Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lucy75 píše:
@Monchichikjé děkuji..mně za to právě muž spíš nadává, co „si tu sem taháš“.. druhá fajn sousedka taky, že nejsi přece obecní vývařovna
Ale pár kámošek mne podpořilo jako ty, ale moc mne ten tvůj názor těšíprostě to tak cítím a tak to je
až to budu cítit jinak a ty děti by třeba byly drzé apod. tak to si pořádek udělám
ale víš. co je krásné? Ten kluk i v 11 říká slovo Maminka(Maminka řekla, že nesmím…) sestřička je u svého tatínka (ona má totiž na obě děti střídavku, tak já nikdy nevím, kolik tento víkend k našemu stolu dorazí dětí
)..achjono
nejhodnější děti fakt obvykle pochází z takových poměrů..
To je pravda, bývá to tak. Jsem měla kolegyni, servírku a ta měla dceru. Vůbec se o ní nestarala, z práce rovnou někam za chlapama…co si holka nevyprala, nenakoupila a neuvařila, tak neměla.
A přesto když přišla hledat mámu do práce, že už není doma ani chleba a mlíko, že by nakoupila, jestli jí dá matka nějakou korunu, nebo že potřebuje podepsat něco do školy tak to bylo samý "Je tu maminka? Hledám maminku. Maminko sem, maminko tam. Hrozně milé a vděčné dítě.
To je až smutný.
Děti se ptají, kdo k nám může (okoli bytovky mi to je celkem fuk, občas tu je slusnej gang deti), naše děti, pokud se někam pozvou nebo je někdo pozve, tak už jsou vycvičené a hlasi že Martínková maminka to ví a nevadí jí to, případně že je sama pozvala. ![]()
@Babytch píše:
On je hodně suverén. Přes plot houkne strejdu, jdu k vám (my byli s dětma ve vířivce) a než jsme se stihl rozkoukat už byl u branky, odemkl si šup do slipů a do vířivky. Syn je za kamaráda rád, ale já bych rád soukromí a né se starat o 3 děti. Oni na zahradě mají jen plevel a tak čeká kdy ho pustím k nám.
V tom případě bych neměla sebemenší problém ho zvte virivky a pozemku ein zwei zase vypakovat. ![]()
U nás jsou tabu neděle- to chci mít klid, popř přijede rodina. Jinak jsou mi kamarádi dětí celkem fuk a nevadí mi. Pokud je problém a děti se chovají jako stádo, tak je bez pardonu usměrním nebo vyhodím. Přístup jsem zakázala jen jednomu - chlapec byl fakt jak neřízená střela… teď v létě klidně potkám 3-5 cizích dětí doma, na dvoře, na zahradě, v bazénu… s puberťáky domlouvám i termíny nočních návštěv kamarádů- pod pergolou, v bazénu - vyzaduji jen aby si po sobě uklidili a zakryli bazén. V létě říkám že děti u bazénu nekrmím - lednacek ok, ale 10 ledňáčků už ok není… takže ok, přijďte se vykoupat, přineste chipsy… naše děti udělají popcorn a vodu do džbánu… minulý rok jsem otevřela dveře po x-tém zazvoneni a tam dcery kamarádka- říkám jí TO JSI DNESKA DVANÁCTÁ… ona na to s chápavým úsměvem (bylo jí 17) řekla JÁ VÍM TETO, ONI BYLI DOTEĎ U NÁS
Časem se ten přístup k dětským návštěvám vyvíjí - taky jsem měla takový ten odstup co cítí zakladatelka, teď už mám radost když je šrumec. Manželův svobodný a bezdětný kamarád byl dost v šoku, když přijel v pátek odpoledne a v domě bylo lidí jak na václaváku
prý by to nedal… no, taky jsem to kdysi nedávala, ale má to své kouzlo.
@a12 píše:
Jedno dite navíc, kde je problem?snad má dítě svy rodiče, ne? Kdyby zakladatelka chtěla 3 děti, tak si je pořídí, nevim, proc by se měla denně starat o cizi děcko.
