Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Už jsem úplně bezradná. Bydlíme rok na nové adrese v šespipatrovém paneláku na sídlišti ve třetím patře a okolo nás jsou byty, které obývají spořiví důchodci. Mají zavřené radiátory, aby ušetřili. Já mám ráda teplo, tak máme nastaveno na 24 stupňů a pořád mi připadá, že tam je zima. Stěny k sousedům jsou studené. Jednou jsme byli u sousedů na návštěvě (krátce po tom, co jsme se nastěhovali) a manžel si u nich v koupelně všiml, že mají volně přístupné stoupačky s teplou vodou a z nich otrhanou tepelnou izolaci, takže „kradou“ teplo všem v domě.
Co se s tím dá dělat? Ono se to teplo nějak rozúčtovává, ale tohle už je extrém, když okolo netopí nikdo (s tím ten systém asi nepočítal). Zase nechceme upadnou v nemilost jako nějací práskači nebo tak něco. ![]()
A co s tim chces vlastne delat? Nakazat sousedum, aby zacali topit? ![]()
Jak otrhané stoupacky? My vzdy měli proste kovové trubky, bez nějaké izolace
jinak neuděláš nic, já taky netopim, letos sem ještě radiátor nezapla a dokud nebude vyloženě mrznout, tak to ani neplánuju a i potom max v obýváku. Kvůli sousedům fakt vytápět nebudu, sem zvykla na chladno a užívám si že konečně nemáme v bytě skleník jak v lete.
tvl
Tak tím, že mají volně stupacky vám teplo určitě nekradou. Moje mati a vlastně všichni v domě je mají také a byt jim vyhřejí, čili topení mají zavřené. Už takhle tam mají hic jak ![]()
Navíc energie platíš za M2 a ne ta kolik propalis
@petra.prelouc1 píše:
Už jsem úplně bezradná. Bydlíme rok na nové adrese v šespipatrovém paneláku na sídlišti ve třetím patře a okolo nás jsou byty, které obývají spořiví důchodci. Mají zavřené radiátory, aby ušetřili. Já mám ráda teplo, tak máme nastaveno na 24 stupňů a pořád mi připadá, že tam je zima. Stěny k sousedům jsou studené. Jednou jsme byli u sousedů na návštěvě (krátce po tom, co jsme se nastěhovali) a manžel si u nich v koupelně všiml, že mají volně přístupné stoupačky s teplou vodou a z nich otrhanou tepelnou izolaci, takže „kradou“ teplo všem v domě.Co se s tím dá dělat? Ono se to teplo nějak rozúčtovává, ale tohle už je extrém, když okolo netopí nikdo (s tím ten systém asi nepočítal). Zase nechceme upadnou v nemilost jako nějací práskači nebo tak něco.
Spořiví důchodci stejně za teplo zaplatí. Už to nejde jako dřív. My jsme až pod střechou a topit prostě musíme. Takže ti pod námi se taky vesele vezou, no…
Jakoze všechny okolní byty mají začít topit na 24, aby jedna princezna nemrzla?
Dobra úvaha, jdi jim to říct ![]()
@petra.prelouc1 píše:
Už jsem úplně bezradná. Bydlíme rok na nové adrese v šespipatrovém paneláku na sídlišti ve třetím patře a okolo nás jsou byty, které obývají spořiví důchodci. Mají zavřené radiátory, aby ušetřili. Já mám ráda teplo, tak máme nastaveno na 24 stupňů a pořád mi připadá, že tam je zima. Stěny k sousedům jsou studené. Jednou jsme byli u sousedů na návštěvě (krátce po tom, co jsme se nastěhovali) a manžel si u nich v koupelně všiml, že mají volně přístupné stoupačky s teplou vodou a z nich otrhanou tepelnou izolaci, takže „kradou“ teplo všem v domě.Co se s tím dá dělat? Ono se to teplo nějak rozúčtovává, ale tohle už je extrém, když okolo netopí nikdo (s tím ten systém asi nepočítal). Zase nechceme upadnou v nemilost jako nějací práskači nebo tak něco.
