách (lyžák každý rok, plavání celoročně, AJ…), nicméně ve třídě 18 dětí, nás rodiče čím dál víc ze všech aktivit vytěsňovali. Původně to měla být škola pro vyšší střední třídu, ale postupně se ozývali rodiče, kteří chtěli zvednout školné (!), aby se vyselektovaly děti z „lepších“ rodin a ty ostatní třeba odešly. Teď mám děti na velké státní zš (z důvodu stěhování) a jsou sice jedny z mnoha, nikdo se s nimi nijak nemazlí, ale kolektiv mají dobrý a ve škole jsou spokojené (což je ale dáno i jejich povahou). Akcí mají taky dost (toho jsem se bála nejvíc, že budou omezené výlety, exkurze a tak, ale naštěstí to tak není). Škola je náročnější, rozhodně jedničky nejsou automatické, nicméně myslím, že na přechod na sš budou děti celkem dobře připravené, což je třeba věc, která je důležitá pro mě. Jako učitel jsem neměla asi na soukromou sš štěstí, vydržela jsem tam rok. Část dětí měla pocit, že si to zaplatily, tak se nemusí snažit, část jich měla úplně jiné zájmy (vrcholový sport- to jsem ještě chápala). Ale samozřejmě u prestižních sš to tak není, naopak na jedné z těch nejprestižnějších si volají rodiče, jakmile má dítě víc než 5 dvojek, a rodiče dostanou výstrahu. Když se to opakuje, udělá škola dítěti pápá. Zrovna tak když si dítě najde časově náročný koníček, takže se škole nevěnuje na 110%. Proto si myslím, že je důležité zjistit, jak to funguje v konkrétní škole. Prosím o anonym z důvodu osobních údajů - povolání.

• Citovat
  • Upravit
573
23.2.18 11:54

No jo, kdyz ja bych si predstavovala, ze se deti maji naucit dost, ale zaroven s nimi ma byt zachazeno privetive… A sice muzu oblezat dny otevrenych dveri, ale realita muze byt jina. No neni to jednoduche rozhodovani. :think: Asi rozhodime site a uvidi se, kam se vubec dostane pres prijimacky/zapisy a pak to budem teprve resit, kdyz bude z ceho vybirat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
23.2.18 12:27
@Irisa píše:
No jo, kdyz ja bych si predstavovala, ze se deti maji naucit dost, ale zaroven s nimi ma byt zachazeno privetive… A sice muzu oblezat dny otevrenych dveri, ale realita muze byt jina. No neni to jednoduche rozhodovani. :think: Asi rozhodime site a uvidi se, kam se vubec dostane pres prijimacky/zapisy a pak to budem teprve resit, kdyz bude z ceho vybirat.

Podle mne nemůžeš srovnávat státní vs. soukromá. Můžeš srovnávat jen konkrétní školy. Tvůj požadavek „ze se deti maji naucit dost, ale zaroven s nimi ma byt zachazeno privetive“ rozhodně není nereálný a jsou státní i soukromé, které to spňují. Kvalitní škola by ti měla umožnit, aby jsi se podívala přímo do výuky. Z toho se dá poznat dost. Horší je, se do takové dostat. My bydlíme ve spádové oblasti jedné takové státní zš a kvůli podvodníkům teď musím vymýšlet plán B, C, D, E… protože ani tak není jisté, že se syn dostane. Ostatní kvalitní státní zš v okolí jsou také totálně narvané, takže z nespádových dětí se v lepším případě losuje. Mezi mými záložními plány jsou i 2 školy soukromé a jedna církevní. Bydlím v Praze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3099
23.2.18 13:12

Jeste me napadl jeden faktor, ktery neumim rict jestlo to je plus nebo minus - ze dite zije v socialni bubline uplne od mala.

A vlastne jeste jeden - mam pocit ze ze statni ZS je nutnost odejit nejpozdeji na druhem stupni na vicelety gympl. Ze zkusenosti kamaradu, co maji starsi deti, na tech statnich zakladkach od paty nejpozdeji sedmy tridy zustavaji fakt jen lemplici a grazlici, takze uroven vyuky jde dolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
23.2.18 13:25

@czaky „Jeste me napadl jeden faktor, ktery neumim rict jestlo to je plus nebo minus - ze dite zije v socialni bubline uplne od mala.“ Tohle je přesně důvod, proč upřednostňujeme státní zš. Pro nás je jedním z hlavích věcí, co by se dítě na zš mělo naučit, jak je svět pestrý. Že ne všichni mají stejné názory jako jeho rodiče, že ne všichni mají stejně peněz, že ne všechny děti jsou vychovávány stejně, atd. Prostě si rozšířit obzory. Číst, psát a počítat můžu naučit dítě sama, ale tohle mu dát v rodině nedokážeme. Ale pokud by měl být výběr kvalitní soukromá, nebo státní s mizernou pověstí, tak všemi deseti beru soukromou. Tak moc si zase obzory rozšiřovat nemusí, abych ho šoupla někam do gheta. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
23.2.18 13:32

