Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Neff píše:
@Míšáneček Tak to res s bytovych druzstvem, musi to resit (pokud platite bytovy fond jsou povinni takove veci ohrozujici vzhled spolecneho majetku vlastniku resit) a nestezuj si v diskuzijsi v pravu v tomhle. Ale kdyz si tu diskuzi prectes tak tu z nekterych stran zaznely fakt stupidni veci omezujici osobni svobodu.
Tohle je velmi relativní. Tvoje osobní svoboda končí tam, kde začíná osobní svoboda toho druhého. Další věc je, že i to, co není vysloveně zakázané, může obtěžovat a jaksi porušovat morální společenský kodex. A nevidím důvod, proč by měl ustupovat ten, kdo je omezován a nemá úniku.
Když budu já nebo moje děti hulákat, pouštět nahlas rádio či dupat přes den v našem bytě, zakázané to není. Ovšem já jako slušně vychovaný člověk akceptuji výhrady sousedky, která je po noční, chce se vyspat - a takové chování si odpustím.
Nebo moje kočka. Když ji nechám nenápadně konat potřebu na veřejném pískovišti či ve výtahu, asi se mnou nikdo nic moc neudělá. Ale moje vnitřní nastavení mi to nedovolí.
Proto si myslím, že by kuřáci měli mít své jasně definované prostory. Tam, kde nikoho neobtěžují a kde si můžou báňat do aleluja.
@karinka nejak nesouhlasim, pritel kouri a mrdi max. tesne po cigarete. Ten kdo kouri v uzavrenych mistnostech budiz (se v tom tak trochu vyudi), ale znam plno kuraku a kuracek u kterych by jsi nepoznala podle pachu ze kouri (treba v tramvaji kdyby jsi si vedle nich sedla) a davaji si na to fakt majzla.
@Šarlota4 protoze lidi chteji drbat ![]()
@pe-terka Osobne neverim, ze nedelas nic co by sousedku neprudilo, to by clovek nemohl prat, pouzivat mycku, mixer pracku, chodit, mluvit, poustet si muziku, koukat se na televizi, mit psa, kocku, deti, varit a jine protoze vzdycky se nekdo v tom baraku najde kdo pracuje na nocni treba nebo naopak neco neodkladne musis udelat v hodinu kdy jeste nekdo spinka (treba si vyfenovat vlasy v 5:30)
a prostor doma nebo na jeho balkone je podle meho dostatecne vymezeny prostor (damam zde, vadilo - koureni na ulici, koureni pred domem, koureni v hospodach, takze hergot kde ten clovek ma kourit?
Na ulici podle vas nemuze, nemuze se ani nikde postavit protoze nedejboze nekdo s citlivym nosankem projde, v hospode taky ne, na zahradce pred hospodou taky ne, doma uz vubec ne, z okna taky ne) Prosim Te napis kde by ten muj pritel mel jako kourit
? v lese? tam by to vadilo zase srnkam. Na poli? Tam zase bramboram. A kdyz uz ne samotny dym tak prece cely kurak smrdi takze asi pryc s nim. ![]()
Smir se s tim, ze aby jsi nikomu nenarusovala jeho osobni prostor v bytovem dome nesmela by jsi nic. A pak by clovek stejne nasel neco co by se mu nelibilo napriklad skolka pod barakem nebo rekonstrkce vedlejsiho bytu.
Ať si na balkoně každej dělá co chce, ale pokud tím zamořuje vzduch v MÉM bytě a já a moje děti to mame dýchat, tak mi to prostě vadí. @Neff k tobě by se klidně mohl nastěhovat ten týpek s cirkulárkou, u vás by neměl problém se sousedama, když jsi tak tolerantní. Vždyť by přece řezal dřevo ve svém obýváku a kouř z kamen by šel z jeho okna. Kdyby to každý bral takhle, tak to by jsme si mohli každý chodit na ten balkon klidně i kálet a no a co, že to smrdí, však je to ho… na mém balkóně.
Jenže ony existují určitá pravidla slušného chování a člověk by měl mít k druhému trochu respektu a tolerance. Nikdo tady nepíše o tom, že má problém se školkou pod barákem nebo s rekonstrukcí bytu, to jsou věci, kterým se vyhnout nedá, stejně jako vaření oběda, vždyť vaříme všichni, praní, myčka atd.,ale všichni by se měli snažit něco udělat s tím abych druhého neobtěžovali ví než je nevyhnutelné…
@Neff píše:
@pe-terka Osobne neverim, ze nedelas nic co by sousedku neprudilo, to by clovek nemohl prat, pouzivat mycku, mixer pracku, chodit, mluvit, poustet si muziku, koukat se na televizi, mit psa, kocku, deti, varit a jine protoze vzdycky se nekdo v tom baraku najde kdo pracuje na nocni treba nebo naopak neco neodkladne musis udelat v hodinu kdy jeste nekdo spinka (treba si vyfenovat vlasy v 5:30)a prostor doma nebo na jeho balkone je podle meho dostatecne vymezeny prostor (damam zde, vadilo - koureni na ulici, koureni pred domem, koureni v hospodach, takze hergot kde ten clovek ma kourit?