Ja jako mama bych tohle svýmu dítěti nedovolila, pripadala bych si trapně, ze nekdo musí hlidat moje dítě
Někomu to ale nepřijde vůbec trapné bohužel ![]()
@a12 píše:
Jedno dite navíc, kde je problem?snad má dítě svy rodiče, ne? Kdyby zakladatelka chtěla 3 děti, tak si je pořídí, nevim, proc by se měla denně starat o cizi děcko.
Ja jako mama bych tohle svýmu dítěti nedovolila, pripadala bych si trapně, ze nekdo musí hlidat moje dítě
Ano, chce to najít míru. Zakladatelka musí určit hranice. Hranice soukromí a hranice péče o cizí dítě. U sedmiletého je to jiné než u desetiletého… zakázat návštěvy úplně je trochu kontraproduktivní- pak ti kamarádi přestanou chodit úplně a dítě přijde o kamarády… pak je mu 10 a sedí doma u televize a u mobilu a nevytahne paty z domu, protože nemá kam a s kým.
@Babytch píše:
On je hodně suverén. Přes plot houkne strejdu, jdu k vám (my byli s dětma ve vířivce) a než jsme se stihl rozkoukat už byl u branky, odemkl si šup do slipů a do vířivky. Syn je za kamaráda rád, ale já bych rád soukromí a né se starat o 3 děti. Oni na zahradě mají jen plevel a tak čeká kdy ho pustím k nám.
My máme na zahradě skoro každé odpoledne 3-4kamaradky od sousedů, já jsem ráda, že má dcera zábavu. V bazénu dnes byly všechny a pak si u nás daly k večeři jahodový knedlíky, skoro nezbylo na manžela
Někdy bych taky třeba chtěla klid, ale je super, že dcera má kámošky, že si vyhrajou a u nás se to střídá, navštěvují se navzájem. Beru to jako bonus, že je v sousedství hodně deti. Není nic horšího než znuděně dítě, bez kamaradů. Samozřejmě, že když se mi to opravdu nehodí, tak nemám problém děti požádat aby odešly.
Naše děti tady taky mají často kamarády. Nám tohle nevadí, když se chovají slušně a dodržují pravidla. Jen máme domluvu. Během školního roku budou prva úkoly a povinnosti splněny. Pak teprve kamarádi. Víkendy neřeším. Jeden kamarád syna je takový trošku jiný (jednoduchý, hloupý), ale je to strašně hodný kluk. Vím, že se mu děti smějí. Je vidět, že se cítí osaměle. Tak to i sama synovi řeknu, ať ho pozve k nám klidně. Ale jsem raději, když si hrají u nás na zahradě. Vím, že tady nic nehrozí. A je mi ho líto.
Ty jo na mě ten klučina nepůsobí nějak špatně, binec vám nedělá, nic neničí. Je to bohužel nejspíš tipické dítě, bezprostřední a to je super. Zahradu nemají, ale za 2 roky ji mohou mít a to k nim mohou chtít chodit zase tvé děti. V tomto případě bych ho nevyhazovala, ale určila si dva den, kdy prostě bude na zahradě klid. To se dá asi nastavit. Ale rozhodně bych mu to řekla tak, aby z toho nebyla cítit nějaká povýšenost nebo agresivita. U nás včera bylo x dětí na zahradě i v bazénu. Dvě hodiny tu vyváděly. Já jsem přišla v 16h z práce a to víš, že bych si chtěla vychutnat klid a nohy nahoru. Ale beru to jako součást dětství mých dětí. Za 5-8let na to budeš ještě vzpomínat, že jsi měla veselo na zahradě. ![]()
@kam2 píše:
Ty jo na mě ten klučina nepůsobí nějak špatně, binec vám nedělá, nic neničí. Je to bohužel nejspíš tipické dítě, bezprostřední a to je super. Zahradu nemají, ale za 2 roky ji mohou mít a to k nim mohou chtít chodit zase tvé děti. V tomto případě bych ho nevyhazovala, ale určila si dva den, kdy prostě bude na zahradě klid. To se dá asi nastavit. Ale rozhodně bych mu to řekla tak, aby z toho nebyla cítit nějaká povýšenost nebo agresivita. U nás včera bylo x dětí na zahradě i v bazénu. Dvě hodiny tu vyváděly. Já jsem přišla v 16h z práce a to víš, že bych si chtěla vychutnat klid a nohy nahoru. Ale beru to jako součást dětství mých dětí. Za 5-8let na to budeš ještě vzpomínat, že jsi měla veselo na zahradě.
