Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky po přečtení mnoha diskuzí s touto tématikou a také při sdílení názorů s dalšími maminkami zde jsem se rozhodla založit toto téma
Začala bych asi tím že již novorozenec má velmi dobrou pamět na věci,které jsou mu příjemné a tak není divu že pokud maminka přijde na to že miminko rychle usne v náručí nebo při hopsání na míči..takto se děje hlavně z důvodu kdy už není úniku při srdceryvném pláči a mamča už neví co by.Logicky bude stejný postup vyžadovat jelikož je mu to příjemné a intervaly uspávání se budou prodlužovat. To co vám ze začátku situaci při uspávání ratolesti usnadní.. vám bude v budoucnu uspávání komplikovat at je to co je to.Zlomový moment přichází ve třetím a devátém měsíci,, kdy se zvyky mění na zlozvyky a zde by se měli rodiče rozhodnout co budou chtít do budoucnosti od dítěte tolerovat a co naopak ne. Liberární výchova je povolná a krásná ale pokud už jednou rodiče takto volily na změny je za chvíli pozdě.Několik procent dětí má problémy se spánkem dané geneticky ale zbytek je chyba ze strany rodičů ve spánkovém režimu nebo-li… úzkostlivá ,milující, starostlivá maminka.Naučit miminko usnout u láhve,kojení,houpání je velmi jednoduché ale pokud rodič náhle zjistí že mu tato cesta nevyhovuje .. nastane problém a čí vlastně? Poté se obě strany jenom trápí… např. Při Estvilu který nemusí při určitých okolnostech probíhat takto dramaticky jak někteří popisují. U E
stvila je nutno začít brzy jelikož např.3 měsíční dítě nemá až tak mnoho návyků a přizpůsobuje se jednodušeji. U odpůrců estvila a fandů co nejčetnějších kontaktů s dítětem je tedy zcela zřejmé že je to jejich volba a v budoucnu nebudou mít nikdy problém s touto tématikou
Estvil a jiné metody jsou velmi přísné a tvrdé ale jestliže se chcete zbavit nočního buzení a houpání aplikujte je a to co nejdříve … výhodou je správný spánkový režim, který dítěti prospívá. Estvil není vhodný pro každé dítě a je někdy nutné si tuto metodu přetvořit podle svého..záleží jen na vaši fantazii a kreativitě.Chtěla bych dodat že mnoho maminek aplikujících Estvila není vnitřně silně odhodláno toto učinit a ve finále selžou… v tomto případě se stav se spánkem zhorší!Neaplikujte Estvila pokud nejste pro tuto metodu pěvně rozhodnutí a nedokážete improvizovat v určitých momentech. Ono to není jenom dát miminko do postýlky a nechat vyřvat ale improvizovat v detailech : Odpoutat pozornost silně řvoucího miminka atd.
Verunnko, ty jsi nějaký odborník přes spánek dětí a zároveň dětský psycholog?
Ve svém příspěvku používáš pár časových mezníků - máš nějaký odkaz na nějakou studii, nějaký článek (a fakt nemám na mysli časopis pro maminky
), o který by ses mohla opřít?
Jestli ne, tak pro mě je tohle všechno jenom směsice blábolů ![]()
Cappy píše:Né!Jsou to mé vlastní zkušenosti a zkušeností přátel
Verunnko, ty jsi nějaký odborník přes spánek dětí a zároveň dětský psycholog?
Ve svém příspěvku používáš pár časových mezníků - máš nějaký odkaz na nějakou studii, nějaký článek (a fakt nemám na mysli časopis pro maminky), o který by ses mohla opřít?
Jestli ne, tak pro mě je tohle všechno jenom směsice blábolů
Verunnka se asi nudí, no jo, její děti usínají samy, tak má spoustu času na to tady sedět a tlachat, co?
