Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky zajimalo by me jestli s nekym spi dite v loznici, uvazujeme o variante vlastni postel ditete v nasi loznici.jde o to ze maly ma 3,5roku a spi mezi nami.je celkem dost na nas fixovany. v posteli nam nevadi, ale uz to zacina byt dost nepohodlne:-))Mate nekdo s tim zkusenosti, myslite ze potom treba za rok se to zmeni a pujde do pokojiku a nebudemit trauma ze spi v loznici rodicu:-))
A co zkusit, že byste mu tu postel dali rovnou do pokojíku, protože, jestli si na ni zvykne v ložnici, tak se Vám to bude horkotěžko měnit. Náš prcek byl taky zvyklý od půlky noci s námi spát v posteli. Kolem 1,5 roku jsme mu koupili postel, dali rovnou do pokojíku, pár měsíců jsem ho uspávala, že jsem si s ním lehla a když se v noci vzbudil a nedal se utišit, tak jsem si s ním taky lehla a spala s ním až do rána, taky to bylo dost nepohodlný, ale pochopil, že jeho místo na spinkání je v pokojíku a né v ložnici, po pár měsících se už naučil usínat sám a konečně už spí i celou noc ![]()
@markone píše:
Holky zajimalo by me jestli s nekym spi dite v loznici, uvazujeme o variante vlastni postel ditete v nasi loznici.jde o to ze maly ma 3,5roku a spi mezi nami.je celkem dost na nas fixovany. v posteli nam nevadi, ale uz to zacina byt dost nepohodlne:-))Mate nekdo s tim zkusenosti, myslite ze potom treba za rok se to zmeni a pujde do pokojiku a nebudemit trauma ze spi v loznici rodicu:-))
no tak za rok mu bude už 4.5 bude s ním jiná domluva, nebála bych se toho.
No, zřejmě to půjde dost těžko změnit, pokud nějak výrazně nezasáhnete. Ségra, 11,5 roku, spí s maminkou dodnes.
Ale dávám tomu rok, max. dva a zabarikáduje se v pokojíku s těžkou pubertou ![]()
No jde o to ze v pokojiku spi mala:-(ma 21m a budi ji uplne vsechno:-(navzajem by se budili:-((on se kluk v noci casto budi se slovy mama. reknu jsem tady, on se prituli a spi dal:-)
@omites píše:
No, zřejmě to půjde dost těžko změnit, pokud nějak výrazně nezasáhnete. Ségra, 11,5 roku, spí s maminkou dodnes.Ale dávám tomu rok, max. dva a zabarikáduje se v pokojíku s těžkou pubertou
no to nevím, holka 13 ke mě leze pořád, kde myslíš že je teď? na „tajňačku“
si tam odnesla peřiny a chrápe
má svůj pokoj, svou postel, v ložnici ji občas vzbudí malej brácha ale přesto to má ráda. Jinak ona spí ve svém pokoji, od roka, nebyla tam sama, měla tam staršího bráchu. Ale jakmile má možnost sáčkuje se ke mě ![]()
@markone píše:
Ale ono to je pekne nahodou:-))
já vím
klidně mu dej postel do ložnice, neboj se, za rok už třeba bude moct být se ségrou, a když ne tak ho tam budeš mít déle, některý děti to prostě mají rádi.
@markone píše:
No jde o to ze v pokojiku spi mala:-(ma 21m a budi ji uplne vsechno:-(navzajem by se budili:-((on se kluk v noci casto budi se slovy mama. reknu jsem tady, on se prituli a spi dal:-)
No tak to je horší s tím, že by budil malou. Zkusit to s tou postelí do ložnice můžete, ale podle mě, jak bude starší a bude na to zvyklý, tak si bude fakt těžko odvykat. A jak spí oba přes poledne? Malá v pokojíku a malý v ložnici ve Vaší posteli? Co koupit tu postel, dát ji do pokojíku a zkoušet je ze začátku dávat spolu usínat v pokojíku jen přes polední spánek? Třeba by to byla mírnější forma a zvykl by si na to líp.
Okoli mi rika, ze pak bude mazanek:-))mame to naopak, holka je jako kluk a kluk je mamincic mazanek:-))
Já bych v tom problém neviděla, pokud mu teď řeknete, že je to dočasné a třeba říct, že až bude velký jako… (doplň si nějaký jeho vzor), tak půjde do pokojíčku, tak proč to neudělat postupnými kroky? Pak jde jen o to, abyste třeba za rok byli neústupní a přesunuli dítě do vlastního pokoje. I tak k vám bude občas chodit spát, ale bude to mít sestupnou tendenci.
Třeba já jsem ráda, že se mnou občas děti spí v posteli (5+7 let), stěhuju si je tam, když je chlap pracovně pryč.
A je to moc fajn. ![]()
Monulda mi udelali chybu ze jak se mala narodila tak se vratil kluk zpatky do loznice, tak jsme ho nechali at nezarli a po 2mesicich odesla do pokojicku mala, protoze ji budilo i kdyz jsem se jen otocila v posteli:-))
Náš malej měl jako mimčo taky slabý spaní, vzbudil by ho i spadlý špendlík na zem, celkově měl od malinka špatný spaní, několikrát za noc se budil a plakal a až v naší posteli byl klidnější a vyspali jsme se líp všichni, tak jsem to nehrotili a spal prostě s náma jak chtěl. Jak jsem už psala, celou noc začal spát až po 2. roce, ani jsem v to nedoufala, a ani v to, že si někdy zvykne spát sám ve svojí posteli a ve svým pokojíku a naučil se to (je fakt, že se někdy vzbudí, ale dám mu čajík a znovu usne). Mnohokrát jsem z toho taky měla špatný pocit, že spal s námi v posteli, ale utěšovala jsem se tím, že snad do 18 už s námi spát nebude ![]()
Já osobně jsem pro to, neodhánět děti od sebe… buďme rádi že za námi dojdou a potřebují nás! Jednou na to budeme vzpomínat a možná nám to pomůže překonat obtížné situace které s dětmi můžou nastat v pubertě… máma taky někdy říká, že ty vzpomínky na to když jsme byli malí a „hodní“ jí pomohlo nás někdy nevykopnout z baráku
Né, jako vážně - děti musí cítit že jsme tu pro ně. Já osobně nejsem pro nějakou opičí lásku, kdy se dětem promine a dovolí vše, to vůbec ne. Ale jsem zastáncem toho, že malé dítě potřebuje rodiče nablízku a jelikož každé je jiné, tak se taky osamostatní každé jinak brzo.
Naše holky třeba spaly s námi v ložnici až do jejich 7 a 5 let, protože ani jiná možnost nebyla. Když bylo hotové podkroví, tak normálně šly spát do své ložnice nahoře a v pohodě
A malej zase chce blízkost holek, takže i když mu jsou něco málo přes dva roky, tak spí s nima v pokoji i když bych ho klidně měla u nás. Když je problém, skončí taky u nás v posteli, ale jinak je s nima v pohodě.
@Hodaka píše:
no to nevím, holka 13 ke mě leze pořád, kde myslíš že je teď? na „tajňačku“si tam odnesla peřiny a chrápe
má svůj pokoj, svou postel, v ložnici ji občas vzbudí malej brácha ale přesto to má ráda. Jinak ona spí ve svém pokoji, od roka, nebyla tam sama, měla tam staršího bráchu. Ale jakmile má možnost sáčkuje se ke mě