Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bábrdl píše:
Dítě by mohla poslat kam by chtěla i tak.Ta „spádovost“ je u mateřských škol jen o tom, že podstatně zvyšuje šance na přijetí. Prostě, kdo tu školku platí, ten se taky stará o to, aby se tam dostaly hlavně děti těch, co zase „platí“ jeho. A hlavně ho volí.
Proto nechápu to s tím, že 90% dětí jde tam a tam a bylo by to nefér…Prostě to @Aries6 píše zmateně, nemůžu si pomoci.
Hele, líp to napsat neumím, každopádně jsem se dozvěděla to, co jsem chtěla.
@Aries6 píše:
Já jen zjišťuju, jak to funguje, svoje dítě vyřešené mám… a právě ne ideálně. Hnipat do toho ale nebudu, jen bych ráda věděla, jak se věci mají. Páč se na to tady na obci očividně vykašlaly.
Tak nemusí být pravda. Pokud je míst ve školkách dost, tak mají rodiče volnou ruku, a naopak svobodnou volbu.
Pokud by místa nebyla, tak by zajištění míst v konkrétní školce bylo fajn.
@P4ja to vím, že se na to vykašlaly. Mely zjistit, jak to je a nikam ani nezavolaly. Ono je dětí malo, ale když máš někde už jedno dítě a musis lítat s druhým nikam, tak je to naprd, v tom by určení spadovosti pomohlo. Takhle jsme odkázáni na to, kde holt bude volno.
A jedna školka dokonce odmítá naše dětí i zapsat, na což nevim, jestli mají právo. A to i predskolaky. Musíme čekat, až by tam bylo případně volno po zápisech.
@Aries6 píše:
Ne, nic takového nemáme.
Takže to zjednodušeně znamená, že „nemáte školku“.
Dítě můžeš zapsat, kam chceš. Ale bude záležet, jaké mají ty školky podmínky. Většinou máš třeba za trvalé bydliště až 5 bodů.
Vaše obec, která žádnou školku nezřizuje, nemůže nikomu určovat, kam si dá svoje dítě. A pokud není s jinou obcí domluvená, tak jim ani nemůže diktovat, že mají přijímat jejich děti. Proto jsem z toho tvého popisu zmatená ![]()
Pokud nějakou školku domluvenou mají, měli by vám to jasně říct.
@Aries6 píše:
@P4ja to vím, že se na to vykašlaly. Mely zjistit, jak to je a nikam ani nezavolaly. Ono je dětí malo, ale když máš někde už jedno dítě a musis lítat s druhým nikam, tak je to naprd, v tom by určení spadovosti pomohlo. Takhle jsme odkázáni na to, kde holt bude volno.
A jedna školka dokonce odmítá naše dětí i zapsat, na což nevim, jestli mají právo. A to i predskolaky. Musíme čekat, až by tam bylo případně volno po zápisech.
Ty se furt zaklínáš „spádovostí“, ale musíš pochopit, že NEJDŘÍV si obec založí školku a AŽ PAK určí její spádový obvod.
Vaše obec žádnou školku nemá, nemůže tedy logicky určovat její spádový obvod. Protože žádná školka neexistuje.
Může ale vyjednávat jinou obcí, že ona (ta druhá obec, co školku má) rozšíří obvod o vaši obec. Ale musí jim za to něco nabídnout, to je jasné. A nebo může být tou spřátelenou obcí a mít alespoň zvýšené šance.
@Aries6 no pak by si zase nějaká maminka stěžovala, že chce do jiné a obec jí diktuje, že má dítě dát do spádové školky.
Nikomu se nezavděčíš. Takže nevím proč by se na to obec měla vykašlat. A než dítě někam dáš, tak je potřeba si zjistit, jestli mají mladší sourozenci přednost atd.atd. Stejně tak, jako se zeptat na obci, jak to se školkou je, pokud víš, že vlastní nemá. Holt je potřeba se starat a nenadávat.