![]()
No opravdu bych ti přála mít dítě, u kterého to s usínáním tak jednoduché není. Např. u nás, do cca 5ti měsíců v pohodě, pak bohužel ne, a tři krát za den převlíkat pozvracneou postýlku se mi fakt nechce. Proto budu raději u dítěte seďět tak dlouho než usne, to 18ti to určitě nebude. ![]()
Verunnko, skutečně tady nejsi od toho, abys dělala analýzu mého osobního života, to sis opravdu mohla nechat od cesty.
Laskavě se držme tématu.
Debatuji s tebou slušně.
Když tady prezentuješ nějaký článek, tak bych prostě očekávala, že to bude na odborné úrovni, doplněné nějakým průzkumem, odborným článkem, studií ![]()
Prostě, aby se bylo o co opřít.
A né JPP (=jedna paní povídala).
Osobně si myslím, že každé dítě je opravdu originál, tak by se k němu mělo taky tak přistupovat a né ho hned škatulkovat do nepřizpůsobivých skupin, které ve 3 (nebo v 9) měsících stále neusínají samy bez křiku, tak s tím pojďme honem něco udělat.
Cappy píše:
Verunnko, skutečně tady nejsi od toho, abys dělala analýzu mého osobního života, to sis opravdu mohla nechat od cesty.
Laskavě se držme tématu.
Debatuji s tebou slušně.
Když tady prezentuješ nějaký článek, tak bych prostě očekávala, že to bude na odborné úrovni, doplněné nějakým průzkumem, odborným článkem, studií
Prostě, aby se bylo o co opřít
Není problém
Během dne pošlu pár odkazů..
Mimochodem o slušném debatováním mám trochu jiné představy. ![]()
Za prvé nevím, proč by Verunka nemohla napsat své poznatky, možná bych to jen psala do deníčku asi ![]()
A za druhé, Veru ne tak z ostra, vyznělo to totiž dost hrubě i pro mě, a zřejmě to tak nebylo myšleno ![]()
verunnka píše:
Není problémBěhem dne pošlu pár odkazů..
Proč né zrovna?
To je dobrej výlev…
![]()
Typický příklad toho, jak chaotické a zmatené podání dokáže totálně shodit jistě dobrý úmysl. ![]()
Verunnko, kolik jsi vychovala dětí? Nebo pracuješ v nějakém výzkumném ústavu? Řekla bych, že tak „jasnou“ teorii a závěr by si netrouvla vslovit ani maminka 8 dětí. Každé je totiž jiné. Víš, co mě nejvíc pobavilo? Že se tímto problémem zajímají lidi na celém světě - psychologové, odborníci, lékaři atd… vydávají se různé studie a teorie, tisíce mamin si toto ověřují v praxi, ale teprve ty jsi přišla s tak jasným závěrem, který 100% funguje. Jasně - nerozmazlovat, nechovat, nehoupat, vrazit do postýlky.. jen ať si nezvyká ![]()
Nic ve zlém, ale fakt mě to spíš pobavilo než rozhřčilo nebo poučilo. Tímto nechci vyvolávat žádné boje. Když tomu věříš a u vás to funguje, pak OK a já ti to ze
přeju. Jen bych byla v těch unáhlených závěrech opatrnější a doufala bych, že u vás nenastane zlom k horšímu.
Cappy píše:verunnka píše:Proč né zrovna?
Není problémBěhem dne pošlu pár odkazů..
Protože zatím hledám
Čerpala jsem ze zkušeností které jsem načerpala z vlastního života a něco od přátel. Ale kouknu se a něco najdu ![]()
Shílenka píše:
Za prvé nevím, proč by Verunka nemohla napsat své poznatky, možná bych to jen psala do deníčku asi
A za druhé, Veru ne tak z ostra, vyznělo to totiž dost hrubě i pro mě, a zřejmě to tak nebylo myšleno
Hrubě to myšleno nebylo.
lulje píše:,, v praxi taky
Jinak ale …teorie je to pěkná![]()
![]()
To se musí nechat