Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nečetla jsem celou diskuzi, tak se omlouvám, jestli to tu už padlo ![]()
Zaujalo mě, že nás sousedi nesmí obtěžovat kouřem, že je to v zákoně. Nezná někdo přesné znění? Jestli to tedy ještě po těch letech platí.
Bydlíme v paneláku a téměř všichni kolem kouří. Všichni až na jednu starou babičku…
Sama jsem astmatička, doktorka mi léky zvýšit nechce, protože výsledky mám vždy dobré. Ale jakmile jsem déle v zakouřené místnosti, dostanu astmatický záchvat. Se sousedy domluva není. Zatím jsme to zkoušeli po dobrém, nechceme si dělat zle. Akorát na jedny jsme už několikrát volali policii - hlasitá hudba v půl čtvrté v noci, v bytě (2KK) snad dvacet lidí, štěkající psi, řvoucí mimino, na chodbě cítit tráva… Výsledek? Je to čím dál tím horší.
Proto vás prosím, zda někdo nemá nějakou „účinnou zbraň proti kuřákům“? Dneska jsem už od rána (od půl deváté) zavírala okno 12×.
V zimě je jim chudáčkům v okně zima a chodí hulit na chodbu, což je taky síla… Ale to se dá proběhnout. Po schodech jsem před barákem za minutu a se zadrženým dechem to zvládnu ![]()
Nejvíc mi vadí, že mám pomalu ob den lehčí astmatický záchvat. Není to nic velkého, v pohodě si pomůžu sama, stačí mi se 2× až 3× nainhalovat (Ventolin), ale i tak…
@tatzhar píše:
Zhoubná závislost některých nájemníků na cigaretách zhoršuje kvalitu životního prostředí v činžovním domě a vážně ohrožuje zdraví ostatních nekouřících obyvatel. Chci upozornit ty, co chodí kouřit na balkony, že ten kouř okamžitě táhne průvanem do bytu sousedu. Pokud kouříte v bytě, kouř se šíři stoupačkou. Máme právo na čistý vzduch v bytě. Nechceme byt pasivními kuřáky. Nenapadne vás, že někdo může trpět astmatem nebo alergii? Kromě toho, někteří z vás zřejmě považují balkony sousedu v nižších patrech za popelnice, když odhazuji nedopalky a vysypávají z balkonu popelníky.
Chci všem kuřákům připomenout, že vaše chování
Je v rozporu s §127 OBČANSKÉHO ZAKONÍKA:
Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí… nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, …
Je v rozporu z DOMOVNÍM ŘADEM: Čl. 3.
6. Nájemci bytů jsou povinni při výkonu svých práv dbát, aby v domě bylo vytvořeno prostředí zajišťující ostatním nájemcům výkon jejich práv. Výkon práv a povinností vyplývajících z nájemního vztahu nesmí bez právního důvodu zasahovat do práva a oprávněných zájmů jiných osob a nesmí být v rozporu s dobrými mravy.
Je v rozporu s NÁJEMNÍ SMLOUVOU:
VI. Ostatní ujednání
4. Nájemce, jakož i osoby užívající byt společně s nájemcem, jsou povinni… při výkonu svých prav dbát, aby i ostatní nájemci a oprávnění uživatelé bytu měli zajištěný nerušený výkon svých uživatelských práv. ŽÁDÁM KUŘÁKY O OHLEDUPLNÉ CHOVÁNÍ KE SVÝM NEKOUŘÍCÍM SOUSEDŮM!
NENIČTE, PROSÍM, NAŠE ZDRAVÍ! RESPEKTUJTE SVÉ OKOLÍ!
Stále platí toto?
@Taka pockej oni kouri doma a venku? Ja nevim co ti jako vadi. Me by vadilo akorat to v zime na chodbe. Bydlime v bytovem dome a na chodbe a schodech je koureni zakazano a vsichni to respektuji (osobne nevim kolik je zde kuraku, jelikoz jestli kouri doma je mi to putna a muzou si tam delat co chteji) a venku? Prosim Te tak to ti snad muze byt putna je to verejne misto a v CR je max. zakazano koureni na zastavkach, v nekterych hospodach, ktere jsou oznaceny (a samozrejme nemocnice, urady, skoly ani nezminuji),ale na chodniku pred domem to nikomu zakazat nemuzes. Zakazat memu priteli koureni pred domem (nedopalky po sobe uklizi) tak Te asi kopnu.
