Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, měla bych dotaz - jak spí vaše děti? Myslím noční spaní.
Nevím jestli je to problém a měla bych ho začít nějak řešit a nebo se to vyřeší samo - malýmu bude 11 měsíců a poslední dobou chodí spát dost brzo (mezi 5. a 6. hodinou večer) ovšem ráno vstává okolo 9h, dneska dokonce vstával skoro v 11 (při změněnym času v 10, ale i tak je to 17 hodin nepřetržitýho spánku!) Je to normální? A to jsem ho ještě musela jít vzbudit, jinak by spal nevím do kolika, na jídlo se úplně klepal, protože jsem toho do něj včera moc nenacpala - nechtěl, co si tak vzpomínám, tak dostal ráno svoji dávku mlíka o 200 ml, 2 sušenky (takový ty medvídky od Nestlé) a pár lžiček bramor s masem (asi tak 10? pak už mi to začal plivat) a oči se mu přitom zavíraly. Tak 2 hodinky si se mnou hrál a pak byl znovu protivný, dala jsem mu 3/4 skleničky přesnídávky a šel znovu spát! Nic mu není, nemocný, zoubky zase nachvilku ustaly a že by byl tak utahaný to se mi nezdá. Co si o tom myslíte? Na jednu stranu jsem ráda, že můžu něco udělat, ale na druhou mě to docela zneklidňuje ![]()
Prosím o váš názor a jestli máte taky tak spavý dítě. Děkuji za reakce.
Kačka usíná po husté kaši z flašky mezi 19 - 19:30. Pak se obvykle probudí kolem půlnoci na UM, ale i do toho dám kaši - trošku. Ale třeba včera se vzbudila v 10 a předevčírem o půl 3. Pak se obvykle probere když ráno vstává táta a dostane UM to je kolem 5:30 a vstává mezi 8 a 8:30. čili 12-13 hod. někdy si po půlnoční flašce dá 20 min ve stoje a pka usíná.
Přes den spí 14-16 + - půl hod.
Jinak takhle spavá jsem byla až do porodu já ![]()
Markit, no já jsem takhle spavá pořád, i když mám tu možnost, tak zkrátka chodím spát pozdě a vstávám s malym (takže max. těch 9 hodin naspim), ale to je úplně něco jinýho. Tvoje dítko se aspoň na to jídlo vzbudí, ale to moje ne, nepije skoro vůbec a moc toho taky nesní, i když přibírá a já ho už skoro neunesu, a proto začínam být trochu nesvá, jestli něco není špatně.
Jé tak to ti trošku závidím
Malý chodí spát kolem 19hod. pak se začne kroutit kolem půlnoci, pak většinou kolem 4 a nakonec vstává kolem 7 ráno. Naštěstí mu stačí vždy lahev a spinká dál, ale přece jen už je spánek přerušený a tak občas mám pocit, že mě kopla pivovarská kobyla. Takhle to má od 8. měsíce a táhne mu také na 11. ![]()
A nezačal se víc hýbat, jako třeba lézt, je víc unavený, tak víc spí..? Hlavní je, že přibírá. Víc neporadím, jenom ještě, říká se, že některé nemoci můžou probíhat skrytě.
Zuzouš: no lézt, on už chodí, takže tím hýbáním to nebude. Ale je na něm vidět, že ten spánek vyžaduje, je protivný a v postýlce se uklidní a během chvíle usne.
vrobca: takže jste taky prosincoví? Malej mi dřív, je to asi tak týden, 14 dní chodil spát mezi 8 a 9. večer a vstával za těch 12 hodin. Jinak v noci spí krásně od narození. Do 4 měsíců spal skoro pořád, pak se mu to nějak upravilo, že chodil odpoledne na ty 3 hodky. Když ho budu budit tak bude protivnej. Já opravdu nevím co s tím.
Petule - no jestli je takhle spavý od vždycky ( jako, že vždy spal dobře, dlouho a víc než ostatní) tak bych to neřešila.
Pokud má normální vývoj - což asi má, když začal chodit, pokud ti přijde psychomotoricky na urovni jako ostaní - tak je to prostě jen jeho nátura.
Přibírá?? Je spokojený po vyspání?? Učí se nové věci?? Jí co dostane??
Naše malá spala dvakrát denně ještě v 16 měsících - třeba přes den naspala i 4 -5 hodin a v noci 10 -11 v kuse..
pak se to najednou přehouplo a spí jednou denně (3 hodiny)..
Jestli tě to trápí kvůli jídlu zkus se zeptat doktorky. ![]()
Lizbeth, no přibírá, ještě nedávno jsem ho unesla a teď mam co dělat a po 5 minutách na ruce už nemůžu, až se vzbudí tak ho chci zvážit, i když se mi zdá, že doktorky váha váží jinak než naše. No to co mu chutná, tak to zbaší až se po tom zapráší, ale to co mu nejede jí dlouho. Už se sám umí postavit v prostoru, nemusí si dolízt k něčemu aby se o to opřel a postavil. Na mluvení je línější, to se mu učit nechce, jinak si hraje hezky a zajímá ho to co by ho zajímat nemělo, zvídavej je, někdy až moc. Dr. mi na jídlo řekla jen to, že když přibírá tak je v pořádku.
Jinak po vyspání je usměvavej a spokojenej.
Pettulle jo jo, prosinec. Termín jsem měla 15. nakonec ho ze mne rvali 22. a to doslova, nechtěl se pustit (skákali mi po břiše) a když už konečně ho dostali ven, tak zjistili, kde byl kámen úrazu-4× omotaná šnůra kolem krku. Neřekli mu jinak než malý kaskadér a že když je zima, tak si udělal šálku. Jinak Vánoce v porodnici nic moc (vánočka mi lezla krkem, byl ke snídani, jako zákusek po obědě a každý den), kapr a salát stál za prd ![]()
já taky měla termín 15.!Ale Vánoce jsem v porodce trávit nechtěla ani za nic a navíc jsem tam šla kvůli špatným monitorům už v 37.tt a rodila jsem ve 38tt 5.12. po vyvolávačce a stejně se nás potřebovali zbavit, protože půlka oddělení byla kvůli rekonstrukci zavřená a chtěli zavřít i tu druhou.
Pettulle takže máš Mikuláše. Přesně takhle mám sestřenku na Mikuláše (tedy jasně na Jitku, ale víš jak to myslím)
A kde jsi rodila?
Na Mělníku a ty? Jj přinesli ho všichni čerti, akorát v 18:44 ho vytáhli, měla jsem akutního císaře, moc se mu ven nechtělo, takže jsem si užila svoje, ale nechala jsem si dát lokální, takže přítel byl se mnou a malýho jsem mohla hned vidět, jenže si z toho moc nepamatuju. Prý jsem měla zánět na děloze a tak jsem jim tam málem vykrvácela.
Tak to sis pěkně užila. Já rodila v Motole a rvali ho opravdu dost ven. Řekli, že ho ze mne dostanou normálně i kdyby nechtěl a že opravdu nechtěl ![]()
Takže sis taky užila, po mě taky chtěli abych rodila normálně, ale bohužel to nešlo, tak uvidim jak to bude příště, ale asi bych sekci už nechtěla