Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Popokatepetla píše: Více
Máme děti 14 let od sebe. Nikdy se nepohadali a opravdu si nemyslím, že by to nebylo žádoucí nebo že by tím jejich vztah a vývoj utrpěl, naopak. Vztah sourozenců je pořád vztah jako každý jiný a hádky ho jen narušují. Kdyby se partneři denně hádali o nesmyslech, tak bych ho rozhodně nepovažovala za funkční a harmonický. Ale v některých rodinách je to běžné, jak je vidět a přijde jim to normální.
@terien píše: Více
14 let od sebe už jsou dva jedináčci, to nelze srovnávat se vztahem dětí, které jsou od sebe pár let. Jsem se sestrou o 8 let a taky jsme se nehádaly, a vztah nemáme v podstatě žádný ani v dospělosti. Prostě jsme vyrostly vedle sebe. A já to takhle pro své děti nechtěla a jsem moc ráda, že se hašteří kvůli kravinkám. Protože to vyváží zase jinými momenty, které nemohou děti 14 let od sebe nikdy zažít ![]()
Tak jestli máš děcka 14 let od sebe, tak to potom chápu, že neznáš sourozenecké hádky.
Ono by bylo totiž opravdu zvláštní, kdyby se dospělý člověk hádal se svým čtyřletým sourozencem.
Načti si něco o vývojové psychologii, tohle pošťuchování totiž JE naprosto normální, než příště začneš rozdávat nějaká svá „moudra“.
@unuděná píše: Více
A děti, co se každý den štěkají zase nezažijí to, co dva jedináčci. Naše děti mají krásný vztah, bez zbytečných dohadů a takhle jsem to zase chtěla já.
@curria píše: Více
Neznám, já totiž sourozence nemám a ani nikdo v mém okolí ![]()
Dětské spory neřeším do první kapky krve
![]()
PS : jinak brácha je jen o rok a půl mladší, byla jsem silnější a dominantnější, mydlila jsem ho, škubala mu vlasy.. jak rostl, tak mi to začal vracet… hašteření je pořád, ale máme se rádi ![]()
Příspěvek upraven 04.11.24 v 13:01
Já ti to neberu, jen nechápu, proč reaguješ na něco, co se tě absolutně netýká a o čem víš kulový
![]()
Právě že o tom nevím kulový. Já zas nechápu, proč na mě pořád reaguješ, když jsi diskuzi se mnou ukončila.
To máš pravdu, když se dlouho hádáš s hlupákem, hádají už se hlupáci dva ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.