Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
omlouvám se, jestli toto téma už tady je, ale moje malá přes den hodně málo spí, tak nechci ztrácet ten drahocený čas hledáním a chtěla bych se rovnou zeptat.
Máme 5,5 měsíce. Ve 3 měsících mi malá spala od 21:00 do 6:00 bez kojení, nádhera, ve 4 měsících se budila po 5 hodinách, ale stále to byla krása. No pak jsme jeli na dovolenou, tak vůbec nechtěla usnout ani spát, když jsme se vrátili, tak jí to zůstalo. Prospívá VELICE dobře, v 5,5 měsících máme 8 kg a to jenom kojíme
ale poslední měsíc se mi probouzela v noci každé 2 hodiny, takže třeba 5× za noc. Včera mi doktorka řekla, že těžko má hlad, ale prostě mě cítí v té místnosti a chce být u mě. Utěšování, hlazení ani dudlík v noci nepomůže, když se probudí, jen prso.
A tak jsem dneska zkusila spát v obýváku a hle, spala v kuse 7 hodin
no a chtěla jsem se zeptat, zda to takhle bude pokračovat, jestli s tím má někdo zkušenosti, stačí třeba týden spát mimo a pak se vrátit, že si zvykne v noci nejíst nebo když se vrátím, tak to začne zase nanovo? Chci, abychom všichni spali v jedné místnosti. Prosím jestli s tím má někdo zkušenosti, aby se podělil. Děkuji ![]()
Hm zajímavá teorie. Taky máme problém se spaním, chce jen prso, ale dávám dudlu a pomalu ale jistě to půjde.
že by miminka cítila mamku třeba na vzdálenosti 1,5m (tak daleko má postýlku od naší postele) ![]()
@Tuilka Proč chceš, aby jste spali všichni v jedné místonosti? Můj kluk spí od 3. měsíce sám ve svém pokoji a spí a spal vždy skvěle..momentálně jsou mu 7,5 měsíce a spí od 19:00 - 6:00 bez probuzení..a to, že na tom má i velkou zásluhu samostatný pokoj, mi nikdo nevymluví..když jsme byli u našich, tak tam musíme všichni do jednoho pokoje a malej spal sice dobře, ale spánek měl hodně slabý a probouzelo ho, když jsme chodili sem a tam..já jsme prostě zastánkyně samostatného pokoje..nám se to velmi osvědčilo.
U nás taky oba kluci spí mnohem lépe když sem za dveřma v jiné místnosti
takže u nás má pokojík zásluhu na dobrém spánku jednoznačně ![]()
Je prece normalni, ze miminko chce k mame. Ted jde o to jestli mu tu mamu chces doprat nebo ne
ja dopravam
taky jsem resila kterou cestou pujdeme.
@Lo píše:
@Tuilka Proč chceš, aby jste spali všichni v jedné místonosti? Můj kluk spí od 3. měsíce sám ve svém pokoji a spí a spal vždy skvěle..momentálně jsou mu 7,5 měsíce a spí od 19:00 - 6:00 bez probuzení..a to, že na tom má i velkou zásluhu samostatný pokoj, mi nikdo nevymluví..když jsme byli u našich, tak tam musíme všichni do jednoho pokoje a malej spal sice dobře, ale spánek měl hodně slabý a probouzelo ho, když jsme chodili sem a tam..já jsme prostě zastánkyně samostatného pokoje..nám se to velmi osvědčilo.
Tak nějak jsem měla zakódované, že dokud kojím, tak by malá měla spinkat s námi, ale jestli se to osvědčí, tak určitě budu přemýšlet o samostaném pokojíčku ![]()
My měli stejný problém jakmile jsem s malou spala v pokoji tak se budila co dvě hodiny a chtěla prso tak jsme si předělali vedlejší pokoj na ložnici a začala jsem spát tam a od té doby malá jde spát v 8 večer a spí do 7 ráno ![]()
Všem našim dětem kolem půl roku prospělo, když jsme se z ložnice odstěhovali a začali spát v obýváku.
Já s miminama/dětma nevyspím, budí mě každé šoupnutí prostěradla, takže nám to takto vyhovuje.