Smir se s tim, ze aby jsi nikomu nenarusovala jeho osobni prostor v bytovem dome nesmela by jsi nic. A pak by clovek stejne nasel neco co by se mu nelibilo napriklad skolka pod barakem nebo rekonstrkce vedlejsiho bytu.Na ulici podle vas nemuze, nemuze se ani nikde postavit protoze nedejboze nekdo s citlivym nosankem projde, v hospode taky ne, na zahradce pred hospodou taky ne, doma uz vubec ne, z okna taky ne) Prosim Te napis kde by ten muj pritel mel jako kourit
? v lese? tam by to vadilo zase srnkam. Na poli? Tam zase bramboram. A kdyz uz ne samotny dym tak prece cely kurak smrdi takze asi pryc s nim.
Jasně, máš pravdu - ty hranice jsou hrozně individuální. Já jsem to třeba měla se sousedy nastavené takto. Když byly děti malé, neomezovala jsem je v pohybu po bytě, ale limitovala formu pohybu. Dítě je čiperné od přírody, takže chůze a lehké pobíhání ano, skoky třeba přes švihadlo a údery míčem už ne - to patří na hřiště. Zrovna tak intenzita hudby, televize. Volila jsem podle situace a denní doby, ostatně já nejsem přítel kraválu, takže třecí plochy nebyly. Přesto - když budu nějakou sousedku prudit už svou existencí, má smůlu (nebo taky já
).
Jinak u těch kuřáků to mám takto. Vadí mi v prostorách, odkud v rámci své činnosti nemám kam odejít, kde jsem staticky nebo se pohybuji v omezeném prostoru. To znamená v mém bytě (hlavně v létě), v restauraci při jídle (uvítám volbu nekuřácké), na malém dětském hřišti…Se sousedy jsme to řešili kompromisem - kouřili v té části svého bytu, kde jsme nevětrali.
Na ulici mi kuřáci nevadí, zadržím dech, zpomalím nebo jdu jinudy.
@Zdenuli píše:
Ať si na balkoně každej dělá co chce, ale pokud tím zamořuje vzduch v MÉM bytě a já a moje děti to mame dýchat, tak mi to prostě vadí. @Neff k tobě by se klidně mohl nastěhovat ten týpek s cirkulárkou, u vás by neměl problém se sousedama, když jsi tak tolerantní. Vždyť by přece řezal dřevo ve svém obýváku a kouř z kamen by šel z jeho okna. Kdyby to každý bral takhle, tak to by jsme si mohli každý chodit na ten balkon klidně i kálet a no a co, že to smrdí, však je to ho… na mém balkóně.
Jenže ony existují určitá pravidla slušného chování a člověk by měl mít k druhému trochu respektu a tolerance. Nikdo tady nepíše o tom, že má problém se školkou pod barákem nebo s rekonstrukcí bytu, to jsou věci, kterým se vyhnout nedá, stejně jako vaření oběda, vždyť vaříme všichni, praní, myčka atd.,ale všichni by se měli snažit něco udělat s tím abych druhého neobtěžovali ví než je nevyhnutelné…
@Zdenuli Tak si to res se sousedama
ne se mnou proboha. Ti za chvilku praskne nejaka zilka v mozku
. Ja jsem proste zastancem toho, ze ve svem byte (pokud to neni proti psanym pravidlum treba vareni drog, neadekvatni ruseni po 22 hodine a pod) si muzu delat co uznam za vhodne a mi to proste nevymluvis, ty si chod a stezuj si svym sousedum kurakum. Ja proste radeji drzim hubu kdyz mi neco vadi co sice neni tak uplne podle „me chuti“ a prejdu to nez abych nekoho stupidne omezovala. Pokud to bude proti domovnimu radu, zakonum a pod. samozrejme nejsem proti tomu aby se to resilo, ale tohle to je proste Vas boj ![]()
Ma ucta, pac a pusu ![]()
Ale no tak, čekala jsem od tebe trochu inteligentnější odpověď. A o moje zdraví se neboj, já se vůbec nerozčiluju a taky s tebou nic neřeším, jen mě udivuje jak se tady pouštíš do druhých. Až budeš v kůži astmatika, kterýmu sousedi x krát denně kouří do oken a je jim to jedno, tak to třeba pochopíš.
Tady je k tomu více: http://tabakapravo.blogspot.cz/…sousede.html