Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám „trošku“ problém se synem, jsou mu dva roky a k uspávání potřebuje mlíčko, tedy sunar v lahvičce, v podstatě to má jako uspávací předmět. Nevypije ho hned, ale pije ho v noci. Přes den ho prostě nepije, to už jsem zkoušela. Poradíte mi, jak ho toto odnaučit, co s tím? A samozřejmě také dosti čůrá, po noci je plína vydatně nažmochaná
. S tím také souvisí další moje obava, jak se naučí v noci vydržet s čůráním? Vím, že se děti budí v noci na záchod, ale jak znám syna, nedovedu si představit, že on se na to čůrání bude opravdu budit.
Katka
Smokie, můj bratranec pil takhle granko. Ne večer, ale ráno bez něho prostě nevylezl z postele až do svých skoro 7 let. Dnes je mu 26 a věř tomu, že kdyby mu jeho holka přinesla „bumbinu“ ráno do postele, vypil by ji aniž by si uvědomil, že mu není 7
. Myslím, že není potřeba se toho bát, odnaučí se to určitě, otázkou zůstává, jak dlouho vydržíš mlíko chystat
. A s čuráním je to stejné. Mám 5 letého syna a když mám pocit, že na noc moc pil, tak ho prostě vzbudím na čurání. Zastávám názor nechat všemu volný průběh a nesrovnávat úspěchy a neúspěchy našich dětí s dětmi kamarádek.
Ahoj Radino,
já už jsem mu kdysi to granko zkoušela dát, no bez valného úspěchu. Ale už je to dýl, chutě se mu mění a možná by mu to teď zachutnalo. On s tím mlíčkem většinou usíná i přes den, dneska vyloženě čekal, až mu ho přinesu, pak si ho k sobě přivinul a usnul
.
No tak uvidíme, za nějakou dobu to asi začnu řešit víc, tak abych byla připravená
.
Dík, ahoj Katka.
Ahoj Radino,
tak jsem po ránu zkoušela to granko, no musela jsem mu to lžičkou trochu nalít do pusy, ale dělal jak když mu tam liju kyselinu sírovou, no pak mu to jakž takž zachutnalo, ale stejně to nepil.
Teď po odpoledním spaní si opět vyžádal mlíčko, tak jsem mu tam propašovala půl lžičky granka a dělala jakoby nic, ale on se na to hned nedůvěřivě podíval
, pak hned na mě, no ale za chvíli to vypil. No teď ho ještě naučit, aby to nepil v noci
.
Tak mi drž palce ![]()
Katka
Ahoj Smokie,
možná malému dělá dobře to teplíčko z lahve. Když jsem měla holky malé, dávala jsem jim do postýlky „Vaška“. Tuším, že se tomu tak říkalo - prostě lahev s teplou vodou. Samozřejmě to nebyla ta gumová, ale byli to plyšoví medvídci s otvorem v bříšku, kam se teplá náplň zasouvala. Určitě se to prodává (my to tenkrát dovezli ze SRN). Zkusila bych něco takového s vysvětlením, že medvídek chce spinkat s ním. Pokud by vyžadoval opravdu i pít, tak + lahvičku s nápojem, kterou bych ale plnila čím dál míň, nebo ji po usnutí odebrala. Kdyby měl v noci žízeň, tak je jasné, že mu pití asi neodepřeš. Anebo to tak nechat (až bude starší, jistě se to odnaučí) a v noci ze spaní posazovat na nočník. Ale to vstávání, viď ![]()
Pajdule
Ahoj Pajdule,
já myslím, že to teplíčkem nebude, protože mlíčko mu dělám vlažné a i tak dlouho čeká, než si ho vypije, asi mu to dělá dobře, protože i k němu čuchá
. Je to takovej můj malej velkej kojeneček
.
Samozřejmě že v noci se budí a chce napít, když už nemá mlíčko, tak vodu, ale dneska po ránu jsem chtěla odolávat (v 5 hodin), nakonec mě z tý postele vyhnal a musela jsem mu ho jít udělat
.
No uvidíme, snad to chce čas a snad do puberty s mlíčkem spát nebude
.
Dík za tip, ahoj Katka.
Ahojte,
já mám trochu opačný problém. Mám chlapečka 2,5 roku, už dlouho spí v poho celou noc, ale je zvyklý, že když jde večer spát a ráno když vstává, vypije celou flašku teplého plnotučného mléka. Za což jsem ráda.
Jenomže on to do minulého týdne pil z dudlíku, který už měl opravdu minimálně rok starý a jiný prostě nechtěl. Manžel se ale naštval, že z takového hnusného rozžvýkaného cumlu pít nebude a začne pít mlíko z hrnečku - tak mu ho vyhodil do koše. Náš Ondra už týden chodí a škemrá, že chce mlíčko, ať jdeme koupit ten „starý dudlík“. Od té doby už nevypil ani kapku. Tak mne to teď mrzí a nevím, co s tím.
Díky za názor Helča
To je těžká otázka, jestli ho už chcete úplně odnaučit od toho dudlíku, tak zatněte zuby a vydržte to. Jestli vám to ale nevadí, že z něj pije, tak mu zkuste koupit nějakej dudel, myslím, že si na něj Ondra zvykne.
Já už bych ho asi nechala bez dudlíku, problém je, jak to zařídit
. Já doufám, že si na to náš Kuba taky zvykne, no možná má ještě trošku čas.
Tak vám držím palečky!
Katka