Kojila jsem 10,15 a 11 měsíců ![]()
@Hanulin tak u nás když sme ve stejném pokoji nevyspí se nikdo(ani já ani manžel a malý už vůbec ne a ráno je nedospaný a protivný, když spí v pokojíku tak je ráno jako sluníčko ![]()
No já mám právě taky extra lehký spánek a slyším každé její povzdechnutí, samozřejmě jí nechci nic odpírat, ale pokud spí lépe když jsem pryč, tak jí snad nic nechybí a nebude na škodu, aby spala už ve svém. I když mi to samozřejmě nedá a chodím občas kontrolovat, jestli je v pořádku ![]()
Malá taky spala od narození ve svém pokojíčku, protože v ložnici u nás ji budilo světlo (neusnu bez čtení), pak ráno manželův budík a celkově naše pohyby, protože jsme chodili samozřejmě spát později. Ve svém pokojíčku spala většinou skoro celou noc. A žádné trauma to v ní nenechalo.
Naopak mi připadá ujeté prosazovat spaní v jedné posteli/jednom pokoji, když to očividně všem zúčastněným nesvědčí. A můžete mi vykládat do aleluja, jak malé mimčo musí cítit matku. Moc dobře jsem poznala už tehdy rozdíl mezi dobře vyspaným dítětem ve svém pokojíčku a rozmrzelým dítětem u nás v ložnici.
A jak probihal prechod ze spolecneho spani na oddelene mistnosti a kolik bylo detem? @cizova @Novire @Lorr diky
Když jsem odcházela z porodnice, měla jsem hrůzu z toho, jak to bude se spaním vypadat. Malá spala úplně děsně, obě jsme byly celé noci vzhůru. Doma šla hned sama do pokoje, nechávala jsem otevřené dveře k nám do ložnice - speciálně pro tenhle účel jsme je tam nechali vybourat. I když na kojení to bylo celkem nepraktické, musela jsem ji přenášet z pokoje do pokoje, protože v noci jsem kojila zásadně vleže. Ovšem své ovoce to přineslo - malá od konce šestinedělí spinkala od 20 do 7 bez kojení, kojená byla plně skoro do půl roku, po příkrmech a UM se to paradoxně se spaním na chvíli zhoršilo. Ale k tématu - když někam vyjedeme a musíme spát v jednom pokoji, je to utrpení pro všechny zúčastněné. Mě budí, jak se malá vrtí, vzdychá, ji zas budíme my, když jdeme spát, nebo se pohneme v posteli. Ráno daleko dřív vstává. Takže za mě bych to určitě zkusila!
Staršímu bylo rok a půl(od půl roku do toho roku a půl se budil každou noc co 20-30 minut celou noc, od první noci samostatně spal celou noc bez buzení) mladší od cca 6 měsíců(od 5 týdnů spí celou noc bez krmení jen se budil na dudel nebo na naše pohyby…spíš manželovo chrápání
) od první noci se nebudí vůbec jen když je teď nemocný tak vstává mezi 4-5 a sám se odnaučil dudlu
Hodne lidi mi rika ze jsme hodne vyjimecny pripad.. ja chtela mit malou u sebe v loznici na dobu neurcitou, nevadi mi spat s ni v manzelske posteli, ale par krat se nam stalo ze jsme usnuli v obyvaku u televize, tak aby jsme ji nebudili, jsme si po pulnoci roztahli gauc a nechali ji spat samotnou jen otevrely dvere, po nekolika nocich jsme zjistili ze spi mnohem lepe, kdyz je sama v pokojiku
Tak se nam to jeste potrvdilo, kdyz prisla navsteva na noc a my spali po delsi dobe s malou v pokoji, ta se budila co hodinu
Nekdo mi rikal ze ji budi moje vune a vune mleka
Nevim co je na tom pravdy. Nevim kolik ji bylo mozna kolem 5 mesicu od te doby spinka sama, ted ma 18 mesicu a na par nemoci a nocnych desu, kdy spinkala s nami je porad rada sama v pokoji. Je to hodne samostatna holka, nikdy za mnou nebreci kdyz ji necham u kamosky, je hodne sobestacna, od kdy se naucila sedet nevim ze ji mam, sama si hraje, jen nekdy me chce zapojit.. vybrecet jsem taky nikdy nenechavala..Tak se bojim ze druhe mimi bude mamanek a ja na to nejsem zvykla ![]()