Kvůli čemu, bys je konkrétně chtěla praskat?
Se odstehujte ![]()
@Kriss Tina píše:
Jak otrhané stoupacky? My vzdy měli proste kovové trubky, bez nějaké izolacejinak neuděláš nic, já taky netopim, letos sem ještě radiátor nezapla a dokud nebude vyloženě mrznout, tak to ani neplánuju a i potom max v obýváku. Kvůli sousedům fakt vytápět nebudu, sem zvykla na chladno a užívám si že konečně nemáme v bytě skleník jak v lete.
Tak to se máte. Sestra to v bytě má taky, byt vytopí jen ty trubky. My jsme až nahoře, topit musíme. A to chodím oblečená a večer si kolikrát beru mikinu nebo se přikrývám dekou. Holt zmrzlina.
Hele - schválně jsem osahala naše zdi v rd - a kupodivu jsou studené
. Ty už jsi někde viděla teplou zeď? Možná tak 1 metr od krbu. My topíme běžně na 20 st., v noci na 18. Při 24 stupních bych zdechla. Jednou horkem a podruhé při pohledu na vyúčtování. No a jestli si opravdu myslíš, že vám to okolní sousedi vysávají ( co fasáda, je zateplená?), tak si udělejte zateplení sousedících stěn zevnitř. Pomůže to dost i od hluku.
Příspěvek upraven 05.11.21 v 08:41
@petra.prelouc1 píše:
Když jsem žila v paneláku (mám byt v paneláku který pronajímám) tak jsem tam nikdy netopila i tak tam byl hic jak blázen.
Všichi okolo topili jak magoři.
Jenže tihle netopí vůbec. Minulou zimu jsem se s jednou tou paní bavila, a ona mi říkala, že na západě se v bytech chodí v mikinách a zimních bundách a oni to tak mají taky.
Stoupačky jsem myslela kromě topení i takové ty trubky s teplou vodou v šachtě v koupelně, které jsou obalené takovou tou pěnovou izolací (já tomu moc nerozumím, toho si šiml manžel - on jeden čas dělal topenáře).
Sice se platí za m2 plochy, ale když netopí vůbec nikdo okolo, tak to podle mě nemůže fungovat… ![]()
@petra.prelouc1 píše:
No co s tím… Můžete jít do svého domu, kde vám to teplo nepůjde přez zdi k sousedům ale prostě ven. Anebo mě napadlo zateplit si ty stěny k sousedům
Jinak si myslím že to tak je všude v paneláku.
@Russet my teď trubky nemáme, ty byly ve starém byte, tady sem stoupacky nějak neobjevila
taky sme úplně horní byt. Zima mi teda není, spíš jeste většinu dne větrám. Ale já sem zvykla z domu od rodičů, ty mají starou stavbu kde je chlad, tam je přes den tak 16-18 stupňů, topí si až večer v krbu, když si chtějí sednout k televizi
takze když teď mám doma 18-20, tak mám ještě luxusní horko
mikinu nebo ponožky na doma vůbec nevytahuju.
@Jaaanča píše:
No co s tím… Můžete jít do svého domu, kde vám to teplo nepůjde přez zdi k sousedům ale prostě ven. Anebo mě napadlo zateplit si ty stěny k sousedůmJinak si myslím že to tak je všude v paneláku.
Hele já jsem bydlela v jednom paneláku a tam měli teplotu nějak nastavenou zvenčí, prej aby jim dům nechladl, takže topení topilo vždy na 22
pro mě neřešitelný problém, je to na mě hyc a když už jsem fakt chcipala a otevřela okno, tak to poznalo, ze je vevnitř zima a nasadilo turbo
![]()
Příspěvek upraven 05.11.21 v 08:42
Ono to většinou bývá v podstatě naopak. Ostatní platí to, že ty chceš v bytě ‘saunu’. Známým se teplo v domě rozpočítává 80 % poměrně a skutečná spotřeba tvoří jen 20 % z platby za topení. ![]()
Jak máte řešené vyúčtování?
Příspěvek upraven 05.11.21 v 08:44