@Taka + kdyz dejme tomu ja nesnasim pach veproveho masa mam zakazat vsem dalsim lidem v nasem vchodu kde je celkem 6 bytu varit, pect, smazit veprove? A to, ze kvuli toho musis mit zavrene okna, kdyz kouri nekdo venku s tim na me taky nechod. Cigareta neni dymovnice.
@Ya-ya Nechapu, jak Vam muze vadit to, ze si nekdo ve svem byte zapali. Navic nerozlisujes smrad z toho a kour. OK, zime na te chodbe by mi to vadilo, nemaji tam co kourit, ale pochybuju kdyz si nekdo zapali v byte a ma zavrene vchodove dvere do sveho bytu je na chodbe zakoureno (ja nevim jak vy, ale my mame na chodbe pozarni hlasice, ktere na kour reaguji). Trochu smradu muze uniknout (ale jak pises smrad nikoho nezabil), ale to neni pasivni koureni. Musela by jsi dejme tomu sedet s nimi v kuchyni kde by se kourilo a viditelne tam ten kour musel byt a ty by jsi ho musela vdechovat.
@Ya-ya píše:
kuraky nesnasim, smrdej, je to zdraví skodlive a ne jen aktivní kouřeni, ale i pasivní. smrad z vareni jeste nikoho nezabil.
horší je procházka po městě, kde je rušná křižovatka. Auta smrdí a zabíjí víc,
ale to je OK, protože autem jezdí i nekuřáci
Mame sousedy kuraky a smrad nam jde do bytu jenom z oken, ale i z balkonu a stupackama primo do bytu tj. na zachode a v koupelne. Fakt hnus fialovej. A huli i na chodbe. ![]()
Kurak nikdy nemuze pochopit nekuraka, kdo je nejvetsi kritik kuraku? Odnauceny kurak
.
Ono kdyz uz nic jineho, tak staci, aby kurak usnul a maji vsichni kolem nej strach, aby nekde neco nepodpalil
. To je raz dva
.
Tak se nestěhuju do bytovky nebo paneláku, když chceš, aby všichni okolo tebe dodržovali jen tvé pravidla
Ale mezi baráčkama se vždy najde někdo, kdo topí tuhými palivy, takže tam se taky nestěhuj, to taky lidi zabíjí, možná nějaká samota u lesa ![]()
@Svosa Jak uz tu nekdo psal. Smrad nikoho nezabil. A fakt neverim, ze kdyz si nekdo ve svem byte zapali dostane ten kour na chodbu. V prve rade by to musely citit i pozarni hlasice. A asi nic nevite o pasivnim koureni. To je jako kdyby jste si cuchly k uzenemu masu (ktere je citit kourem a ano obsahuje taky karcinogenni latky) jste se dopustily pasivniho koureni. Nebo dejme tomu sli na navstevu k pribuznym, kteri by meli nacichle zaclony byt by tam zadny kour nebyl. Smrad je smrad a ja taky nevylepuju na bytovou tabuli seznam co lide smi a nesmi varit v byte, aby me z toho nenatahovalo. ![]()
Neff ty jsi asi kurak vid? Fakt me smrad z cigaret nezajima. Tohle vsechno je pouze sobectvi kuraku. Moji rodice, babicka, deda vsichni byli kuraci. Zenske s cigaretou bych kolikrat dala par facek, aby se probrala, protoze si mysli, ze vypadaji drsne, ale vypadaji trapne. A pokud nekdo nedokaze resit sve problemy, stresy nicim jinym nez ze si zapali cigaro, tak to je nejlepsi cesta k psychiatrovi. Defakto jsou kuraci dusevne slabi jedinci
. KOureni je holt zavislost
.
Ale tak pokud tu rakovinu plic nebudu mit ja a odbyde si ji jenom kurak, tak fajn. Cigaretovy smrad je omezovani me svobody. At si o tom kurak mysli co chce. ![]()
A podotýkám, že kuřák nejsem, ale jsem liberál a nesnáším nesmyslné zákazy… Já zase každý večer pálím v koupelně x vonných svíček či tyčinek a těžce by mě štvalo, kdyby mi to někdo chtěl zakázat ![]()
@MoniPal tak mi máme naprosto to samí!! A můžu říct, že mě sousedi neskutečně se*ou.. u nás teda nekouří ve svym bytě, ale na balkóně na chodbě, tudíž jde všechen smrad k nám, humus!! Žijou tu rok, už dřív jsem měla nemocný plíce, ale teď je to tak 3× horší a prostě se nedá nic dělat.. kdyby jse přišli na to, jak to vyřešit, tak mi to prosím taky napiš