A jinak ano, pokud má školka určitý počet míst pro předškoláky, tak je naplní svými dětmi, a potom se uvidí, jestli má volné kapacity. Takže ano, může je odmítnout zapsat s tím, že po zápisu se uvidí. Ostatně ty jako rodič přece nemusíš dítě zapsat jen do jedné školky.
@Bábrdl No s těmi nabídkami to tak není. Buď má ta daná školka volno, a pak hledá, odkud děti doplnit. Protože se nikomu nevyplatí mít málo dětí. A nebo nemá, a to potom můžeš nabízet, co chceš. Jedině by se to dalo domluvit v případě, že zafinancuješ nějakou přestavbu nebo přístavbu. Nebo se prostě jinak domluvíš, jak zvýšit kapacitu.
Jinak obec má seznam svých dětí, a pak jí ze školek přijdou počty a ona na základě toho pošle peníze do těch školek, kde děti reálně jsou. My to řešili taky. I když je v obci školka, kam by se všechny naše děti vešly, tak někteří rodiče vozí děti jinam a to pak obec musí zaplatit, i když vlastní školku má. A stejně tak je to i se školou.
@P4ja píše:
@Bábrdl No s těmi nabídkami to tak není. Buď má ta daná školka volno, a pak hledá, odkud děti doplnit. Protože se nikomu nevyplatí mít málo dětí. A nebo nemá, a to potom můžeš nabízet, co chceš. Jedině by se to dalo domluvit v případě, že zafinancuješ nějakou přestavbu nebo přístavbu. Nebo se prostě jinak domluvíš, jak zvýšit kapacitu.Jinak obec má seznam svých dětí, a pak jí ze školek přijdou počty a ona na základě toho pošle peníze do těch školek, kde děti reálně jsou. My to řešili taky. I když je v obci školka, kam by se všechny naše děti vešly, tak někteří rodiče vozí děti jinam a to pak obec musí zaplatit, i když vlastní školku má. A stejně tak je to i se školou.
Nevím, co myslíš, že jak není. ![]()
Ale vím na 100%, že obec, která nemá školku, může vstoupit do jednání s obcí, která školku má. A pak je jen na obci, co školku má, jestli se nechá umluvit. A na obci, co nemá, jestli má peníze.
@Bábrdl píše:
Nevím, co myslíš, že jak není.Ale vím na 100%, že obec, která nemá školku, může vstoupit do jednání s obcí, která školku má. A pak je jen na obci, co školku má, jestli se nechá umluvit. A na obci, co nemá, jestli má peníze.
Jasně to jsem psala, že můžeš jednat s obcí, co má školku, a že to záleží na tom, jestli ta obec má místo, a jak se domluvíte.
Ale s těma penězma to tak úplně není. Každá obec dostává na děti s trvalým bydlištěm určitou částku na vzdělání. A pak už je na ní, jestli má svojí školku a peníze pošle tam. A nebo ty peníze holt pošle někam, kde ty její děti jsou zapsané. Takže každá obec má peníze na děti.
@Bábrdl Ono jde o to, že u nás na obci řekli, že neví, jak to je a jak se to zařizuje a člověk, co měj zavolat na patřičná místa a ZEPTAT se, se na to vykašlal. O to jsem nežádala já, ale známá - já se tady ptám jen proto, abych měla přehled. To, že mám dvě děti jinde prostě beru, že to tak je.
Nemáme ani spádovost, ani spřátelenou obec, prostě nic a tak musíme čekat, kde na nás zbyde místo.
Děkuji moc všem, co mi napsaly, teď už vím, jak to je a jak to chodí.
@Aries6 píše:
@Bábrdl Ono jde o to, že u nás na obci řekli, že neví, jak to je a jak se to zařizuje a člověk, co měj zavolat na patřičná místa a ZEPTAT se, se na to vykašlal. O to jsem nežádala já, ale známá - já se tady ptám jen proto, abych měla přehled. To, že mám dvě děti jinde prostě beru, že to tak je.Nemáme ani spádovost, ani spřátelenou obec, prostě nic a tak musíme čekat, kde na nás zbyde místo.
Děkuji moc všem, co mi napsaly, teď už vím, jak to je a jak to chodí.
To je radost, takový úřad.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.