@czaky „A vlastne jeste jeden - mam pocit ze ze statni ZS je nutnost odejit nejpozdeji na druhem stupni na vicelety gympl. Ze zkusenosti kamaradu, co maji starsi deti, na tech statnich zakladkach od paty nejpozdeji sedmy tridy zustavaji fakt jen lemplici a grazlici, takze uroven vyuky jde dolu.“ Tohle neplatí všude. Dokonce jsou takové státní zš, z kterých děti ani na osmileté gymply odcházet nechtějí. Líbí se jim tam tak, že radši zůstanou. Ale asi jich moc nebude. :-( Také za všech stran slyším, že kvalitních druhých stupňů je mnohem méně, než kvalitních prvních stupňů. Já si ještě kladu otázku, co je vlastně kvalitní druhý stupeň. Jestli je to to samé, co kvalitní 1. stupeň. Vážně platí na ty puberťáky to samé, co na prvňáčky? A rozhodla jsem se to neřešit. Vybírám podle toho, jaký je na škole stupeň první a ten druhý budu řešit, až to bude aktuální a co v tom věku bude vyhovovat mému dítěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
23.2.18 13:42
@mooch píše:
U nás plusy soukromé základky: málo dětí ve třídě, specializovaní učitelé na různé předměty, malá škola - takže se všichni znají a není problém probrat své dítě s „cizí“ učitelkou, hlavní předměty se učí současně ve všech ročnících, takže děti co jsou napřed mohou chodit do vyššího ročníku a naopak. Děti se do školy těší, připravují si samy referáty, zajímavosti pro spolužáky, udělaly si samy zájmové kroužky atd…
Nevýhodou je pro nás dojíždění (ale když srovnám s místní základkou, která kdysi bývala vyhlášená a šla do kopru, tak to ráda obětuju), pár dětí odešlo (nestíhalo výuku nebo jim prostě nevyhovovala - pravda je, že se u nás musí makat).

No tak třeba u nás 90% z tohohle, co popisuješ, splňuje i ta naše státní malotřídka..Takže bych být zakladatelkou, pokud má podobné preference, poradila pátrat mezi soukromými + státními malotřídkami. U malotřídek je samozřejmě nevýhodou, že je to jen první stupeň a pak se musí přecházet jinam..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58838
23.2.18 13:42

@Kakachna jenomže pokud dítěti rodiče vyberou výběrovou státní ZŠ, tak tam ta pestrost taky bude úplně jiná než v klasické ZŠ kam chodí opravdu všichni podle spádovosti.
U nás státní ZŠ je na takové úrovni, že na gymnázia odchází z každé třídy tak 2-3 děti a druhý stupeň je na tom co do úrovně určitě stejně jako první :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45730
23.2.18 13:56

Jak můžou na 2. Stupni zůstat jen lemplici a grazlici, když se v Praze dostane na 8 lety gympl cca každé 10. dítě? V Brne podobně. Podle mne to tak není. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
23.2.18 14:07

@Evulina Jo Jo, naše je taky malotridka. Ale druhy stupeň snad bude už od příštího roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
23.2.18 14:26

@tezi Tak na kvalitní zš se v Praze dostanou stejně jenom děti spádové nebo děti podvodníků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
573
23.2.18 14:58

@Kakachna Presny :potlesk: Spadove totiz patrime na skolu s nevalnou povesti, resp. pry vhodnou pro problemobe deti :roll:, navic pry se tam ted menila reditelka, takze velmi nejista zalezitost :( Zvazujeme bilingvni skolu, prcek ma hudebni sluch a anglictina ho bavi a jde mu sama od sebe…ne ze bych ho nekam cpala. A umet dobre anglicky se z jedne hodiny tydne hned tak nenauci… No je to potiz s tim vyberem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
573
23.2.18 15:02

@czaky No socialni bublina - ano, to muze byt na soukr. skolach problem…Ale dela i sport, kde se schazi s „normalnimi“ lidmi, a zname mame taky normalni :D Spis se bojim, aby nebyl trochu vysmivany v soukrome skole (nejsme zadni zbohatlici a na skolne by se skladala cela rodina)…zadne drahe auto, hadry, mobily… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin