Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, prosím Vás mám čtyř měsíčního syna a najednou nechce spát v postýlce. Musím čtyřikrát denně do kočárku za jakéhokoli počasí a vůbec nic nestihnu udělat navíc jsem hrozně strhaná. V šátku neusne. V postýlce řve a řve. Syna musíme od malička dávat spát jinak sám neusne. Jak ho naučit spát v postýlce. Celé dva měsíce to fungovalo a najednou to nechce. Děkuji moc
@beerunda zjistit, proč najednou spát nechce
jinak co si představit pod tim dávat spát? ![]()
Náš 8týdenní nemůže být sám. Když usne lze ho přestěhovat, ale za bdělého stavu by se sám zbláznil, hračky v postýlce vydrží tak 15min. Přes den když vařím sedí u mě v autosedačce (občas pohoupu) a sleduje nebo si ho stěhuji sebou v koši na prádlo
nejraději by celý den seděl v sedačce a vše pozoroval…ale nechci mít křivé miminko
Myslím, že chce spát v kočáře protože to houpe a tam se mu snáze usne. Ale nějaký režim by měl mít a nevím zda je vhodné ustoupit když se mu tam nechce spát… Dáváním spát myslím, že ho dát od hraček pryč. Doktorka říkala, že se zdá že trpí poruchou pozornosti, samozdřejmě u takto malých dětí to nelze jednoznačně říct ale prý jevý známky této poruchy. Syn neusne pokud ho nedonesu buď do ložnice a nebo dám do kočáru. Musí mít místo na spaní. A zatím to fungovalo tak, že dopoledne spal v kočáře, po obědě do postýlky v ložnici a pak bylli unavený do kočáru. Syn prostě neusne sám u hraček. Bude plakat a bude unavený ale neusne.
@beerunda já mám 3 měsíčního syna a přes den mi moc nespí, usne taky jen v kočáře a to max na 30 minut a nebo usne u kojení u prsa-tam by byl schopný prospat celý den
ale když ho někam položím, tak je v ten moment vzhůru…V noci usne v postýlce krásně a spí v kuse i 9 hodin…takže já to přes den moc nehrotím a spát ho nenutím
a zatím se zdá být spokojený ![]()
@Tarani Já ho nenutím spát. Dávám ho spát pouze jakmile vidím že je unavený. Když vidím že je v pohodě tak ho spát nedám. Je mi jedno kolik bude spát ale pokud je unavený tak vím že spát potřebuje. Večer mi naštěstí také usíná sám a bezu problémů se vzbudí na jedno krmení a pak vstane až v 6.
@beerunda já jsem nemyslela, že ty ho nutíš, asi jsem použila nevhodně smajlíka
…spíš to bylo myšleno tak, že nevím jestli je to OK, když ho nechávám at si spí kdy chce ![]()
@Tarani Ano to je OK. Nejlepší ješ když si děti usnou kdy chtějí. Ale některé děti to prý neumí jako ten můj šmoula takže ho musím dávat spát.
Jak funguje technika Každé dítě může dobře spát? Dá se to použít i v tomto případě na spaní přes den?
Já malého uspávala v košíku nebo s ním jezdila v kočárku doma, když usnul, dělala jsem, co potřebuju…s jakýmikoliv metodami počkej min. do 6m.
Ja si s malym hraju na dece nebo sedi v kresilku a spat ho dam kdyz je na prvni pohled unavenej jinak taky v postylce krici, nejlepsi je kdyz ho chci uspat, lehnkutsi s nim na normalni postel a delat ze spim potom usne taky a ja ho presunu do postylky, i kdyz to praktikuju spis vecer
nektery deti v tech postylkach bejt nechteji kamaradka tohle resila este s 8 mesicnim, postylku pouzivali jenom, kdyz malyho chteli probudit ![]()
Syn (10.5m) nikdy neusl sám, uspávám buď u prsa, nebo v šátku venku(tchánovci v kočáru) nebo v hacce. Oni to holt neumí, musí zpracovat spoustu podnětů, všeho co se naučili a viděli… Hlavně nenechávat vyplakat, oni nechápou, že jednou přijdete, v ten moment je to pro ně strašně ohrožující situace, vyplavuje se kortizol a ten se dlooouho odbourává, nemluvě o psychickým dopadu do života.
@beerunda píše:
Jak funguje technika Každé dítě může dobře spát? Dá se to použít i v tomto případě na spaní přes den?
Zkus zavesit šátek přes postýlku jakoby houpací sít a dát ho tam