Ale víš co, zakladatelka píše, že se tam nedávno nastěhovali, podle mě se to nehodí, aby se tam dítě takhle denně nakyblovalo a matce to bylo jedno, jsou to v podstatě cizí lidi.. Mně by se taky nelíbilo, kdyby se teď vedle nás někdo nastěhoval a jejich děti bych hned měla denně na zahradě, a uz vubec bych nedovolila, aby se k nim každej den nasackovaly moje děti ![]()
To je už o přístupu rodičů. Já bych třeba vedle zazvonila, šla se představit a zeptala se zda nevadí, že k nim malej chodí, a kdyby je to obtěžovalo, ať ho pošlou klidně domů. On kolikrát člověk ani nezná souvislosti, zakladatelka nepsala nic o tom, zda proběhl nějaký rozhovor s rodiči atd. U nás jsou taky děti rodičů, které neznám. /spolužáci syna/ a vlastně kolikrát mi i syn oznámí, že jde k tomu a tomu /5min cesty/.
@Anonymní píše:
Ahoj všem.
Jsme rodina, muž žena a dva kluci 5,5 a 1,5. Nedávno jsme se přestěhovali do novostavby dvojdomku. Máme za sousedy paní s dítětem 7 let. Problém je v tom, že kdykoliv přijedeme od někud domů, už se kýbluje k nám na zahradu nebo do bazénové vířivky. Nechci našemu synovi zakazovat kamarády, ale mám rád zase své soukromí. Máte někdo podobný problém? Popřípadě jak jste ho diplomaticky řešili?
normálně klukovi řekneš „Michale, dneska se nám to nehodí, běž domů“ nebo „Karlíku, jděte s Michalem zase jednou na jeho zahradu“. byla bych ráda, kdyby sousedky nevhodné nakýblování se mých dětí řešily takto a netrpěly mlčky.
To dítě už je docela rozumný, nemusíš mu to vzkazovat přes matku - když ty budeš dělat, že pohoda a jeho matka bude návštěvyy zakazovat, kluk bude mít dojem, že to jeho matka přehání.
@Lucy75 píše:
@Monchichiksrandovní co
to dělávala má milovaná babička
vzala jsem si mustr od níprostě ta maličká smráďata fakt nevyhodím..
jak se u nás třepou na trampošku a sponge boba…
a jsou za celý den lítání pak vyhládlí…
tak stejně (ráda) vařím pro nás, tak jim holt kousek podám, jí stejně jak vrabci (malá má teprve 4), ale její brácha si umí natajno dojít přidat a Teto, ale neřekneš to na mně
je mi jich líto
některá jídla (hlavně s masem) u nás jedly poprvé…
Chudinky, taky bych je krmila…
@Betty MacDonald píše:
Chudinky, taky bych je krmila…
Tohle jsem nikdy nepochopila a nepochopím. Mít v rodině děti a ani neuvařit. A to nemyslím že musí mít nutně děti denně čtyřchodové menu. Uvařit aspoň hrnec husté bramboračky a k tomu rohlíky snad zvládne i chlap.
@Dollorres píše:
Je to citlivka, má čerstvě zjištěny ADD a dyspraxii, je pomalejší a vázne Hrubá i jemná motorika. Měl kamarádku, moc chytrou, šikovnou, táhla ho do předu, upnul se na ni. Ona ho i bránila, dokonce i fyzicky. Hrozně se oba milovali. On má odklad, ona je podle mě spíš nadanější, stejně by se v září rozdělili. Už tak z toho byl vyřízenej. Jenže se přestěhovali ještě v květnu. A od tý doby je vyřízenej, ve školce se s nim nikdo jiný nebaví, a ač dělá pokroky, tak stejně se nevyhne posměškum. Pak mu to je líto a nepřiměřeně reaguje. Je to takový začarovaný kruh.
Letos si zkusí příměštáky, tak doufam, že se to zlomí.
Nechete zkusit skauta? Tam by si jistě nějaké kamarády našel, něco by se časem naučil..